Biorytmy a jarní únava

Jakmile začnou hřát první sluneční paprsky a z půdy či z pupenů stromů vylezou malé zelené lístečky, vypukne jako mávnutím kouzelného proutku období velké únavy. Místo toho, abychom se těšili z probouzející se přírody a z nové energie, kterou příroda hýří, potýká se většina z nás s jarní únavou.

Jarní únava souvisí s ročním cyklem biorytmů našeho života, které nás výrazně ovlivňují. Biorytmy jsou pravidelné rytmy veškerého života na zemi. Pokud životní styl člověka těmto biorytmům neodpovídá, tělo trpí. Organismus člověka je i v pokrokovém světě nadále součástí přírody a hovoří její řečí. Zatímco v zimě máme pomalý metabolismus, deprese a nedostatek vitamínů, tak na jaře je tělo přirozeně naplánováno na jarní očistu. Biorytmy jsou podstatnou složkou životního stylu, jelikož řídit se biologickými hodinami je základním předpokladem zdravého života (fyzického i psychického zdraví).

Zima je pro lidský organismus dlouhá a po studených měsících se dostavuje pocit vyčerpání, který je způsobený nedostatkem slunečního záření a vitaminů. V zimě také saháme po energeticky vydatnějších potravinách, a pokud jsme zanedbali zimní prevenci, pak se snažme tělu dodat vše, co mu aktuálně schází, a to především vitamín D a další bioaktivní látky.

Jarní příroda, delší perioda denního světla, sluneční paprsky, pohyb na čerstvém vzduchu a jarní byliny jsou plné energie - a rádi se o ni s námi podělí.

 

Bylinný čaj pro odvrácení jarní únavy

Na jaře nám mohou přinést úlevu a nastartovat metabolismus i bylinky. Ty, které jsou obsaženy v této bylinné směsi, nabízejí detoxikační a močopudné působení, povzbuzují metabolismus i činnost detoxikačních orgánů. Pomohou znovu nalézt ztracenou energii. Jednu rovnou polévkovou lžíci břízy, jahodníku, prvosenky, přesličky, maliníku a ostružiníku, v bylinné směsi, přelijeme 1/4 l horké vody (těsně pod bodem varu). Vše necháme louhovat 10 až 15 minut, a pak už stačí jen přecedit, nechat mírně vychladnout a pít (nejlépe 2 šálky tohoto bylinného čaje denně). Ranní listy břízy obsahují celou řadu potřebných vitamínů a minerálů. Mají silné čistící a močopudné účinky, odvodňují a detoxikují tělo. Celkově podporují metabolismus. Močopudný účinek má také prvosenka neboli petrklíč, která má velkou hojivou moc a pomáhá nejen při onemocnění dýchacích cest, ale celkově uklidňuje při nemoci a vyčerpání. Přeslička se používá při celkovém vysílení, odvádí z těla nežádoucí látky, detoxikuje ledviny a močové cesty. Přidáním listů jahodníku, maliníku a ostružiníku, doplníme bylinný čaj o potřebnou sílu v podobě přílivu energie, kterou vzápětí pocítíme.

Pamatujme, že jarní únava je částečně přirozená, ale rozhodně není nutná. Z velké části si za to můžeme sami, například tím, jak jsme se k sobě v zimě chovali a jak jsme citliví na změny. Teď je čas k tělesné i duševní očistě, přezkoumání svého směřování a realizaci všeho, co je pro nás důležité. Období jara je totiž velká příležitost ke zrození něčeho nového.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím