Jarní očista těla a cesta celým postupem

Přichází jaro, v probouzející přírodě se vše začíná zelenat a i našemu tělu v tuto dobu zelené potraviny prospívají. Po dlouhé zimě by nám měly dodat potřebné živiny a energii a nastartovat organismus, aby se tělo mohlo očistit od nežádoucích látek. Sepsala jsem pro vás několik dobře míněných rad a tipů, které vám mohou být nápomocné při vaší očistné cestě.

 

Očista těla není vždy potřeba

Očista organismu nezvrátí měsíce špatné stravy. Kvalita je důležitá po celý rok, a pokud žijeme zdravě celoročně, jarní očista není potřebná. Jestliže je naše tělo v pořádku, pak se očišťuje přirozeně celý rok prostřednictvím detoxikačních orgánů - jater, ledvin, střev, kůže a plic, které fungují nepřetržitě a samy odstraňují všechny nahromaděné látky.

Po náročné zimě, kdy chyběl sluneční svit a teplo, panovala nepříznivá nálada a nebyl prostor pro rovnováhu v našem zdravém způsobu života, je nadcházející jarní období velice vhodné pro očistu a vést vše k dlouhodobě udržitelné, zdravější životosprávě.

 

Jak na šetrnou jarní očistu?

Na jaře je třeba naše tělo i mysl povzbudit (čtěte také: “Trápí vás únava a vyčerpání? Občas stačí udělat malé změny”), aby se uvolnilo a bylo připraveno na pozvolně přicházející změny. Jaro by mělo být tedy obdobím, kdy se snažíme detoxikační orgány posílit ve své činnosti a odlehčit jim.

1. krok: Dejme tělu zelenou

Ze všeho nejdříve se zaměřme na podporu svých detoxikačních orgánů - jater, ledvin a střev. Na námi vyčleněnou dobu (minimálně však dvou týdnů) se snažme vynechat vše, co je pro tělo v nějaké míře přítěží, tedy všechny výrobky, které jsou jen prázdnými kaloriemi a nutričně nicotnými potravinami. Zároveň upravme pitný režim v podobě dostatku čisté vody, případně bylinného čaje. Vynechme všechny návykové látky (alkohol, cigarety aj.) i léky, které nemáme na lékařský předpis a které můžeme na nějakou dobu postrádat. Na určitou dobu hodně omezme až vynechejme maso a masné produkty.

Vhodná strava je pro nás zásadní, postupně zařaďme co nejvíce přirozených potravin, lokálního ovoce a zeleniny, divokých bylinek a fermentovaných (kvašených) potravin. Nepřeberné množství obilovin. Zkusme začít experimentovat v kuchyni a připravovat poctivá plnohodnotná jídla.

2. krok: Dýchejme, co nejvíce zhluboka

Posléze věnujme svoji pozornost očistě svých plic, okysličení a doplnění vitamínu D prostřednictvím vystavení se jarnímu slunci. Co nejčastěji vyrazme do přírody na dlouhé procházky či za sportovní aktivitou. Pokud nám to zdraví dovolí, hýbejme se, a to co nejvíce a nejlépe na čerstvém vzduchu. Přiměřená fyzická zátěž podporuje detoxikaci a tvorbu vlastních antioxidačních enzymů, rozproudí a okysličí krev, prokrví orgány, včetně těch detoxikačních a aktivuje lymfatický systém, který odvádí škodliviny z tkání.

3. krok: Pomáhejme svému tělu

Naše tělo je to nejcennější, co máme, tak se k němu tak chovejme. Začněme ho vnímat. Pozorujme, jaké nám dává signály, co mu chybí, co potřebuje, a hlavně, co mu dělá dobře. Jakmile začneme o své tělo pečovat delší dobu, máme k němu lepší vztah, pozitivně se to odráží i na jeho fungování.

 

Na přírodu je vždy spolehnutí

Už víme, že příroda nám pomůže s každým trápením a můžeme se na ni spolehnout i při jarní očistě svého těla, jak po psychické stránce, tak po té fyzické. Všímejte si při procházce krajinou bylinky, které uvedu níže a neváhejte si jich pár nasbírat.

Bylinky na pročištění organismu

Ani jedna očistná kúra na jaře se neobejde bez bylinek. Mladé výhonky či rostlinky jsou pro organismus ohromným zdrojem minerálních látek, vitamínů, stopových prvků či různých antioxidačních látek. Tyto byliny se při očistě organismu používají především ve formě bylinných čajů.

Očistnou kúru si můžeme rozdělit na několik období. Zpočátku věnujeme svou pozornost na očistu a posílení imunitního systému kupříkladu listy kopřivy, květem bezu černého či třapatkou. Po měsíčním kúře se v dalším období věnujme játrům (čtěte také: “V dubnu věnujte pozornost játrům, zvláště pokud jste žena”). Mezi hlavní léčivky patří kořen čekanky, kurkumy, lopuchu, omanu, pampelišky. Z květu pak můžeme sbírat měsíček a řebříček. Z listu pak pampelišku. Z natě pak čekanku, jablečník, řepík a zeměžluč. Ze semen pak ostropestřec, který je takovou nejúčinnější bylinkou působící na játra. Třetí měsíc nesmíme zapomenout na ledviny a močový měchýř. Ty je vhodné prolévat z kořene pýru, bedrníku a anděliky. Z květu pak lichořeřišnicí. Z listu pak břízou či medvědicí. Z natě pak truskavcem, vrbovkou, tužebníkem či svízelem. Další měsíc, který může být i tím posledním, se zaměřme na popíjení bylinného čaje z listu ostružiníku, který se používá při očistných kúrách střev.

Tipy na jarní očistu

Když na jaře volá tělo po očistě, pomohou první divoké byliny. Příroda je velmi moudrá. Stačí se podívat, co z jara roste kolem a s velkou pokorou a vděkem si jich můžeme pár odnést domů.

Salát plný divokých bylin: Natrhejte si mladé listy pampelišky, řebříčku, řeřišnice potoční, květy s listy plicníku a sedmikrásky. Salát dochuťte tak, jak to máte rádi.

Bylinný očistný čaj: Připravte si nálev z pampelišky, kopřivy, popence, přesličky, řebříčku. Vše ve stejném podílu. Jednu rovnou polévkovou lžíci bylinné směsi přelijte 1/4 l horké vody (těsně pod bodem varu), vše nechte louhovat 10 - 15 minut a přeceďte. Pijte denně 2 šálky teplého čaje po dobu maximálně 3 týdnů. Můžete ochutit medem.

Bylinná očistná koupel: Připravte si nálev z mladých lístků břízy bělokoré. Koupel znamená ponoření těla až po hrudník do bylinné lázně obvykle na dobu kratší než 20 minut. Důležitá je správná teplota vody, která by měla být kolem 37°C. 

Bylinný čaj Očista těla

Závěrem

Pokud se dlouhodobě pohybujeme v uvědomění, dlouhodobě jíme zdravě a vyváženě, pestře a co nejpřirozenější stravu, mimo to se pravidelně pohybujeme, nepodléháme stresu a smutku, umíme vyvážit pracovní nasazení a svůj osobní život, pak začne být naše tělo schopné „samoregulace“.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím