Podzimní melancholie: jak se zbavit deprese s pomocí bylin

Dlouhých slunečných dnů se jen tak rychle nedočkáme. Počasí nás nutí oblékat se tepleji. Ve vzduchu se předhánějí nemoci, které čekají na svou šanci, aby nás dostaly do postele. Naše nálada je čím dál tím víc skleslá a hlava zadumaná. Je vám to povědomé?

Pomalu se k nám vplížila podzimní deprese.

Ubývající sluníčko a sychravé dny mají na naše myšlenky skleslejší dopad, kdy se na věci kolem nás díváme „přes šedivé brýle“. Dostáváme se do útlumu, jsme přecitlivělí, podráždění, smutní a nemáme už pořádně sílu ani na naše koníčky a větší fyzickou aktivitu.

Melancholie dnešního světa?

V dobách, kdy lidé ještě neměli elektřinu, se řídili přírodou. Své biorytmy přizpůsobovali ročnímu období a počasí. Na podzim chodili kvůli brzkému stmívání dřív spát a jídelníček se odvíjel od lokálních potravin, které si vypěstovali a uskladnili. Proto tehdy podzimní depresi neznali. V dnešní uspěchané době chceme být aktivní celý rok, ale naše tělo to bohužel nezvládá. Dává nám najevo, že je unavené a potřebuje zvolnit a připravit se na zimu.

Jak zvládnout podzimní období a zklidnit pochmurné myšlenky?

Na špatnou náladu je nejlepší pomocník šálek teplého čaje s vybranou kombinací bylinek. Podzimní počasí k tomu přímo láká – zabalíte se do deky, pustíte si oblíbený film nebo se začtete do dobré knihy a popíjíte lahodný a voňavý čaj. Bylinkami, které si umí poradit s náznaky deprese, jsou kozlík, majoránka, třezalka a meduňka. Všechny uvedené rostlinky jsou tím přímo vyhlášené. Zklidňují nervy, napomáhají při stresu, podrážděnosti a úzkosti. Případně si na „čajový rituál“ pozvěte kamarády nebo své blízké, protože v dnešní uspěchané a internetové době je už trochu vzácnost si navzájem povídat a naslouchat si. Lidský kontakt je pro nás stále velmi důležitý.

Dobrou náladu podpoří i heřmánek, růže, pivoňka a levandule. Už jen samotná vůně v nás probudí příjemné pocity. Vybrané bylinky pak zklidňují naši psychiku a nervový systém. A navíc, tato směs patří k nejchutnějším čajům.

Dlouhodobý podzimní splín zažene i bylinná koupel, která nám v psychické tísni pomůže. Přijdete-li domů unaveni po namáhavém dni v práci, také se naložte do vany, uvidíte, jak se vám uleví. Povzbuzení zase najdete v bylinné směsi se stejným názvem, jejíž účinky jsou téměř okamžité. Tíží-li vás stres a jste vyčerpaní, dejte přednost kombinaci třezalky, růže, vilínu, levandule, měsíčku a řebříčku.

Léčivé látky obsažené v bylinkách se nám při koupeli krásně dostanou pod kůži a prohřejí naše tělo. Vůně, která se z bylinek uvolňuje, má zase blahodárný vliv na naši náladu, dokáže ji pozitivně ovlivnit a uklidní i roztržité myšlenky.

5 rad, aby vás podzimní deprese neskolila:

  1. pokud jste unavení a padají vám oční víčka, poslechněte své tělo a běžte si na chvíli lehnout
  2. nemáte-li náladu řešit některé věci okamžitě, klidně je odložte na další den
  3. náladu i myšlenky ovlivňují také barvy kolem nás, proto se zkuste obléct do pestřejších barev, inspirujte se třeba teplými barvami přírody
  4. jezte více ovoce a zeleniny, které podzim nabízí – jablka, hrušky a dýně obsahují plno potřebných vitamínů a dokážou naše tělo zevnitř prohřát
  5. nezůstávejte doma sami, pozvěte přátele nebo s rodinou vyrazte na výlet či na procházku

 

Zkuste vnímat na podzimní přírodě kolem sebe tu její hezčí stránku – listí ze stromů sice opadává, ale všimněte si té nádherné barevné palety. Když vyrazíte na procházku, můžete nasbírat plody podzimu – léčivé šípky, kaštany, houby, lískové a vlašské oříšky, plody černého bezu, rakytník a ovoce. A pamatujte, že každé chmury jednou přejdou.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím