Květen, symbol lásky a srdce

Přichází čas vrcholného jara. V květnu jsme nabité energií stejně jako příroda, která prostupuje vším, oživuje rostliny, stromy, i nás. Květen je přiřazen srdci – orgánu, který symbolizuje lásku, potěšení, štěstí nebo domýšlivost, samolibost a přehlížení. Srdce je také nejpodstatnějším orgánem krevního oběhu a souvisí s naší psychikou.

Srdce považujeme za sval, který je chráněn žebry hrudního koše a schovává se za plícemi. V našem těle je jeho hlavním posláním tepnami pumpovat kyslíkem obohacenou krev do celého těla. Když krev kyslík odevzdá, vrací se žilami zpátky k srdci a odtud je vysílána do plic. Předá oxid uhličitý a nahradí jej dalším kyslíkem. Tímto postupem se cyklus neustále opakuje. Každá slabost se okamžitě projeví na jiných orgánech a tkáních těla, protože systém krevního oběhu je ve spojení se všemi ostatními tělesnými systémy a všechny je ovlivňuje.

Srdce je centrem psychiky. Úzce souvisí s živlem ohně. Má totiž ohnivou povahu, podobně jako mládí, které dychtí po poznání a lásce. Tento orgán vypovídá o citu, o úctě k sobě samé. Občas se zastavme a dopřejme si chvilku klidu. Naše srdce je tady především pro nás a zaslouží si, abychom mu věnovaly pozornost. Jakmile si tohle uvědomíme a začneme se více ohlížet na naše vlastní potřeby, všechny problémy se srdcem mohou vymizet.

 

Jaké bylinky nám v květnu příroda poskytuje?

Květen je symbolem kvetení, kdy nastává doba rozkvetlých stromů a luk. Léčivé květy jsou nejen zdraví blahodárné, ale plní i estetickou úlohu. V bylinkových směsích nás přirozeně na prvním místě vždy budou zajímat uzdravující vlastnosti, ale je třeba dodat, že byliny mohou být také krásné na pohled. Přidávejte je k bylinným směsím na podporu dobrého fungování srdce. Podpoří se tak energie štěstí.

I přesto, že se můžeme setkávat s májovými deštíky, které měkce dopadají do půdy a posilují léčivky v růstu, neváhejme se vydat na jejich sběr. Z přírody si můžeme donést:

 

Až se vydáte na sběr bylin, nemusíte se cítit provinile, že si odnášíte z tohoto místa něco, co vám nenáleží. Příroda žije v hojnosti a sama na to svým skromným způsobem upozorňuje.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím