Oslabenému žlučníku pomůžou v březnu první jarní rostliny

Po klidné energii zimy přichází během března období dynamické, které je plné změn. Příroda se pomalu probouzí, raší první zelené výhonky, stromy pomalu pučí, vzduch je vlhký a voní po mokré hlíně. Veškeré přírodní síly směřují vzhůru a nastává období růstu. Základem dobrého zdraví je harmonie organismu, které v těle proudí drahami, tzv. meridiány. Pokud je energetická rovnováha narušena, bývá prvotní příčinou vzniku onemocnění. Každému měsíci v roce je přiřazen orgán či tkáň, jež jsou v daném měsíci oslabené, a měli bychom jim věnovat zvýšenou pozornost. K měsíci březnu náleží žlučník.

Žlučník jako takový je párovým orgánem k játrům a dává najevo, zda fungují správně. Podobá se váčku a shromažďuje žluč, která byla vytvořena játry. Žluč je žlutohnědá nebo žlutozelená tekutina, která napomáhá trávení tuků ve dvanácterníku, aby tyto mohly být vstřebány pro potřeby těla.

Projevy oslabeného žlučníku

Poruchy žlučníku nebo jeho oslabení se mohou projevovat bolestmi kloubů nebo bolestí pod hrudní kostí. Mezi další příznaky, které trápí lidi s oslabeným žlučníkem, patří nespavost, bolesti hlavy, migrény, nadýmání či nevolnost po jídle. Nejběžnějším onemocněním postihující tento orgán jsou žlučníkové kameny, záněty a nádory. Oslabený žlučník se projevuje i na našich emocích, kdy jednáme občas hystericky, máme nečekané výlevy zlosti a vysíláme do svého okolí negativní energii. Proto se snažme naší mysl mít klidnou, čistou, hrát si jen s pozitivními myšlenkami a nedovolit strachu, aby nás pohltil. Nestojí to za to, abychom si tělo později zanesly již zmíněnými žlučníkovými kameny.

Péče o žlučník

V jarním období je prospěšné žlučník očistit, a tím posílit jeho správnou činnost. K tomu nám pomohou hořké byliny - kořen pampelišky, ostropestřec, pelyněk či medvědí česnek. Ze začátku měsíce je vhodné konzumovat převážně vařenou a dušenou zeleninu a postupně zařazovat do jídelníčku opět i čerstvou. Zvláště mladé výhonky rostlin - kopřivu, pažitku, řeřichu, špenát, dále mrkev, cuketu, chřest a červenou řepu. Je vhodné zařadit kurkumu, která působí jako antioxidant, podporuje trávení a pomáhá odstraňovat žlučové kaménky. Doplňte zinek v podobě dýňových semínek a používejte dýňový olej. Zásobte se vitamínem A. Zvyšte příjem potravin, obsahující vitamín C, K a vlákninu.

Pomoc na dně šálku

Pokud rádi popíjíte čaj a potřebujete zklidnit žlučník, může vám být nápomocná bylinná směs, kterou si připravíte z jednoho dílu pelyňku, řepíku a šalvěje. Přidáte dva díly jablečníku a tři díly mařinky a světlíku. Pijete šálek denně.

Při zánětu žlučníku neuděláte špatně, pokud sáhnete po jednom dílu kopřivy, máty a šalvěje, po dvou dílech smilu. Pijete půl šálku ráno a večer, nejlépe nalačno.

Na žlučové kaménky a písek pomůže nálev z jednoho dílu kozlíku, máty, pelyňku a dvou dílů meduňky. Užíváte dva šálky denně při záchvatech.

Pokud trpíte záchvaty žlučových cest, vytvořte si nálev z jednoho dílu bazalky, chmele, majoránky, tří dílů třezalky, šesti dílů potočnice. Užívejte 1 - 3 šálky denně.

 

Žlučníku a obecně trávení dáváme zabrat po celý rok nevhodnou životosprávou a hektickým způsobem života. Využijte proto energii přírody v tomto období ve svůj prospěch a naberte dostatek sil na to, co nás čeká v dalších měsících.

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím