Od semínek a semen k bylinkám

Jen si to představte. Vaříte nedělní oběd a místo kupovaných bylinek ze sáčku použijete čerstvě utržené lístky koriandru, tymiánu nebo bazalky z vlastní zahrádky, balkónu či parapetu. Vůně takto ochuceného pokrmu se ponese až k sousedům a věřte, že se budou olizovat až za ušima. Pěstování bylinek od semínka není žádná věda, stačí jen vědět, jak na to.

 

Hřejivým jarním paprskům semínka neodolají

Ať už budete svými bylinkami vylepšovat domácí pokrmy, nebo si je budete sušit na čaj či relaxační koupel, vaše radost z každého nového výhonku a zeleného lístku bude k nezaplacení. A nyní, s příchodem jara, je ten pravý čas na výsev a předpěstování bylin. Sluneční paprsky získávají na síle a právě dostatek tepla a světla spolu s pravidelným přísunem vody jsou základním předpokladem pro úspěšný výsev. Pokud si bylinky předpěstujete doma v ideálním prostředí, dáte jim náskok, oproti těm, které byste vyseli až po květnových mrazících ven na zahrádku.

 

Vybíráme bylinky do truhlíku i kuchyňky

Většinu oblíbených bylinek si zvládnete doma vypěstovat ze semínek i v případě, že jste pěstitel-začátečník. Mezi nenáročné bylinky patří bazalka pravá, koriandr setý, kopr vonný, majoránka zahradní, meduňka lékařská, šalvěj lékařská, tymián obecný, pažitka pobřežní, petržel listová a saturejka. Semena a semínka vybírejte co nejčerstvější, abyste zvýšili své šance na pěstitelský úspěch. V ideálním případě použijte vlastní semínka z loňské úrody.

 

Aby se vašim bylinkám dobře dařilo, potřebují:

 

Kam s bylinkami?

Vysévat můžete nejprve do kelímků či krabiček, nebo rovnou do květináčů a truhlíků. Poslední dobou se v obchodech můžete setkat i s pokojovými miniskleníky či fóliovníky, které jsou opatřené průhledným plastovým víkem. To má za úkol zamezit nadměrnému odpařování vody a udržování stálé teploty.

 

Správný postup pro výsev bylinek

Většinu bylinek je nutné vysévat řídce. Při příliš hustém výsevu hrozí, že rostlinky nebudou mít dostatek síly na plnohodnotný vývoj. Na sáčku se semínky najdete informaci, jak hluboko do substrátu konkrétní bylinky umístit. U některých se semínka kladou na povrch substrátu. Nikdy zeminu nad semínky neupěchujte, semena stačí pouze posypat.

K zalévání a vlhčení je vhodné používat rozprašovač vody. Zvláště dokud nejsou semínka pevně ukotvená v půdě. Zpočátku je roste jednou až dvakrát denně. Zeminu nenechte nikdy zcela vyschnout. Délka klíčivosti se u různých bylinek liší, ale většinou se pohybuje v rozmezí 1 až 2 týdnů. Čím optimálnější a stabilnější klima, tím větší šance na úspěch. Vhodné klima podpoříte překrytím nádoby se semínky průhlednou fólií s dírkami. Tu odstraňte ve chvíli, kdy budou mít rostlinky 1-2 cm.

Přesazování mladých sazenic je vhodné u cca měsíc starých rostlinek. Do finální nádoby bylinky umístěte pomocí přepichovacího kolíku po jedné a v dostatečných rozestupech. Dále pravidelně hlídejte vlhkost půdy a zalévejte. Pokud chcete bylinky přesunout na venkovní zahrádku, začněte je pomalu zvykat na změnu klima. Zpočátku je chraňte před přímým slunečním svitem, mrazem a větrem. Ideální doba pro přesun ven je závislá na počasí, ale většinou se jedná o duben až květen.

 

Bylinky potěší oko, mysl i chuťové buňky

Chcete-li bylinky pěstovat doma za oknem, usaďte je do slušivých dekorativních květináčků. Poskytnou vám tak nejen své blahodárné účinky, ale navíc decentně ozdobí vaše kulinářské království, parapet, či balkón. Jakmile přijde doba sklizně, budete mít čarovné zelené lístky po ruce a záleží jen na vás, jestli si z nich uvaříte něco na zub, spaříte je horkou vodou na čaj, nebo se ponoříte do voňavé bylinkové lázně.

 

S láskou vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím