Kokoška pastuší tobolka, bylinka, která roste pod nohama

Mocná příroda dokáže ze zdánlivě obyčejných rostlin, které běžně označujeme jako otravný plevel, vykouzlit cosi zázračného. Na kokošku pastuší tobolku narazíte kdekoliv. Roste velmi rychle, dá se říct, že nová rostlinka se objeví takřka přes noc a navzdory tomu, jak na ni nahlížíme, je svým léčivým potenciálem nesmírně vzácná.

Kokoška pastuší tobolka dorůstá výšky 40 cm (někdy může být i vyšší), má vzpřímený stonek s přízemní růžicí péřovitě stříhaných listů a vícero malých přisedlých listů podél stonku. Během celého roku kvetou květy bílé barvy, seskupené do střapců, jež produkují malé plody ve tvaru srdce, které mají v oblibě ptáci.

Bylinka, která si vás najde sama

Pro svůj rychlý růst a velkou rozšířenost se kokoška pastuší tobolka nepěstuje, ale sbírá v přírodě, kde jí je všude plno. Tato velmi ceněná rostlina je součástí meziporostního období na polích a zahradách. Najdete ji rok co rok v hojném množství podél cest, chodníků a zdí, na loukách, polích a stráních od nížin až po horské oblasti do výšky 2 000 m n.m. Kokoška se rozmnožuje generativně. Vyroste ihned po zimě a vydrží tak po celý rok. Jsou-li zimy mírné, přečká i je a dokonce i kvete. Na jedné rostlině se vytvoří několik tisíc semen, která postupně klíčí na povrchu půdy, a to i během nízkých teplot.

Sběr, sušení a uchování

Nať kokošky sbíráme v ekologicky čisté přírodě na počátku květu, nejlépe od března do července, odřezáváním celých rostlin včetně přízemní růžice. Nať se musí důkladně očistit a vytřídit od přestárlých rostlin s množstvím vyvinutých plodů nebo rostlin nemocných, napadených plísní bělostnou. Suší se v tenké vrstvě ve stínu za dobrého větrání a občasného obracení. Při umělém sušení dodržujeme teplotu do 40 °C. Dobře skladovaná léčivka, tedy v uzavřených nádobách nebo v papírových pytlích v suchu, si uchová účinnost až dva roky.

Kde všude pomáhá

Kokošku pastuší tobolku jsem si pro podrobný popis vybrala záměrně, jelikož tato známá bylina příznivě ovlivňuje zdraví ženských pohlavních orgánů a obecně přispívá k harmonickému průběhu menstruace. Napomáhá při silném menstruačním krvácení, při nepravidelné menstruaci či té bolestivé. Pozitivně působí na obtíže spojené s menopauzou. Kokoška se podílí také na zdravém fungování močových cest. Dále se využívá při různých druzích krvácení – z nosu, z žaludku, při krvácení ran a již zmíněném menstruačním krvácení. Při výhřezu z konečníku nebo ochablém svalstvu, při hemeroidech, doprovázených nepříjemným krvácením. Podílí se také na správném fungování kardiovaskulárního systému, při regulaci krevního tlaku. Onemocnění svalů bývá velice agresivní a má na organismus katastrofální dopad. Jen málokdo ví, že jako podpůrný prostředek při léčbě se může osvědčit právě kokoška.

Kontraindikace

Pro užívání kokošky pastuší tobolky je nutná konzultace s odborníkem. V žádném případě nepřekračujte předepsané dávkování. Předávkování totiž může vyvolat podráždění až obrnu ústředního nervstva. Osoby s onemocněním srdce by její užití měli vždy konzultovat s lékařem, protože může negativně reagovat s léky na srdce. Vůbec by ji neměly užívat těhotné ženy, jelikož může vyvolat stahy hladkého svalstva, a tudíž i předčasný porod a ženy kojící. Při laktaci bylo dokázáno, že některé obsahové látky prostupují do mateřského mléka, je tedy třeba dbát zvýšené opatrnosti v užívání.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím