Březen - měsíc žlučníku a prvních jarních bylinek

Na začátku března už téměř všichni netrpělivě vyhlížíme jaro. V některých chladnějších oblastech to chvílí ještě potrvá, než dá o sobě toto roční období vědět naplno, ale přesto se s táním sněhu a ve zdánlivě spící krajině objeví tu a tam první jarní bylinky.

 

Dejte emocím volný průchod

Žlučník jako takový je párovým orgánem k játrům. Právě on nám dává najevo, jak nám fungují játra. Energetická duchovní dráha žlučníku je v našem těle nejdelší. Začíná ve vnějším koutku očí, vede kolem hlavy a krku do ramene, kolem hrudníku přes pas až k hýždím a po vnější straně nohy směřuje až ke čtvrtému prstu chodidla. Proto je důležité se právě v březnu chránit proti větru, a to především v oblasti krku a ledvin.

Jaro je nejdynamičtějším obdobím roku, kdy po klidné zpomalené zimě, kterou jsme si spolu s přírodou drželi uvnitř, dochází k velkým změnám. Z hlediska emocí se žlučník spojuje především s potlačováním vzteku. Na jaře totiž stoupá tělesná energie, která, stejně jako rostliny deroucí se z půdy na její povrch, směřuje zevnitř ven. Pro naši dobrou duševní pohodu a zdraví, není zrovna nejlepší dusit v sobě emoce. Pokud je často skrýváme před ostatními, měli bychom svůj strach překonat a umožnit pocitům volný průchod. Když se podíváme blíže na rostliny, nevidíme tam zlost, ale touhu po životě. Snažme se tedy naši energii přetvořit do něčeho nového a pozitivního.

V tomto období je vhodné žlučník podporovat a čistit, aby nám lépe fungoval. Jeho správnou činnost posílíte i bylinami, hlavně těmi “hořkými a kyselými”. Jednou takovou bylinku nám příroda servíruje hned zkraje jara, a to česnek medvědí, na který můžeme narazit ve vlhkých oblastech většinou v okamžiku, kdy se zazelenají první stromy a keře.

 

Další léčiví poslové jara

Nejčastější bylinky, které začínáme sbírat v březnu do své zelené lékárny, jsou:

 

Ať už se vypravíte na sběr prvních jarních bylinek, nebo půjdete jen tak na svou oblíbenou procházku probouzející se jarní krajinou, zkuste vnímat, jak k vám příroda promlouvá a kam vás vaše nitro táhne.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím