Relaxace s bylinami

Bylinné koupele nám pomáhají nejen s tělesnou a psychickou hygienou, ale hlavně tiší některé zdravotní problémy.

 

Jak správně připravit koupel?

Nejdůležitější ze všeho je správná teplota vody. Pozor si dejte na vyšší teplotu vody, při které se tělo hodně potí. Hůře se do něj pak vstřebávají účinné a blahodárné látky. Přiměřená teplota vody zvyšuje činnost srdce, a tím podporuje větší aktivitu krevního oběhu. Pokožka se nám krásně prohřeje a uvolní se póry, přes které se díky mírnému pocení odplaví škodlivé látky z těla. Kůže je v tuto chvíli schopna přijímat všechny výživné a léčivé látky, které jsou v bylinkách obsaženy.

Během koupele doporučuji pít bylinný čaj a po koupeli odpočívat půl až jednu hodinu.

Bylinkové koupele provádíme nejdříve dvě hodiny po jídle. S plným žaludkem zásadně do bylinné lázně nevstupujeme.

 

Sedací koupele

Pro posílení ženských orgánů a zmírnění jejich různých problémů, se doporučují sedavé koupele. Jde o střídání horké a studené vody. Prokrví se nám pánevní oblast a uvolní se zablokovaná energie. Sedací koupele jsou vhodné při různých gynekologických problémech (u kterých pomůže kontryhel nebo řebříček) i zánětech močových cest. Při potížích s hemeroidy (kdy k léčbě napomáhá dubová kůra nebo listy ořešáku).

U bylinkových směsí pro sedavé koupele doporučuji použít jednu dávku směsi (100 g), kterou přelijete 2 litry horké vody (stopněte ji těsně pod bodem varu). Sedací koupel by měla trvat 15 - 20 minut a teplota vody by se měla pohybovat okolo 38°C. Sedací koupele můžete provádět jednou za měsíc pro posílení ženských orgánů anebo jako součást specifického léčebného plánu 2 - 3 krát týdně po dobu jednoho měsíce.

 

Bylinkové koupele

Ponořte se do horké koupele, relaxujte a nechte bylinky dělat svou práci. Bylinkové koupele pomáhají nejen se zdravotními problémy, ale také uklidňují a čistí naši mysl. Během koupele zhluboka dýchejte, bylinky vám tak pomohou nejen zevně, ale také uvnitř.

U bylinkových směsí pro klasické koupele doporučuji použít jednu dávku směsi (200 g) a přelít ji 4 litry horké vody (stopněte ji těsně pod bodem varu). Ve vodě odpočívejte 15 – 20 minut. Poté se krátce osprchujte, osušte a podle potřeby můžete pokožku ještě namazat nebo promasírovat olejem či krémem.

Pro zklidnění využijete například meduňku či heřmánek. Detoxikační schopnosti má kopřiva nebo šalvěj. Energii vám dodá rozmarýn i máta.

 

Během sychravého studeného počasí jsou takové bylinné koupele balzámem na duši. Vyberte si svou bylinkovou směs a odpoutejte se od všedních starostí. Zapalte si v koupelně svíčky a vytvořte si vlastní oázu klidu a pohody.

 

S láskou vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím