Řebříček nevnímejte jako plevel, ale jako pomocníka

Něžný, ale silně působící řebříček obecný je léčivou rostlinou, kterou bychom neměli z našeho života odhánět. V dnešní době je bohužel vnímán spíše jako plevel než bylinka, která nám pomáhá při mnohých těžkých nemocech, ale v první řadě patří k uznávaným tzv. ženským bylinkám.

Jeho domovem je Evropa, u nás roste od nížin až po horské oblasti. Najdeme ho na suchých loukách, mezích, stráních, pastvinách, mýtinách, u cest, na rumištích i na polích. Listy má zpeřené do malých úkrojků a malé květy jsou špinavě bílé nebo růžové.

Je to hojně rozšířená bylinka s řadou poddruhů, které sbíráme všechny, a to buď jen úbory, nebo celou nať v době květu, někdy i pouhé listy nebo oddenky v období od června do září, nejlépe dopoledne. Jako všechny sličnaté rostlinky se suší ve stínu při teplotách do 35 °C ve svazečcích na šňůrce. Usušená kvetoucí nať řebříčku má příjemné aroma, chutná slabounce nahořkle a slaně.

Nálev z řebříčku má světle žlutou barvu, příjemnou vůni připomínající trochu heřmánek a příjemně kořenitou chuť se stopou hořčinky a kafru.

 

řebříček obecný

Řebříčku dal vědecké jméno řecký antický hrdina Achilles, v odvaru z řebříčku ho matka údajně koupala, držíc ho za patu.

 

Bylinné léčitelství

Pokud ji budeme využívat v rámci “domácí zelené lékárny”, pomůže nám hlavně při řešení gynekologických potíží. Mladým dívkám dokáže řebříček upravit nepravidelný menstruační cyklus. Tlumí různé bolesti, včetně těch vznikajících při menstruaci. Mírní a zastavuje jakékoli krvácení (nejenom při gynekologických obtížích). Dále je vhodný k vyvolání nebo zesílení menstruačního krvácení. Starším ženám pomáhá bezprostředně před přechodem, nebo pokud tu hranici již překročili. Řebříček celkově pozitivně ovlivňuje podbřišek žen. Dokáže bojovat s různými ženskými nemocemi. Řebříček se skvěle hodí i na bolesti hlavy, přes ty mírné až k nesnesitelným migrénám, kterými trpí převážně ženy. To je tedy další důvod, proč bychom právě my ženy měly sáhnout po tomto rostlinném přípravku. Bylinka je nápomocná i při pocitech nevolnosti, závratích a celkové únavě či vyčerpanosti organismu.

 

Na závěr jedno doporučení

Čaj z řebříčku se může pít při akutních potížích v hojném množství. V jiných případěch řebříček užíváme vždy jen krátkodobě a v doporučených dávkách. Při předávkování se mohou u citlivých osob vyskytnout vyrážky nebo závratě, omámení a bolest hlavy. Opatrné dávkování je nutné i v těhotenství. 

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím