Kopřiva dvoudomá: bylinný multivitamín

Všímáte si, že z půdy už začínají vylézat ven první jarní léčivky? Právě v tomto období v sobě mají největší sílu, a tak se toho odpradávna snaží lidé využít a s pokorou k přírodě tyto zelené poklady sbírají. Udělejte si plán toho, co během letošní sezóny nasbíráte. Začít můžete doslova bylinným multivitamínem - kopřivou dvoudomou.

S touto žahavou léčivkou má zkušenost naprosto většina z nás a přicházíme s ní do kontaktu téměř všude. Daří se jí v humózních lesích, kolem vody, všude v blízkosti člověka, kde se i díky hnojení zvýšil obsah dusíku v půdě.

 

Stálice “zelené lékárny"

Listy mladé kopřivy obsahují velmi cenné látky včetně vitamínu B1, B6 a C, vápníku, železa, cholinu, draslíku, fosforu, hořčíku, chromu, zinku a tím náš seznam nekončí.

Co všechno kopřiva umí?

Kopřivu doporučuji popíjet během těhotenství i po porodu. Dodá ženě energii a potřebné železo.

 

Sběr a sušení

S jarem přichází vhodná doba na sběr a sušení mladých výhonků kopřivy, protože její účinky jsou nejsilnější. Sběr je vhodný do konce května a můžete si ji předzásobit na celou zimu. Kopřivu žneme nejlépe po ránu, a to buď celé rostliny nebo strhneme z lodyh pouze listy. Ke sběru, který lze opakovat, vybíráme mladé, dosud nekvetoucí porosty.

Jeden den můžeme nechat kopřivy zavadnout na slunci, potom je sušíme co nejšetrněji ve stínu na sítech nebo lískách ve vrstvě přibližně do 10 cm, aby se nezapařily a nezčernaly. Posléze je uchováme nejlépe v suchu a temnu.

Ještě jeden malý tip: na její sběr se vybavte bavlněnými rukavicemi. Když vás popálí, tak sice nebudete mít revma, ale sbírat kopřivy delší dobu holýma rukama, není moc příjemné.

 

Bylinné čaje s podílem kopřivy, které se staly mými oblíbenými

Existuje mnoho chutných bylinných čajů, jejichž součástí je kopřiva dvoudomá, ale následující výčet patří mezi mé oblíbené. Volila jsem mezi těmi, které jsou prospěšné hlavně pro nás - pro ženy.

 

Bylinný čaj pro očistu těla

Ač je naše tělo schopné sebeočisty, je vhodné mu občas pomoci šálkem bylinného čaje. Letošní dlouhá zima na nás jistě zanechala své, a tak je potřeba naše tělo důkladně vyčistit od všech nežádoucích látek, které jsme si tak pracně v těle ukládaly. Právě na jaře je k tomu tělo přirozeně naplánováno. V této směsi se kopřiva skvěle doplňuje s bazalkou, třezalkou, břízou a tužebníkem.

 

Bylinný čaj při potížích s otěhotněním

Kopřiva, kontryhel, třezalka, hluchavka, šalvěj a měsíček. To jsou byliny, po kterých sahám v těchto situacích nejčastěji, protože od nepaměti patří mezi přeborníky, kteří si ve většině případů s těmito problémy poradí.

 

Bylinný čaj pro potřebnou rovnováhu v těhotenství

Na užívání kopřivy v těhotenství jsou dnes velmi rozporuplné názory. V minulosti patřila kopřiva mezi královny těhotenských bylinek. I přesto, že je v těhotenství velmi prospěšná, nedoporučuji to přehánět s jejím množstvím. I byliny se mají užívat s mírou, a v tomto případě, více než kdy předtím, platí naslouchat svému tělu. V bylinné směsi se osvědčila spolu s meduňkou, zázvorem, šípkem, kopřivou, ostružiníkem a jahodníkem.

 

Bylinný čaj pro přiřozený stav dělohy

Směs, která posiluje pánevní oblast a doporučuje se zejména pro zdravou dělohu. Lze tak využít její potenciál, jelikož mimo jiné přivádí na svět vnitřní sílu, která dřímá v každé ženě. Po porodu se užívá pro dezinfekci porodních cest a snadnější zavinutí dělohy. Kopřiva spolu s dubovou kůrou, kontryhelem, maliníkem a mátou má pozitivní účinek na dělohu.

 

Bylinný čaj pro ženy na posílení

Má silné posilující, regenerační, povzbuzující a vyživující účinky pro ženské tělo. Vhodné pro všechny z nás, které chtějí zvýšit životní sílu. Směs tvoří kopřiva, maliník, máta, meduňka, třezalka a okvětní plátky růže.

 

Koupel z bylinkové směsi pro regeneraci a omlazení pokožky

Jemná, velmi příjemná a krásně voňavá bylinná koupel z kopřivy, mateřídoušky, břízy, máty, meduňky a pivoňky přispívá k regeneraci těla. Prokrví a rozjasní vaši pokožku. Tak neváhejte a vypravte se do přírody pro mladé čerstvé výhonky k okamžité konzumaci nebo pro pořádnou zásobu na zimu.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím