Bolestivá menstruace (dysmenorea)

Menstruace je zdrojem síly a symbolem plodnosti a ženskosti každé z nás. Je součástí našeho přirozeného fungování a očistným procesesm pro naše tělo i duši. Období, které může představovat příjemnou a vítanou úlevu, kdy se nám jednou za měsíc v intenzivnější dávce vyplavuje vše, co nám již neslouží a nepotřebujeme.

Když menstruace bolí

Údobí menstruace je obdobím odevzdání se, klidu, míru i pocitů propojenosti se sebou sama. K tomu je však potřeba zpomalit a dát těmto schopnostem prostor. Nabízí se nám příležitost společně s menstruační krví odplavit vše, co v našem těle nechceme mít. Menstruační krvácení spojené s bolestmi má i své odborné označení dysmenorea. Rozlišujeme dva druhy - primární a sekundární.

Primární dysmenorea je menstruační bolest, která není příznakem gynekologické poruchy, ale souvisí s běžným procesem menstruace. Je typická pro adolescentní dívky a váže se na ovulační cyklus. Bolesti se tedy objeví, když dívka začne pravidelně ovulovat. Mohou za to hlavně hormony, jelikož žena po hormonální stránce dozrává až po prvním porodu, právě po něm se hladina hormonů normalizuje a bolestivá menstruace se ze života ženy obvykle vytratí. Ačkoli tento typ může být bolestivý, a někdy i oslabující, není jakkoli zdraví škodlivý. Primární dysmenorea souvisí s vlivem mysli na tělo, navodit ji může například nevhodná osvěta či vnímání menstruace jako něco obtěžujícího. Sekundární dysmenorea vzniká kdykoliv v průběhu života ženy a její příčiny bývají odlišné.

Sekundární dysmenorea má obyčejně nějakou organickou příčinu. Menstruační bolesti většinou neznamenají vážnější problém, přesto někdy může být dysmenorea (a to právě sekundární dysmenorea), příznakem jiného skrytého gynekologického onemocnění (např. endometriózy, myomů, polypů děložní sliznice, gynekologického zánětu apod.). Nezapomínejte, že menstruace k ženě přirozeně patří, je součástí jejího života. Neměla by však bolestmi život znepříjemňovat. Pokud to tak je, poraďte se se svým lékařem, abyste zjistily, zda může trpět určitou poruchou, která způsobuje sekundární dysmenoreu.

Tělo, duše a odpovědnost k celku

Bolestivá menstruace může být příznakem i nefyziologických změn, které mohou mít různé příčiny. Velkou část je schopná v tomto směru ovlivnit i žena samotná, Svým zdravím a aktivním a optimistickým postojem k životu.

Některé ženy pozorují zlepšení menstruačních obtíží, převážně “skrytými” bolestmi břicha a beder (doprovodnými příznaky mohou být fyzická únava, závratě, nechuť k mluvení, bledý obličej, bušení srdce, dechová nedostatečnost), které přetrvávají i po ukončení menstruace po změně životosprávy, kdy dochází k dostatečné výživě dělohy. Platí zde obecné zásady zdravé výživy, a to pít hodně tekutin, jíst zeleninu, ovoce, celozrnné potraviny, doporučuje se vynechat cukry, bílou mouku a živočišné tuky. Vhodné jsou potraviny bohaté na vápník, hořčík a také vitaminy B (především B6), C a E. Patří k nim fazole, mandle a tmavě zelená listová zelenina (např. špenát a kapusta). Také se doporučuje vyhýbat se kofeinu, alkoholu a tabáku a méně solit. Celkově se doporučuje pohybová aktivita, která poskytuje relaxaci, zlepšuje krevní oběh, a také se při cvičení uvolňují hormony štěstí. K relaxaci a uvolnění napětí v podbřišku je nápomocné tzv. hluboké „prodýchnutí pánevní oblasti“, které navodí celkové uvolnění. Důležité je zvládnout břišní neboli brániční dýchání.

Duševní pohoda má na hormonální cyklus velký vliv, jelikož stres či problémy v partnerském vztahu mohou podstatně narušit duševní rovnováhu a aktivovat menstruační bolesti i bez hormonálních příčin. Nedochází k harmonickému proudění energie jater. Proto je důležité mít v době menstruace dostatek klidu a pohody. Průvodními příznaky jsou často pocity rozpínání v prsou, podbřišku nebo pod žebry, častá potřeba vzdychat, nadýmání, dusivý pocit na hrudi. Bolesti jsou rozpínavé, před menstruací a po jejím začátku ustupují.

Chlad v děloze může být způsobený nadměrnou konzumací ochlazujících potravin nebo nápojů, oslabením zahřívajících aspektů organizmu, nebo proniknutím vnějšího chladu. Chlad zpomaluje tok krve, která se zahušťuje a dochází ke vzniku "studených" bolestí obyčejně před menstruací. Projevuje se často zimomřivostí, studenými končetinami, opožděním (nebo až vynecháním) menstruace, slabou a přerušovanou menstruací, tvorbou otoků. Bolesti ustupují působením tepla.

Bylinky, které uleví od menstruační bolesti

Pokud dáváme přednost přírodní cestě, bolestivou menstruaci mohou utišit byliny s vysokým obsahem prospěšných látek. Existuje jich řada, uvedu zde mé nejoblíbenější. Mezi ně řadím kontryhel, který posiluje ženské pohlavní orgány, hlavně dělohu. Má jedinečný vliv při menstruačních poruchách, a to oslabené nebo slabé menstruaci. Tlumí menstruační bolest. Maliník posiluje a vyživuje dělohu a celou pánevní oblast. Dokáže udržovat ženské tělo v hormonální rovnováze a umožňuje normální činnost ženských orgánů. Dále tiší křeče, což se využívá v gynekologii u menstruačních bolestí či při jejím vynechání. Hluchavka je vynikající při silné, bolestivé a nepravidelné menstruaci. Zázvor zlepšuje krevní oběh v oblasti pánve a pomáhá odstraňovat bloky v pánevní oblasti. Jedna z nejlepších bylin pro zmírnění menstruačních křečí. Kalina mimořádně účinně zklidňuje děložní svaly a je vhodná zejména na bolestivou a náročnou menstruaci. Srdečník uvolňuje menstruační křeče a zmírňuje duševní vypětí. Řebříček se používá ke zmírnění menstruačního krvácení a menstruačních křečích, dále k vyvolání opožděné menstruace či chybějících menstruačních cyklů. Heřmánek, který má blahodárný vliv na ženské orgány a je velkým pomocníkem při utišení menstruační bolesti. Truskavec neboli rdesno ptačí poskytuje také úlevu při bolestivé menstruaci. Měsíček se používá k zmírnění menstruačního krvácení a proti menstruační bolesti. Dobromysl má také uvolňující účinky na svalovinu dělohy, čímž tlumí menstruační bolesti. Majoránka působí příznivě na opožděnou a bolestivou menstruaci. Čekanka je rovněž možnou přírodní alternativou při bolestivé menstruaci. Meduňka mírní menstruační bolesti a má i regulující vliv na menstruaci. Třezalka je opěvovaná pro své léčivé účinky při nervových a duševních potížích. Pro mladé dívky představuje pohlavní dozrávání nezřídka silný nervový stres. Důsledkem je psychická podrážděnost, neklidný spánek nebo poruchy periody. Čaj z třezalky má blahodárné účinky pro zdravou menstruaci. Mateřídouška uvolňuje při bolestivé menstruaci.

Přírodní cestou ke zdraví

Jako pomocné prostředky přírodní povahy se často používají bylinné čaje, obklady, koupele a napářky.

Dosud nejběžnějším a nejpoužívanějším způsobem užívání bylinek jsou bylinné čaje. Již jejich samotná příprava vás vtáhne do léčebného procesu a popíjení příjemně naladí. Můžete si to vyzkoušet na bylinné směsi Neúnosná menstruace. Tato bylinná směs je tvořena z kozlíku, majoránky, třezalky, máty, meduňky a heřmánku. Pijete denně 1 šálek čaje ráno a večer počínaje 3.-5. dnem před očekávaným začátkem menstruace.

Pro zmírnění menstruačních bolestí se také doporučuje teplo a klid. Dopřejte si před příchodem menstruace teplou příjemně hřejivou bylinnou koupel, která uvolní vaše tělo, zklidní mysl, odbourá stres a příjemně vás nabudí například prostřednictvím bylinné koupele S úsměvem proti stresu. Během menstruace můžete také přikládat na podbřišek teplé obklady z heřmánkového odvaru.

Pár řádků závěrem

Všechny projevy bolestivé menstruace lze léčit, nezbytné je však přesné určení její příčiny. Pokud i přes veškeré snahy na to sama nevystačíte, je dobré konzultovat příznaky s gynekologem a společně stanovit postupy při léčebné proceduře.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím