Medvědice lékařská je zázračnou urologickou bylinkou

Medvědice lékařská je rozvětvený stálezelený vzácný keř z čeledi vřesovcovitých. Listy má tmavě zelené, kožovité, celokrajné, spodní část listů je mírně ochlupená. Je to sice nízká trvalka, má však milé, drobné, zvonkovité květy uspořádané v hroznovitém květenství. Bobulovité plody jsou moučnaté a barvy šarlatově červené.

Roste obvykle na slunných a vlhkých rašeliništích a vřesovištích, na mírně kyselých, písečně hlinitých až kamenitých půdách. Je velice odolná proti vysychání půdy, protože zakořeňuje do hloubky až 1 m. Vyskytuje se také v horských oblastech až do výšky 2 500 m n. m. na skalnatých náhorních loukách či ve světlých borových lesích a křovinách.

Medvědici lékařskou lze pěstovat i na zahradě. Vyžaduje rašelinnou půdu s dostatečnou vlhkostí a polostín. Jedná se o velmi krásnou půdopokryvnou rostlinu.

Sběr, sušení a uchování

Listy medvědice se sbírají po celý rok, nejlépe na jaře nebo na podzim. Jsou tuhé, kožovité, síťkovaně žilnaté, na líci tmavě zelené, na rubu světle zelené. Sušíme je rychle na slunci či při umělém teplu o maximální teplotě 55 °C. Zahnědlé listy se po sušení odstraní a dále nepoužívají. Droga slabě voní. Chutná svíravě, slabě nahořkle.

Je důležité si uvědomit, že medvědici je možné zaměnit s brusinkou. Častá záměna však nehrozí, jelikož výskyt medvědice ve volné přírodě v našich podmínkách je zřídkavý. Sběr nepřichází v úvahu, jelikož v České republice je medvědice velmi vzácná a přísně chráněná zákonem. Dá se však dovážet od pěstitelů a běžně koupit v bylinkářství či lékárně. V případě naléhavé potřeby můžeme použít i brusinku, která má podobné účinky, jen trochu slabší.

Příznivé účinky na močové cesty

Medvědice lékařská je vynikající urologickou bylinou. V léčitelství je nejvíce ceněna pro své poměrně mocné působení v oblasti ledvin a močových cest. Její účinek je především čistící a dezinfekční. Medvědice lékařská zbavuje ledviny a celé močové cesty nebezpečných usazenin a působí proti původcům infekcí. Tím účinně pomáhá hlavně při jejich zánětech, ale také při kamenech a písku v močových cestách. Další všeobecně známé účinky medvědice lékařské na naše zdraví:

Nálev z medvědice lékařské

Čaj z listů medvědice lékařské zalijeme horkou vodou (těsně pod bodem varu) abychom nezničili její účinné látky. Obvykle dávkujeme 1 rovnou polévkovou lžíci na šálek nálevu. Pijeme 3 - 4 krát denně po dobu maximálně dvou týdnů. Čaj má světlé zbarvení, travnatou vůni a lehce svíravou chuť.

Čaj z medvědice lékařské účinkuje nejlépe, když je naše moč zásaditá. To může být hlavně ovlivněno potravinami, které konzumujeme. Při užívání medvědice je vhodné upřednostňovat rostlinnou stravu, při níž je léčba mnohem efektivnější, než při stravě bohaté na maso. Zlepšení účinnosti se také dá pomoci tak, že do šálku čaje přidáme na špičku nože jedlé sody.

Tip na míchání čajoviny

Medvědici najdeme často jako součást urologických čajových směsí. Na jednu takovou směs vám dám tip, ze kterého si připravíte čaj, který vám pomůže při urologických onemocněních, působí příznivě na močové cesty a přispívá k jejich normální funkci. Smíchejte list jasanu obecného (30 %), nať vřesu obecného (25 %), nať zlatobýlu obecného (25 %), nať tužebníku jilmového (15 %) a list medvědice lékařské (5 %).

Kontradikce

Všeobecně se medvědice lékařská považuje za zcela bezpečnou bylinu, která nemá zpravidla žádné negativní vedlejší účinky, pokud je užívána dle doporučeného dávkování. Medvědice lékařská se dá užívat i samotně, avšak po časově omezenou dobu. Samotná medvědice by se měla užívat maximálně týden a poté minimálně na měsíc vysadit. Za jeden rok pak nanejvýš šest kúr. Není vhodná během těhotenství, kojení a pro děti do tří let. Jedincům trpícím diabetem se užívání medvědice lékařské doporučuje konzultovat s lékařem. Při vyšších dávkách může poškodit játra, tak buďte opatrní.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím