Bříza bělokorá a její léčivé účinky

U nás bychom těžko hledali hezčí lesní scenérii, než je březový háj. Všeobecně známý štíhlý strom dorůstá do výšky až 25 metrů. Kůra mladých převislých tenkých větví je hnědá, starších stříbrobílá, hladká s hnědými příčnými čočinkami a odlupující se v papírových proužcích. V dolní části kmene je bříza tmavě hnědošedá, hrubě rozpukaná a kostrbatá. Listy jsou svrchu živě a vespod sivě zelené, zoubkované a stopkaté. Květy jsou jednopohlavné jehnědy, samčí jsou přisedlé a dlouhé 3 až 7 cm, samičí jsou stopkaté a dlouhé 1 až 2 cm. Kvete v dubnu a květnu. Plodem jsou nažky.

Břízu bělokorou můžete zahlédnout téměř kdekoliv. Přirozeně osídluje suťové stráně, odlesněné plochy, navážky nebo haldy hlušiny, a proto bývá na rekultivované plochy s oblibou vysazována.

Sběr, sušení a uchování

Bříza je jako stvořená pro sběr. Málokterá bylina se tak snadno sbírá, rychle přibývá a bez potíží se suší, jako dary břízy. Sbíráme mízu, listové pupeny a mladé lepkavé lístky.

Mízu získáváme z jara navrtáním kmene ve výšce asi 1,5 m nad zemí. Do otvoru vložíme odvodný žlábek, pod který umístíme sběrnou nádobu.

Nejšetrnější způsob sběru listových pupenů je z čerstvě poražených stromů. Nejvhodnější je sušit je umělým teplem (teplota ovšem nesmí překročit 45 °C). Skladujeme je na suchém místě.

Březové lístečky sbíráme hned po vypučení, když jsou ještě plné léčivé hodnoty. Starší listy mají méně účinných látek, proto na sběr břízy vyrazíme brzy na jaře. Listy břízy chutnají mírně svíravě, voní však příjemně a aromaticky. Mladé listy ručně otrháváme z větviček. Ihned vytřídíme nežádoucí větvičky, jehnědy a pupeny. Listy sbíráme jen z malé části stromu, abychom ho co nejméně poškodili. Sušíme je ve stínu na dobře větraném místě. Při umělém sušení v sušárně nesmí teplota přesáhnout 35 °C. Sušené listy mají tmavě zelenou barvu, snadno se lámou.

Pokud nevěnujeme pečlivou pozornost této léčivce jak při sběru, tak při sušení či skladování, můžeme se se sklizní rozloučit a s použitím rovněž. Špatně sbírané, sušené a uskladněné užívané části břízy zvětrávají, léčivé účinky vyprchají a může dojít ke tvorbě plísní, jež vytvářejí jedovaté látky. Uchovávejme je tedy v dobře uzavřených skleněných nádobách nebo papírových sáčcích, či dobře těsnících papírových krabicích. Nezapomeneme řádně popsat, označit datem sběru, a pak uložíme na suchém a temném místě.

Léčivá síla březového listí

Hlavní léčivou hodnotou břízy je její značná močopudnost. To ji řadí k hlavním léčivkám na ledviny a močové orgány. Posiluje také přirozenou obranyschopnost organismu.

Listy povzbuzují metabolismus, jsou vhodné k očistným kůrám a odvodňování. Je důležitou složkou čajovin k podpoře hubnutí a zmírnění celulitidy. Pozitivně ovlivňuje trávení. Udržuje normální hladinu cholesterolu v krvi.

Harmonizuje činnost slinivky a sleziny. Zbavuje tělo škodlivin a solí, proto má význam při léčbě dny, revmatismu a artrózy.

Zevně jsou výtažky z břízy osvědčeným prostředkem na vlasy, dobře se uplatňují také jako přísada do koupelí. Podporuje regenerační schopnosti kůže. Zmírňuje kožní problémy (vyrážky, ekzémy, akné, plísňové onemocnění, apod.). Čistí pleť a uvolňuje póry.

Nálev z březových lístků

Čaj z listů břízy bělokoré zalijeme horkou vodou (těsně pod bodem varu) abychom nezničili její účinné látky. Obvykle dávkujeme 2 čajové lžičky (jednu rovnou polévkovou lžíci) na šálek nálevu, pije se 2-3 krát denně. Čaj má světloučce žlutavé odstíny barev, příjemnou vůni. Chuťově je mírně nahořklý a svíravý.

Tip na míchání čajoviny

Připravíme si směs bylin na jarní očistný čaj: 2 díly listů břízy bělokoré, 1 díl natě kopřivy dvoudomé, květu bezu černého a květu trnky obecné. Kontradikce Při dodržování terapeutických dávek lze užívat dlouhodobě.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím