Heřmánek pravý, neodmyslitelná bylinka v naší domácí lékárničce

Léčivka s bohatě rozvětvenou lodyhou dorůstá do výšky 50 cm a nese tenké, dvojitě péřovitě zpeřené listy, které jsou jasně zelené barvy. Drobné květy se seskupují do úborů, uprostřed se nachází žlutý terčík, který lemují bílé lupeny. Květní úbory mají dutinu, podle níž lze pravý heřmánek odlišit od jiných podobných druhů.

Tato nejznámější léčivá rostlina se kolem nás vyskytuje často. Na místech, kde roste ve skupinách, září heřmánek do daleka a líbezně voní. Jeho oblíbeným místem jsou obilná pole, rumiště, úhory, sešlapované plochy, výběhy drůbeže, okraje komunikací, slaniska. Najdete ho na písčité a hlinité až jílovité, sušší, mírně kyselé nebo neutrální, nevápenité půdě. Daří se mu na slunných stanovištích.

Sběr, sušení a uchování

Z heřmánku pravého používáme květ, který sbíráme v období mezi květnem a říjnem, nejlépe za poledního slunce, neboť je v tomto čase jeho léčivá síla nejvýznačnější. Sbíráme nepřezrálé květy, které poznáme podle toho, že okvětní lístky jsou rozprostřené rovně kolem středu květu, nikoliv svěšené směrem k zemi. Suší se nejlépe na sítech, která by měla být zavěšená na temném, ale vzdušném a teplém místě, ideálně v průvanu nebo v zavěšených svazečcích. Velmi kvalitní je také heřmánek sušený v sušičce, nesmíme však překročit teplotu 35 °C.

Usušený květní úbor má podobu střechovitého zákrovu, na obvodu bílé jazykové květy a uvnitř žluté trubkovité květy. Lůžko je duté a bezplevné. Dobře usušené květy mají příjemnou vůni, původní barvu a slabě nahořklou chuť. Usušený heřmánek skladujeme v dobře těsnících nádobách nebo papírových sáčcích na místě s nízkou vzdušnou vlhkostí.

Heřmánek se doma neztratí

Heřmánek vděčí svému dominantnímu postavení mezi léčivkami silnému dezinfekčnímu a protizánětlivému působení, což je prospěšné při léčení téměř všech nemocí. Příznivé účinky:

Tímto seznam pozitivních účinku nekončí, vypsala jsem pouze ty podstatné, lečí zkrátka od hlavy až k patě. Je vhodné zmínit, že tato malá, krásná a jemná rostlina je jedna z nejlepších bylinek pro děti, velmi dobře působí v dětském organismu. Používá se při dětských kolikách, dušením přetížením, infekcích a nemocech žaludku.

Nálev z heřmánku

Čaj z květů léčivky zalijeme horkou vodou (těsně pod bodem varu) abychom nezničili její účinné látky. Obvykle dávkujeme jednu čajovou lžičku na šálek nálevu. Pijeme dvakrát až třikrát denně. Čaj má barvu světle žlutou, typickou příjemnou vůni a kořenitou, lehce nahořklou chuť.

Pohlazení na dně šálku

Připravte si úžasný tišící a zklidňující čajovou směs pro děti a vydejte se tak s nimi na cestu, která se nese v duchu omamné vůně bylinek. Budete potřebovat 1 díl sušených listů jahodníku, 1 díl sušených natí meduňky a 2 díly sušených květů heřmánku. Vše smíchejte dohromady. Dávkujte 1 čajovou lžičku směsi na půl litru horké vody, nechejte 10 - 15 minut louhovat a pak vše sceďte. Počkejte až čaj trochu vychladne, poté jej podávejte dítěti. Můžete lehce přisladit medem.

Kontradikce

V heřmánku se spojuje výrazný a všestranný léčivý účinek s jemným působením a úplnou neškodností, můžeme ho tedy v doporučených dávkách užívat bez omezení. Ovšem při několikanásobném překročení dávek se může dostavit nervózní klid, nevolnost až zvracení. Někteří lidé mohou být na užívání heřmánku přecitlivělí a může se dostavit alergická reakce. Opatrnosti je třeba při vnějším použití zejména v dětské praxi, neboť rychle stoupá počet alergických reakcí na heřmánek. Kontraindikace nebo interakce s jinými léčivy nebo doplňky stravy nebyly dosud objeveny.

Nakonec je vhodné říci

Už jen tím, že bylinky sbíráme v čisté a krásné nevinné přírodě, se propojujeme s jejich léčivou energií. I když se s heřmánkem pravým u nás setkáme celkem často, tak této léčivky, která je považována častokrát za symbol slunce, v našich podmínkách hodně ubývá. Sbírejte ho tedy s pokorou a poděkujte mu za dary, které vám přináší.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím