Výběr bylinek včetně 5ti dalších tipů, jak podpořit imunitu

S příchodem září děti nastoupily zpět do školek a škol, ve kterých tráví většinu dne, kde se viry a bakterie šíří velice snadno a odkud si záhy přinesou rýmu nebo kašel. Dospělí opět nasadili hektické pracovní tempo, jež organismu také moc neprospívá. S příchodem podzimních měsíců, a s kolísáním teplot, většina z nás pocítí sníženou obranyschopnost organismu a nachlazení je na světě. Jak si “zářivé zdraví”, které jsme měli během léta, co nejdéle udržet? Přečtěte si mé tipy, jak zůstat plní energie a bez nachlazení po celý rok.

 

Přírodní pomocníci k posílení imunity

Příroda nám opět podává pomocnou ruku a nabízí nám řadu bylinek, které pomáhají přirozeně zvyšovat imunitu, posilovat obranyschopnost, případně urychlit průběh samotného léčení. Je důležité si toto riziko uvědomit a včas se připravit preventivním užíváním výtažků z léčivých rostlin.

A které to jsou?

Šípek, mateřídouška, květ černého bezu, pomerančová kůra a třezalka. Všechny tyto bylinky naleznete v bylinné směsi na podporu imunity. Tyto byliny ničí virové onemocnění, někdy se projevující jako klasická chřipka, někdy schované pod virová onemocnění horních cest dýchacích s příznaky jako je zvýšená teplota, rýma, kašel, bolesti hlavy a další.

Plody šípkové růže, jak jistě víte, obsahují velké množství vitamínu C, který je pro posílení imunity nezbytný. Mateřídouška uvolní horní cesty dýchací, utlumí kašel a uleví při astmatu. Je nápomocná i při problémech s trávením. Znáte pořekadlo: „před heřmánkem smekni, před bezem klekni“? Černý bez je opravdu mocná bylina, která vám pomůže při prochladnutí, kašli i při spoustě dalších problémů. V těle si dokonale poradí s hnilobnými bakteriemi. Pomerančová kůra díky vitamínu C a dalším antioxidantům zlepšuje obranyschopnost celého těla a posiluje imunitní systém. Pomáhá organismus chránit před celou škálou patogenů a infekcí způsobených nachlazením a chřipkou. Navíc má velmi lahodnou chuť. Třezalka zažene deprese a pochmurnou náladu.

Bylinný čaj Imunita. 

 

Čím ještě můžeme podpořit imunitu?

Posílit imunitu je v tomto období velmi důležité. Příčinou podzimních onemocnění je ve většině případů špatný životní styl, který způsobuje vyčerpání a dlouhodobý stres, a také časté změny počasí. Tehdy to přijde a tehdy nás to skolí. Proto zkusme kromě látek obsažených v bylinkách i něco navíc.

Základem zdraví je kvalitní a pestrá strava. Jídlo by mělo obsahovat všechny důležité živiny (sacharidy, bílkoviny, tuky), vitamíny, minerály a stopové prvky. Důležitá je konzumace dostatečného množství zeleniny a ovoce. Nepostradatelné jsou mléčné výrobky s obsahem prospěšných probiotických bakterií. Z tuků dávejme přednost kvalitním rostlinným, maso konzumujme libové, nevyhýbejme se ani masu červenému. Jezme střídmě, omezme alkohol a vyhýbejme se všem zpracovaným potravinám bohatým na cukr a jednoduché škroby. Dodržujme pitný režim, jelikož tekutiny odplaví z těla mnoho škodlivých látek, které jsme si za život nahromadili.

Potřeba spánku je individuální, ale pro všechny z nás platí, že kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je zásadní součástí zdravého životního stylu a má velký význam pro psychickou i fyzickou kondici. Pokud se zaměříme na zimu, je spánek v chladných měsících roku přece jen ještě o něco důležitější. A to nejen kvůli našemu pohodlí a odpočinku, ale také pro posílení organismu. Jestli nás trápí problém s usínáním, nápomocné nám mohou být užitečné látky obsažené ve výběrových bylinkách.

Naše těla jsou stvořená k pohybu. Zároveň jsme občas rádi, když se moc hýbat nemusíme. Do svého každodenního programu také můžeme zařadit víc “paleolitických aktivit”. Nachodit nebo naběhat 10 kilometrů denně, vylézt na pár stromů, prohnat se v parku apod. Stejně jako pohyb, je ale důležitý i odpočinek.

Pobyt na čerstvém vzduchu, otužování, saunování, rozumné slunění, občasná návštěva parní lázně a solné jeskyně, případně domácí bylinné koupele. To vše nás naladí na dokonalou relaxační vlnu a skvěle si při těchto aktivitách odpočineme. I samotná fyzická praxe jógy (úklony, záklony, rotace, vzhůru nohama) vyvolává pocity radosti a štěstí. Zklidňuje nervový systém a přirozeně zvyšuje reakci imunitního systému.

U všech výše uvedených doporučení je důležitá svědomitost a pravidelnost – ať už se jedná o jídelníček, fyzickou aktivitu nebo spánek. Pravidelný řád totiž přispívá k psychické pohodě, a ta je pro zdraví neméně důležitá.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím