Sběr, sušení a skladování bylinek

Rostliny jsou s námi od samého počátku, kdy jsme na této zemi začali zanechávat první stopy, a jejich přítomnost pokračuje i nadále. Jsou pro lidi lékem. Vždycky byly. A stejně jako tehdy, i dnes přinášejí zdraví tomu, kdo jej potřebuje a kdo věří v jejich sílu.

 

V přírodní formě nám poskytují bezpečný a jednoduchý způsob léčby. Bylinnou medicínu lze využít jako prvotní snadnou cestu k úlevě. Klasická medicína oproti té tradiční je založena na cíleném působení jedné čisté látky na určité místo, která účinkuje téměř okamžitě. Byliny naopak posilují celý organismus, který se pak snáze vyrovná s obtížemi, ale jde o dlouhodobé hledisko.

 

V tomto vztahu je důležité než kdykoliv jindy nalézt určitou rovnováhu, a spolu s každodenní péčí o sebe a žitím zdravého životního stylu, snadněji dosáhnout k udržitelnému zářivému zdraví i duševní a tělesné pohody.

Sbíráme bylinky

Než se vydáte na sběr bylin do volné, ekologicky čisté přírody, doporučuji si zajistit dostatečné množství informací o sbíraném druhu rostliny. Sbírejte rostlinky na pohled a čerstvé, bez chorob a škůdců, mimo dosah zplodin z komunikací a mimo obdělávané pozemky.

Doporučuji bylinky sbírat za suchého a slunného počasí, kdy rostliny obsahují nejvíce účinných látek. Vyhýbejte se vlhkým ránům s rosou a pozdním odpoledním hodinám, kdy spousta rostlin bude již povadlá. Bylinky sbírejte v době, kdy obsahují největší množství aktivních složek a v závislosti na používané části - květy rozvité, nejlépe dopoledne; listy a nať brzy před květem, kdy jsou listy svěží a zdravě zelené s příznivým chemickým složením; kořeny a oddenky dobýváme ze země náležitě zdužnatělé v době vegetačního klidu pozdě na podzim nebo brzy z jara, kdy mají nejvíce fyziologicky účinných látek. Rozlišují se i různá období sběru.

Sušíme bylinky

Bylinky je nutné ihned po sběru začít sušit a předejít zapaření. Správné sušení má velký vliv na výslednou kvalitu léčivky. Bylinky se vystaví na krátkou dobu přímému slunečnímu žáru, dokud nepovadnou. Pak se většina suší na suchém, stinném a větraném místě, na tenké vrstvě čistých papírových podložek, na roštech či sítech, zavěšené ve svazečcích, v troubě či sušičce nebo se uloží na dno bedýnky a zakryjí. Nezapomeňte sušené bylinky obracet. Délka sušení závisí na množství vody, kterou je nutné odstranit. Průběh sušení stačí kontrolovat dotekem. Jakmile budou bylinky suché a nebudou na rukách zanechávat pocit vlhkosti, znamená to, že jej můžete uskladnit.

Skladujeme bylinky

Pro zachování co největších léčivých vlastností, uchovávejte bylinky v suchu a na místech chráněných před světlem. Vhodné jsou vzduchotěsné a dobře uzavíratelné nádoby. Vystačíte si se šroubovacími sklenicemi nebo vzduchotěsnými plechovými či plastovými potravinářskými krabicemi. Bylinky můžete uschovat také do skleněných nádob, ovšem nezapomeňte je umístit do tmavé části mimo dosah slunečních paprsků, nejlépe do suché, větrané místnosti se stabilní teplotou. Nezapomeňte si také nádoby s bylinkami dobře popsat, abyste se v nich vůbec vyznali. I když si říkáte, že bylinky poznáte, za rok se v nich můžete začít ztrácet, a to mluvím z vlastní zkušenosti. Pozor na látkové či papírové pytlíky, bylinky znehodnocuje vlhko, světlo, teplo a vzduch, rozhodně je neskladujte v těchto možnostech, protože tyto materiály neuchrání bylinky před vlhkostí a unikají jimi aromatické látky. Obecně lze říci, že obvyklá doba použitelnosti se pohybuje kolem 12 až 24 měsíců. Ideální je však každoroční obměna bylinek.

Vše s pokorou

Až se vydáte na sběr bylin, nemusíte se cítit provinile, že si odnášíte něco, co vám nepřísluší. Vše se děje v souladu s inteligencí, která přírodu stvořila a jejímž skvostem jsou také bylinky. Při práci přistupujte ke každé rostlince s pokorou a poděkováním za to, že nám pomáhá. Na druhou stranu, vraťme přírodě zpět to, co od ní přijímáme - ochranu nad našim zdravím.

 

S láskou vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím