Dámy, poznejte sílu zázračného maliníku

Maliník obecný, rostlina známá z našich lesů, strání i zahrad má hromadu blahodárných vlastností prospívající především nám, ženám. Sbírají se nejen jeho lahodné plody, ale i listy, které vykazují skoro neuvěřitelně léčivé účinky.

Tato léčivka je hojně rozšířenou rostlinou, kterou lze najít po celé Evropě a Asii. V současné době se pěstuje i v řadě zahrad v klimaticky vhodných pásmech Severní Ameriky. Maliník je 1 až 2 metry vysoká rostlina, která kvete od května do srpna a mezitím rodí plody. Maliny obsahují celou řadu cenných látek blahodárně podporujících naše zdraví.

V bylinkářství se ale používají především listy maliníku obecného, které se suší a poté se z nich vyrábí bylinkové čaje. Ač tento vynikající čaj nechutná po malinách, má spoustu jiných výjimečných vlastností. Ovšem ne každý má přehled, jaký má maliníkový čaj pro nás účinek, a jakým způsobem ho sbíráme, sušíme a jak se dá vlastně připravit.

 

Sběr, sušení a uchovávání maliníku

Svěží a čerstvé listy maliníku sbírám od května do srpna a zaměřuji se hlavně na listy z nekvetoucích výhonků v jeho prvním roce života. Nasbíraný maliník suším ve stínu a na dobře větraném místě v tenkých vrstvách. Při "natřepávání" se snažím být co nejopatrnější, jelikož se suché listy snadno drolí. Správně usušené listy jsou na rubu běloplstnaté, na líci tmavozelené. Nařezané pak tvoří chumáče a nesnadno se oddělují. Listy téměř nevoní a chutnají nepatrně nahořkle a trpce. Posléze je uchovávám  na suchém místě v papírových sáčcích, které nestlačuji, aby se nedrolily. 

V přírodní léčbě se používají především pro výrobu bylinného čaje. Nálev má zelenožlutou barvu, příjemnou bylinnou vůni a trochu svíravou, ale rovněž příjemnou chuť.

Maliník udržuje zdravý tonus ženství.

Maliník udržuje zdravý tonus ženství.

 

Zelená lékarna

Čas od času doporučuji každé ženě pít čaj z listů maliníku, jelikož je jednou z nejčastěji používaných posilujících bylin pro ženy. Posiluje a vyživuje dělohu a celou pánevní oblast. Dokáže udržovat ženské tělo v hormonální rovnováze a umožňuje normální činnost ženských orgánů. Podporuje tvorbu ovulačního hlenu, a také příznivě působí na děložní stahy, proto maliníkový čaj navrhuji pít od prvního dne cyklu až do ovulace, ale po ovulaci je dobré ho vynechat, aby usazování vajíčka probíhalo tak, jak má.

Dále tiší křeče, což se využívá v gynekologii při menstruačních bolestí i či při jejím vynechání. Vyrovnává hladinu estrogenů a pomáhá zvládat nástup klimakteria i jeho trvání.

Maliník posilují děložní svalstvo v těhotenství i po porodu. Jsem velmi ráda, že je dnes užívání této léčivky populárním prostředkem. Popíjet čaj s větším podílem maliníku v bylinné směsi předporodní běžně doporučuji od ukončeného 34. - 36. týdne těhotenství ve snaže připravit a změkčit porodní cesty. Obsažené třísloviny mají příznivý vliv na průběh druhé doby porodní, na samotný porod. Tělo tedy krásně připraví, aby porod probíhal rovnoměrně. Mohou také vyvolat stahy dělohy a pomoci tak při přenášení. Sušené listy maliníku můžete bez obav pít po celou dobu svého očekávání. Pamatujte však, že nic se nemá přehánět a denní dávku slabého hrnku čaje nepřekračujte.

Po porodu se užívá pro dezinfekci porodních cest a snadnější zavinutí dělohy, dokonce pomáhá i při tvorbě mateřského mléka.

V neposlední řadě je tento čaj také cenným zdrojem několika vitamínů, zejména pak vitamínu A, C a E a také stopových prvků jako jsou mangan, železo, vápník a hořčík.

Plody maliníku mají výborný účinek při horečkách, zejména u dětí.

 

Na závěr malé upozornění

I bylinky se mají užívat s mírou, proto maliník navrhuji užívat vždy podle doporučeného množství a nepřekračovat hranici hlavně u nastávajících maminek. 

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím