Bylinková úleva na silnou a dlouhou menstruaci

Ženský organismus po značnou část svého života koluje v lunárním cyklu, který je s těmi ženskými propojený. Luna nepřetržitě dorůstá do úplňku a ubývá do novoluní. V ženském menstruačním cyklu nacházíme odraz toho lunárního. I v něm hormonálně a energeticky žena zažívá svůj vnitřní úplněk (ovulace) a novoluní (měsíční krvácení). Vše je spolu propojené a vzájemně se podporuje. I přesto, že je menstruace pro nás přirozenou součástí, nemusí být vždy příjemná a mnoho z nás ji vyhlíží již s obavami.

Silné menstruační krvácení má významně negativní dopad na duševno ženy, jak v oblasti osobního prožívání, tak i v partnerském a širším sociálním životě. Zjednodušeně se dá říci, že v mnoha směrech psychické síly a jejich využití oslabuje.

Co se děje v těle během menstruace

Menstruační krvácení se pravidelně opakuje ve stejně dlouhých intervalech v rámci takzvaného menstruačního cyklu. Délka menstruačního cyklu je u každé dospělé ženy jiná, je velice individuální záležitostí. Udává se obvykle 28 dní, což přibližně odpovídá době oběhu Měsíce kolem Země, odtud se pak odvozuje to, že žena je bytostí lunární. Běžný je však i cyklus dlouhý 21 nebo 35 dní. Interval samotného menstruačního krvácení se také může u každé ženy lišit. Krvácení se dostaví vždy na začátku menstruačního cyklu a běžně trvá zhruba 3 až 5 dnů. V pořádku je však jakákoliv menstruace, která ženu provází po dobu 2 až 7 dnů a průměrně při ní žena ztratí 20 až 80 ml krve.

Smyslem menstruačního cyklu je příprava děložní sliznice, která vystýlá děložní dutinu na uhnízdění oplozeného vajíčka a jeho další vývoj. V průběhu každého menstruačního cyklu se její buňky rozmnoží, zvětší svůj objem a připravují se na přijetí oplodněného vajíčka. Nedojde-li k oplození, je část vytvořené sliznice vypuzena a nastává menstruační krvácení.

Silné menstruační krvácení (hypermenorea)

Žena, která věří svému vnitřnímu hlasu a neodhání ho, když ji něco našeptává, začíná pociťovat, že se děje něco jinak, než na co je nastavená. Vnímá, jak se snižuje kvalita jejího života. Obecně se za silnou menstruaci považuje ta, kdy doba mezi jednotlivými menstruacemi, tedy rozmezí mezi krvácením je kratší než 21 dní nebo delší než 35 dní, anebo doba krvácení je delší než 7 dní, během níž žena ztratí více než 80 ml krve.

Žena by neměla krvácet natolik silně, aby intimní hygienické potřeby zcela nasákly za zhruba méně než 3 hodiny, případně aby použila dvojitou hygienickou ochranu k udržení menstruačního toku.

U silné menstruace se objevují krevní sraženiny, které jsou běžné. Krvavé kusy se obvykle objevují v průběhu noci, kdy se krev shromažďuje v těle a odchází z těla až ráno. Na pozoru by měla žena být až ve chvíli, kdy bude krevních sraženin velké množství nebo budou mít větší rozměry než jeden centimetr.

Obvyklé pak není ani to, aby žena krvácela či takzvaně špinila mimo menstruační dny.

Příčiny silné menstruace

Důvodů, proč k silné menstruaci dochází, může být celá řada. Menstruační cykly mohou záviset na běžných hodnotách, jako je náš životní styl. Ovlivňuje je naše pohybová aktivita, výživa a pitný režim, regenerace, pracovní režim a volný čas, vliv okolního prostředí, sociální vztahy, úroveň lékařské péče a jiné. Tyto příznaky tvoří životní styl a dle jejich jednotlivé úrovně se pak odráží jeho kvalita.

Jak jsem také zmínila výše, smyslem menstruačního cyklu je příprava děložní sliznice, která vystýlá děložní dutinu na uhnízdění oplozeného vajíčka a jeho další vývoj. Růst a následný rozpad děložní sliznice, nedojde-li k oplození vajíčka, je řízen ženskými pohlavními hormony estrogenem a progesteronem. Jestliže zápolíte se silnou menstruací dlouhodobě, může být na vině hormonální nerovnováha způsobená kolísáním estrogenů a progesteronů, které mají zásadní vliv na průběh naší menstruace. V případě, že jsou hladiny estrogenů příliš vysoké, dochází k značnému zahuštění děložní sliznice, jež se následně projeví v podobě silného krvácení.

Silná menstruace však může naznačovat závažnější gynekologické problémy, tzn. změny na endometriu (děložní sliznici), jako jsou polypy, chronická endometritida, nepravidelné odlučování děložní sliznice. Dále změny na myometriu (hladká svalovina děložní stěny), jako jsou myomy, funkční nedostatečnost svaloviny po neúplném vyvinutí dělohy, adenomyóza). Dále pak nádorová onemocnění, funkční poruchy a extragenitální poruchy zahrnující systémová onemocnění, jako je například zvýšený krevní tlak, choroby ledvin, štítná žláza apod.

Je velkou nutností navštívit lékaře pečující o ženské zdraví, který vás vyšetří, aby mohl vyloučit závažná gynekologická onemocnění a případně doporučit vhodné řešení problému. Nebojte se, váš lékař je tu od toho, aby vám pomohl a ulevil od případných zdravotních potíží. Nehledě na to, že po stanovení určité diagnózy lze navrhnout adekvátní léčbu i tu podpůrnou alternativní.

Bylinky, které si se silnou menstruací poradí

Byliny mají širší působení, obsahují velké spektrum účinných látek, které se doplňují tak, aby byly pro nás co nejpřínosnější. Pojďme se tedy podívat na ty, které jsou pro náš záměr, tedy na silnou menstruaci nejvhodnější.

Řebříček obecný svými prospěšnými látkami má hned dvojí účinek, jednak zužuje kapiláry (krevní cévy) a zasahuje do faktorů podmiňující srážlivost krve, čímž se vysvětluje účinek ovlivňující menstruační krvácení. Kokoška pastuší tobolka příznivě ovlivňuje zdraví ženských pohlavních orgánů a obecně přispívá k harmonickému průběhu menstruace. Napomáhá při silném menstruačním krvácení a reguluje ho. Uplatňuje se i při léčbě gynekologických krvácení. Truskavec rdesno ptačí v kapilárním a cévním systému zpevňuje stěny, zmenšuje propustnost vlásečnic a zastavuje krvácení. Pomáhá proto i při nadměrném menstruačním krvácení. Řepík lékařský při vnitřním užívání může zmírnit silné menstruační krvácení. Hrstka květů hluchavky bílé harmonizuje průběh naší menstruace, postará se o tlumení bolestivé menstruace, reguluje její délku a intenzitu. Maliník obecný svými látkami napomáhají posílení děložních svalů, a tím snižuje průtok krve během těžkých menstruačních období. Po přesličce rolní se sahá také pro zdravou menstruaci, díky níž lze rovněž zmírnit menstruační krvácení. Skořice má širokou škálu přínosů, ale snížení průtoku menstruační krve je jedním z nejpůsobivějších. Má také protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají zmírnit křeče během menstruace. Andělika čínská se osvědčuje při příliš silné a bolestivé menstruaci či jinak abnormální menstruaci tím, že má rostlina regulační účinek na funkci dělohy. Kontryhel obecný pomáhá při potížích s menstruačním cyklem, ale v souvislosti se silnou menstruací bych jej spíše doporučila přidat jako doplňující byliny v dané bylinné směsi. Měsíček lékařský doporučuji zejména při bolestivé menstruaci, ale své uplatnění najde i při srovnání krvácení. Šalvěj lékařská, hloh obecný, pískavice řecké seno, kakost luční, jmelí bílé anebo třeba toten lékařský nám také pomáhají při silné menstruaci.

S větší ztrátou krve při menstruaci může docházet ke ztrátě železa a jeho denní příjem v potravě občas nestačí pokrýt jeho ztráty. V tomto případě můžete sáhnout po kopřivě dvoudomé, třapatce nachové, smetánce lékařské nebo po hořci žlutém. Tyto bylinky obsahují vitamín C pro lepší využití železa z potravy. Dále z vitamínů a minerálních látek je vhodné doplnit přísun vitamínů skupiny B, dále pak z minerálních látek kromě zmíněného železa i hořčík, zinek, nenasycené mastné kyseliny jako je omega 3

Ulevující čajové směsi a sedací koupele

Správná strava a zdravý pohyb má velký vliv na rovnováhu ducha a těla. Ovlivňuje psychický i tělesný stav člověka, a právě proto by strava a její úprava měla být přirozenou součástí našeho života. Je důležité co nejvíce věnovat pozornost prevenci a jako vhodný doplněk léčby, se soustředit i na úpravu životního stylu. Kromě toho lze podpořit léčbu i bylinnou terapií.

Čajová směs na silnou menstruaci

Ze sypaných bylin si můžete třeba připravit čajovou směs na zeslabení menstruace ze stejných dílů natě kokošky pastuší tobolky, která napomáhá při silném menstruačním krvácení. Přidat můžete květy hluchavky bílé, které příznivě působí na menstruační poruchy (harmonizuje nepravidelnou menstruaci, tlumí menstruační potíže, zabraňuje nadměrnému menstruačnímu krvácení). Účinek výše uvedených bylinek můžete doplnit natí řebříčku obecného a listy šalvěje lékařské. Obě dvě byliny pomáhají při silné menstruaci. Z bylin, které uvolňují křeče, svalové i psychické napětí si můžete vybrat nať meduňky lékařské nebo květ heřmánku pravého, který pomáhá odstranit menstruační nepohodlí. Další bylinky s uklidňujícími účinky, které mohu doporučit, jsou nať máty peprné, nať majoránky zahradní, dobromysly obecné či kořen kozlíku lékařského a další. Dvě čajové lžičky této směsi připravíme obvyklým způsobem a to tak, že přelijeme horkou vodou (těsně pod bodem varu) 250 ml hrnek, necháme louhovat 10 až 15 minut a poté pijeme třikrát denně minimálně po dobu 1 měsíce. Případně můžete probádat mnou připravenou bylinnou směs Silná menstruace.

Sedací koupel na silnou menstruaci

Popíjení bylinkového čaje můžete podpořit bylinnou lázní a využít blahodárné účinky natě řebříčku obecného. Tato bylinná koupel přináší úlevu při silné menstruaci a křečovitých ženských bolestech. Potřebujeme: 1 hrst bylinky na 1 litr vroucí vody. Léčivku zalijeme horkou vodou (těsně pod bodem varu) a vše necháme 10 - 15 minut pod pokličkou louhovat. Po uplynutí této doby vše přecedíme k teplé vodě do vany. Sedací koupel by měla trvat maximálně 20 minut.

Závěr

Ženy trpící silnou menstruací často během svých dnů nemohou provozovat obvyklé činnosti a to má tak za následek zhoršení fyzické, sociální a emoční kvality našeho života. Neztrácejte naději! Ani jedna z vás v tom není sama, nebojte se sdílet své pocity, budete se cítit lépe. Dostane se vám tak podpory mnoha žen prožívající stejný zdravotní problém, podpory ze strany rodiny a nejbližších přátel a podpory ze strany lékařů a všech těch, kteří se vám budou snažit pomoci.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím