Hluchavka bílá je něžnou ženskou pomocnicí

Hluchavka se podobá vzrůstem i listem kopřivě, má ovšem měkčí tvary s bílými květy ve tvaru tlamiček jež vyrůstají spolu s listy v přeslenech kolem lodyhy. Rostlina dosahuje výšky až 50 cm. Listy jsou vstřícné a jemně ochlupené, u řapíku se srdčitě vykrojenou čepelí, na koncích špičaté s hrubým pilovitým okrajem. Květy rozkvétají v úžlabí listů postupně odzdola nahoru. Jsou téměř přisedlé, uspořádané do lichopřeslenů. Bílá až smetanová koruna květů je dvoupyská, dlouhá 10 až 15 mm, s prohnutou, na konci nafouklou a uvnitř ochlupenou korunní trubkou. Květy mají příjemnou medovou vůni.

Vytrvalá léčivka hojně rostoucí na rumištích, skládkách, navážkách, okrajích lesů, v křovinách, příkopech, podél cest a zdí. Je to plevelná, zároveň však medonosná rostlina, kterou si můžeme vysít taktéž na zahradu mezi své oblíbené léčivky. Postačí, když si nasbíráte hluchavkové kvítky a ty pak rozsypeme tam, kde potřebujeme.

Sběr, sušení a uchování

Od května do září můžeme sbírat celou kvetoucí nať, případně jen list nebo květ. Celá nať nebo listy hluchavky obsahují podobné účinné látky jako květy, používáme je pouze k vnějšímu užití. Sušíme je na sušících platech v suché a vzdušné místnosti ve stínu, celou nať pak můžeme sušit v zavěšených svazečcích. K vnitřnímu užití sbíráme květy bez kalichu a to pouze za suchého počasí. Květy se nesmějí pomačkat a zapařit, jinak rychle zhnědnou. Musí se co nejrychleji sušit, nejlépe umělým teplem, kdy teplota nesmí přesáhnout 35°C. Květy můžeme sušit v jedné vrstvě i na sušících platech v suché a vzdušné místnosti. Dobře usušené květy chrastí, mají bílou až slabě nažloutlou barvu, vůni mají slabě medovou s nasládlou chutí, poněkud nahořklou. Celou nať, listy nebo květy skladujeme v dobře uzavřené sklenici na suchém a tmavém místě. Zvláště květy jsou choulostivé na skladování, snadno vlhnou a bývají napadené hmyzem. Pokud se po zvlhnutí rychle nepřeruší, hnědnou či dokonce zčernají a pro podpůrnou léčbu bylinkami nepřístupné.

Výborné účinky na zdraví

Všudypřítomná hluchavka obsahuje řadu zdraví prospěšných látek (silice, třísloviny, flavonoidy, sliz), které příznivě působí na ženský organismus. Ne nadarmo se o ní říká, že je jednou z nejdůležitější bylinkou pro ženy a přidávám jí prakticky do všech bylinkových směsí pro přípravu čajů i sedacích koupelí pro ženy. Hluchavka pomáhá při různých ženských obtížích (posiluje dělohu, pomáhá při zánětu vaječníků a zastavuje výtok a bělotok) a menstruačních poruchách (harmonizuje nepravidelnou menstruaci, tlumí menstruační potíže, zabraňuje nadměrnému menstruačnímu krvácení).

Její léčivý potenciál mohou využít i muži, kteří mají problémy s prostatou, zde hluchavka bílá uvolňuje močové cesty a ulehčuje močení.

Dále je hluchavka bílá močopudná a prospívá slezině. Ochraňuje sliznici dýchacího ústrojí, usnadňuje uvolňování hlenů. Ochraňuje trávicí ústrojí, upravuje činnost střev (regulační účinek na stolici). Používá se při hemeroidech. Je prospěšná při chudokrevnosti. Květ hluchavky lze užít při nespavosti, na celkové zklidnění. Léčí záněty.

Nálev z hluchavky lékařské

Čaj z květů léčivky zalijeme horkou vodou (těsně pod bodem varu) abychom nezničili její účinné látky. Obvykle dávkujeme jednu čajovou lžičku na šálek nálevu. Pijeme dvakrát krát denně. Čaj má světlé žlutou barvu, příjemně medovou vůni a lehce slizovitou chuť.

Namíchejte si čajovinu

Na podporu ženské plodnosti a k usnadnění cesty k těhotenství pijeme nálev připravený ze dvou dílu natě kontryhele, jednoho dílu květů hluchavky a natě řebříčku. Čaj z této směsi pijeme nejlépe dvakrát denně po delší dobu.

Kontradikce

Hluchavka patří mezi nejbezpečnější drogy, jde o velmi jemně působící léčivou rostlinu.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím