Pohledem na měsíček prohřejeme duši a jeho popíjením zase tělo

Krajina se konečně zalila nádhernými barvami. Jednou z nich je i zářivě oranžová či žlutá, která s námi zůstane po celé léto až do podzimu. Těmito barvami se pyšní i měsíček lékařský, který je oblíbenou zahradní jednoletou bylinou, jenž jako slunce v pravé poledne prohřeje naši duši.

Léčivka je letnička s vřetenovitým kořenem a hustě větvenou čtyřhrannou lodyhou, dorůstající přibližně půl metru do výšky. Listy jsou dvojí, spodní kopisťovité a vrchní eliptické a jsou chlupaté. Jeho zářivě oranžové nebo žluté květy vesele září jako sluníčka po celé léto až do pozdního podzimu, dokud nezmrznou.

 

Pěstování, sběr a skladování

Tvrdím, že měsíček lékařský by neměl chybět v žádné bylinné zahrádce, kterou rozjasní. Snadno se pěstuje, nepotřebuje žádnou zvláštní péči, roste totiž na záhonech na každé půdě, nejlépe tam, kde se ho dotýkají sluneční paprsky téměř celý den. Do rozhojňování nezasahuji, semeny se rozmnožuje sám. Případně vysévám brzy na jaře, kdy semenáčky chráním před možnými slimáky a na konci léta před plísněmi a mšicemi.

Pro sušení sbírám oranžové zákrovy od června do listopadu, nejlépe za slunečného dne před polednem. Suším ve stínu na ošatce. Po usušení odstraním květní lůžka, která by mohla snadno plesnivět. Někdy suším celé úbory bez zbytku stonků. Suché úbory nebo okvětní lístky uchovávám ve spížce v dobře uzavřené nádobě, mohly by totiž snadno navlhnout.

 

Účinky

Kouzlo jeho léčebných účinků spočívá ve složení, jehož součástí jsou hlavně karotenoidy, silice, saponiny, glykosidy, hořčina calenden, kyselina salicylová, vitamin C, pryskyřice, sliz, flavonoidy a další látky. Měsíček je jednou z nejúspěšnějších léčivých rostlin. Má široké uplatnění jak při zevním užití, tak při vnitřním. Jeho velice silný a hojivý efekt uzdravuje celé tělo díky tomu, že pomáhá obnovovat buňky. Soudobě působí jako antiseptikum, čímž zabraňuje zanícení a hnisání ran. Měsíček se nejčastěji užívá zevně na rány, popáleniny, opary a kožní vřídky. A přirozeně ho nalezneme v mnoha kosmetických přípravcích na zklidnění pleti.

Je však účinný také vnitřně. Nálev má velmi světlou žlutou barvu, je příjemně aromatický a chutná lehce hořce. Při vnitřním podávání léčí především játra a žlučník, dále astma, kašel a bušení srdce, žaludeční vředy, dvanácterník a záněty střev. Je velký pomocník při menstruaci, protože ji upravuje, když se opozdí, zmírňuje její bolesti a mírní ji, když je silná. Hojí infekci a záněty, uklidňuje a působí antibioticky. Pomáhá v boji proti rakovině, především ženských orgánů.

Rizika při užívání měsíčků lékařského nejsou žádná. Mohou ho užívat těhotné, kojící maminky i děti. Měsíčkovou mastí či olejem lze při kojení ošetřovat praskliny bradavek na prsou. Novorozeňatům a kojencům by se však neměla dostat do úst. Používáme ji proto hned po kojení, aby se před dalším vsákla. Měsíček se přidává také do přírodní kosmetiky pro novorozence a kojence, a je z něj také výborná měsíčková polévka.

 

Herbářka doporučuje

V mé zelené lékárně je měsíček lékařský hojně zastoupen v mnoha bylinných směsích. Společně s kontryhelem, kopřivou, třezalkou, hluchavkou a šalvějí vám může pomoct při cestě za miminkem. Nápomocný je i při výtoku a bělotoku, kdy je potřeba uvést poševní ekosystém zpět do rovnováhy a můžete ho podpořit i sedací koupelí. Pozornost na něj soustřeďte také v případě, pokud vám není lhostejné zdraví vašich prsou. V kombinaci se svízelem, mátou a diviznou vám rozproudí lymfu, jelikož lymfatický systém omývá tělesné orgány, stará se o vnitřní očistu tkání a ničí škodlivé mikroorganismy. V případě stresu vás zase uvolní, a když se u toho ještě ponoříte do voňavé koupele, relax je zaručen.

 

Měsíček nejen krásně vypadá, ale má velmi pozitivní účinky na naše ženské tělo i mysl. Zkuste mu udělat na své zahradě místo, nebudete litovat.

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím