V dubnu věnujte pozornost játrům, zvláště pokud jste žena

Duben přináší pro přírodu ohromné změny, můžeme pozorovat stále rostoucí energii. Stačí jen sledovat přírodu, jak rychle se ze země derou ven svěží rostliny a rozkvétají první jarní květiny. Na stromech a keřích jsou na oko viditelné pupence, které se nalévají mízou ze stromu a přecházejí v drobné lístky. Vzduch je prosycený jarní vůní.

Energie jara se probouzí ve své maximální síle, kterou vědomě vnímáme. Využijte ji a nasměrujte ji k regeneraci jater, které s tímto měsícem souvisí. Je-li v tomto orgánu nějaká skrytá balast, tak většinou problémy vyjdou na povrch právě nyní. Aby naše játra dobře fungovala, je dobré jim dopřát laskavou sílu, pozitivní náhled na svět a byliny, které je podporují v očistě.

 

Játra jsou ohromná, protože:

Téměř všechny procesy v našem těle jsou řízeny játry nebo jsou alespoň pod jejich vlivem, což je i dost pádný důvod pro to, abychom si je náležitě hýčkaly.

Z hlediska psychosomatiky, stejně jako žlučník, jsou i játra náchylná k hněvu. Pokud naše duše strádá, ovlivňujeme tím i je. Je dobré si uvědomit, že játra toho hodně vypovídají o naší radosti a chuti v životě, kterou prožíváme. Nedržte tedy svůj hněv uvnitř sebe, ale naslouchejte tomu, co opravdu chcete, a udělejte to. Je skvělé si uvědomit, že máme moc rozhodnout se, jak budeme na určité situace reagovat, nebojme se tedy s ostatními komunikovat otevřeně. Navíc je potřeba, abychom se radovaly a byly vděčné za to, co v životě máme. Užívejme si každý den, prožívejme život plnými doušky a netrapme se maličkostmi.

 Aby játra dobře fungovala, je dobré jim dopřát laskavou sílu, pozitivní náhled na svět a byliny, které je podporují v očistě.

 

Játra úzce souvisí s naší ženskou pohlavní soustavou

Jelikož každá z nás nese na svých bedrech spoustu povinností, může nám připadat sobecké či příliš přepychové dát si na chvíli přestávku od našeho každodenního kolotoče úkolů. Ale pamatujme na to, že oddech a relaxace vnáší klid do naší mysli, a díky němu se nám navrací pocit živosti. Nejlepším lékem na mnohé zdravotní neduhy nemusí být nutně zakoupení drahých pilulek či léčebných programů, ale často můžeme zlepšit stav našich jater spojením duševní hygieny a přírody.

Játra budují mnoho základních stavebních látek, které jsou nezbytné pro tvorbu hormonů a pomáhají korigovat hormonální činnost. Zdraví celého těla včetně pohlavních orgánů přímo souvisí s jejich zdravím. Pokud se při užívání bylin na pohlavní soustavu zaměříme také na játra, často dosáhnou rychlejšího a hlubšího zotavení. Převážně ženy, které trpí nepravidelnou menstruací, problémy spojenými s menopauzou, zatvrdlinami s cystou, PMS nebo nepředvídatelnými výkyvy nálad, by měly zbystřit.

Mnoho bylin, které doporučuji na pohlavní soustavu, působí pozitivně také na játra. Přirozeně můžeme přidávat do bylinných receptů na ženské problémy také jiné bylinky na pročištění jater. Existuje spousta chutných bylinných čajů, ale následující jsou velmi populární:

Ostatní bylinné receptury naleznete v bylinných směsích pro přípravu čajů, které se snažím tvořit tak, aby se jednotlivé bylinky vzájemně doplňovaly, nebo zesilovaly účinek té nejdůležitější z nich.

 

Na závěr je nutné říci, že zcela zásadní je játra nepřetěžovat, pozvolně probudit klidnou energii zimy a začleňovat zdravý a aktivní způsob života. Nechejte za sebou minulost, staré zášti a nepřátelství. Inspirujte se přírodou, ve které najdete veškerou moudrost a pomocnou ruku.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím