Byla-li kdy stvořena bylina pro ženy, je to právě kontryhel

Rovnováha a harmonie v našem těle udávají směr našemu životu. Té nejkrásnější věci, která z nás dělá půvabnou ženu, milující matku i vášnivou milenku. Někdy se ovšem naskytnou zdravotní problémy, které tyto hodnoty v našem těle naruší. A proto nám matka příroda nechala vyrůst kontryhel, který je největším darem pro ženy, spojující nás se zemí a čistotou.

Kontryhel je čarovná rostlina s velkými typickými listy s kapky rosy, které nejčastěji vylučuje po ránu. Právě tuto rosu alchymisté sbírali pro své pokusy. Vědecké jméno pak dostal kontryhel po nich - “Alchemilla vulgaris”.

 

"Kapky rosy" jsou přebytečnou vodou, kterou kontryhel sám vylučuje.

 

Sběr a sušení

Už v dubnu můžete narazit na tuto vytrvalou bylinku na návsích, ve volné přírodě na loukách, i na březích rybníků a potoků. Můžete ji sbírat až do září. Kontryhel poznáte podle krátkého oddenku, z něhož se vyhánějí dlouhé řapíkaté listy poléhavé nebo přímé chloupkaté lodyhy, větvené, až 30 cm vysoké. Dále podle drobných květů, které jsou nenápadně žlutozelené.

Při sběru je kontryhel prakticky nezaměnitelný, ale existuje mnoho velmi podobných druhů kontryhele. Sbírá se celá kvetoucí nať i listy, nejlépe dopoledne po oschnutí ranní rosy. Dobře rozložený kontryhel sušte ve stínu do doby, než bude mít šedavou barvu. Posléze ho uchovejte v suchu a temnu. Léčivka je bez pachu a samostatná chutná trochu svíravě a mírně nahořkle.

 

Použití kontryhele

U nás dosud nejběžnější a nejpoužívanější formou užívání léčivých rostlin jsou bylinné čaje, které připravujeme vyluhováním rostlinných částí v horké vodě. Jejich výhodou je poměrně snadná příprava. Horká voda poruší rostlinná pletiva, účinné látky se do vody uvolní a vytvoří s ní směs, která se pitím čaje následně dostane do organismu. Lidský organismus přijímá vodu ochotně, a tak je nálev vhodný i pro děti a oslabené osoby.

Skromný a nenápadný kontryhel má přímo ženské a mateřské poslání. Posiluje ženské pohlavní orgány, hlavně dělohu. Zpevňuje podbřišek, a tím zlepšuje stav dělohy náchylné k potratům a zvyšuje možnost početí. Následně pomáhá udržet plod v děloze a zvyšuje záruku donošení miminka a snadnějšího porodu.

Pomáhá také při nervových potížích v průběhu těhotenství i po něm. Zároveň jeho pití po porodu během šestinedělí stahuje dělohu. Podporuje i tvorbu mateřského mléka, u kterého navíc zvyšuje kvalitu.

Pomáhá při různých ženských obtížích. Má jedinečný vliv při menstruačních poruchách, a to oslabené nebo slabé menstruaci. Tlumí menstruační bolest. Upravuje nadměrné krvácení. Léčí všechna zánětlivá onemocnění v podbřišku, včetně zánětu vaječníků. Působí proti bělavému výtoku a svědění, kdy jsou skvělé sedací koupele.

Jeho pití je vhodné také jako prevence k ulehčení průběhu menopauzy. Posléze upravuje nepříjemné potíže během tohoto období.

Kontryhel obsahuje třísloviny, hořčiny, silici, flavonoidy, flavony, isoflavony, fytosteroly, kyselinu salicylovou, organické kyseliny a hydrolyzovatelné gallotaniny a ellagotaniny.

 

Rada na závěr

Neméně důležité je pracovat na vytváření rovnováhy a harmonie ve svém každodenním životě, klást důraz na dlouhodobé zdraví a začít činit rozhodnutí, která budou prospívat hlavně nám....

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím