Jarní výsev bylinek ze semínek a semen

Pokud se nemůžete dočkat až se půda venku prohřeje sluncem a vy se tak vrhnete do pěstování, tak teď je nejlepší čas pro výsev semínek a semen a předpěstování bylinek. Uspíšíte dobu sklizně a kromě toho budou byliny i vzrostlejší, protože mají náskok oproti těm, které byste seli až po zmrzlých přímo na záhon na zahradě.

Teplé stanoviště plné světla

Základním předpokladem úspěchu je v případě předpěstování bylin výběr stanoviště. Je důležité, aby místo s bylinkami bylo dostatečně osvětlené. Vhodné je pro ně světlo z jižního nebo východně orientovaného okna. Nedostatek světla se projeví tím, že rostliny budou vytáhlé, slabé, bledé a náchylné k chorobám.

Správná zemina na pěstování bylin

Na kvalitu půdy nejsou bylinky zvlášť náročné. Vděčné jsou prakticky téměř za každou propustnou, nepřemokřenou a trochu humózní zeminu. Chceme-li klíčkům usnadnit cestu vzhůru k výsevu používejme substrát pro výsev speciálně namíchaný, nebo si ho připravte ze zahradní zeminy a písku, špetky kompostu a případně rašeliny. Klíčení urychlíme i tak, že semena před výsevem namočíme do vody. Doba máčení se odvíjí od velikosti semene a síly jeho slupky. Vodu bychom měli jednou až dvakrát denně vyměnit. Pokud ji nahradíme heřmánkovým nálevem, semínka budou lépe chráněna proti plísním a škodlivým bakteriím. Při přípravě heřmánkového nálevu, postupujeme tak, že dvě hrsti sušeného heřmánku přelijeme 1 litrem horké vody (těsně pod bod varu, ať voda nespálí cenné látky), necháme 15 minut vyluhovat a přecedíme. Nálev nechte zchladnout a použijte.

Vysévat můžeme buď do klasických květináčů nebo truhlíků. Pokud bylinky plánujeme přesadit později na naše záhony, mohou nám sloužit nám i obyčejné kelímky, krabičky či misky.

Jak semena bylinek vysévat

Semena bylin jsou většinou velmi drobná, a i když to tak na první pohled nevypadá, přesto je potřeba je vysévat řídce. Ze semínek vzejdou rostliny, kterým příliš husté výsevy neposkytnou dostatečné množství místa. Důsledkem toho jsou léčivky řídce olistěné a mají křehké stonky. Bylinka by nám měla vyklíčit zhruba za jeden až dva týdny.

Jakmile mají rostlinky minimálně jeden měsíc, můžeme s nimi začít manipulovat. Jedním z hlavních znaků je ten, že vzešlé byliny vytvoří první pár tzv. pravých listů. Ty jsou dostatečně silné a přesazení do jiné nádoby jim neuškodí. K přesazování použijte „přepichovací“ kolík, případně obrácenou stranu lžíce. Pamatujte na to, abyste přesazovali v dostatečných rozestupech s řádně navlhčenou zeminou.

Dopřejme dostatečnou vláhu, ale nepřehánějme

Pokud zemina při klíčení zaschne, nabobtnalá semena i rostoucí bylinky mohou zaschnout také. Udržujme jej tedy stále vlhkým rosením, kdy substrát stříkáme velmi intenzivně, aby se voda dostala i dospodu nebo opatrným zaléváním tak, abychom semínka nevyplavili. Rozhodně bychom se měli vyhnout i tomu, aby vyklíčené rostlinky ve vodě stály. Ze začátku nezalévejte semínka konví, ale použijte mechanický rozprašovač. Dopřejte bylinám vláhu dvakrát denně, ráno a večer.

Teplota vody je důležitá zrovna tak, jako její množství. Nejlepší je dešťová voda, pokud tou nedisponujeme, natočíme vodu do nádob na nějaký čas dopředu, necháme odstát a zaléváme později.

Kdy byliny přesunout na bylinkové záhony

Obecně platí, že léčivkám stačí ke klíčení doma polovina venkovního času. Pokud jim zajistíme vhodné podmínky, měli by do května vyrůst silné zdravé sazenice, které můžeme vysadit na záhon. Při přesazování bylinek venku je musíme nechat postupně zvyknout si na změnu klimatu. Nejčastěji pomáhá časté větrání místnosti, kde se vyskytují a nebo na nějakou dobu přenášení ven, aby byly na venkovní podmínky připravené.

 

Raději, než se snažit přírodu absolutně zkrotit, je lepší se naučit se s ní spolupracovat a radovat se z jejich darů. Pěstování bylinek opravdu není náročná činnost, a pokud jste ji doteď odkládali, nic vám nebrání s ní konečně začít.

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím