Přeslička rolní v sobě ukrývá ohromné množství dobra

V našich podmínkách přeslička roste hojně na řadě různých stanovišť v nížinách i na horách. Najdeme ji na vlhkých písčitých a hlinitých půdách, na polích, v lužních lesích, na březích potoků, lučních stráních, železničních náspech i u okrajů cest.

Brzy na jaře se objeví žlutohnědé, asi 15 až 20 cm vysoké šupinaté plodní stvoly, které se podobají malému hnědému klobouku, v němž se vytvářejí výtrusy. Teprve nyní se ukážou zelené přesličkové lodyhy. Na přelomu dubna a května se objeví stonek, který dorůstá do výšky 40 až 60 cm, s pravidelnými přesleny větviček, podobný malé zelené jedličce. Při sběru přesličky rolní musíme být opatrní, abychom ji nezaměnili s jinými jedovatými druhy přesličky.

Sběr, sušení a uchování

U přesličky rolní sbíráme letní zelené lodyhy bez oddenku, tedy jen dvě třetiny rostliny, třetinu nad zemí necháme stát. Sbíráme během června až října. Nať je potřeba očistit a odstranit příměsi cizích částí. Poté ji sušíme přirozeným teplem ve vzdušné a suché místnosti na sušících platech ve vrstvě do 10 cm, umělým teplem sušíme přesličku při maximální teplotě 40 °C. Dáváme přednost spíše sušení teplem umělým, při přirozeném sušení se může stát, že přeslička dobře nevyschne a později zplesniví. Než ji dáme do sušičky, můžeme si ji jeden den předsušit na slunci. Dobře usušená léčivka je téměř bez zápachu, při žvýkání drhne mezi zuby a chutná mírně slaně. Celou nať skladujeme v dobře uzavřené nádobě na suchém a tmavém místě. Posloužit nám může po dobu 2 až 3 let.

Účinky

Silná močopudnost předurčuje přesličku rolní na problémy močových orgánů. Pomáhá rozpouštět kameny v ledvinách a močových cestách. Bohatě podporuje zdraví močové soustavy a vylučování moči. Používá se i při prochladnutí močového měchýře s křečovitými bolestmi. Její další dobrou vlastností je zastavování krvácení - vnitřního i vnějšího z ran, hemeroidů a vnitřních vředů. Povzbuzuje také vznik červených krvinek a hemoglobinu, čímž tvoří dobré podmínky například pro zdravou menstruaci (mírní příliš silnou menstruaci). Pomáhá i při dalších gynekologických potížích v souvislosti s gynekologickými výtoky nebo pomáhá rozpouštět vaječníkové cysty. Zároveň pomáhá:

Nálev z přesličky rolní

Čaj z natě léčivky zalijeme horkou vodou (těsně pod bodem varu) abychom nezničili její účinné látky. Obvykle dávkujeme jednu čajovou lžičku na 1/4 l horké vody, nechte louhovat 10-15 minut a poté přeceďte. Nálev se připravuje vždy čerstvý. Pijte 2x denně. Čaj má světloučkou barvu, je bez vůně a chuti.

Herbářka - přeslička rolní

Zpracování přesličky na konkrétní problémy

Pokud vás trápí strie, je možné jejich projevy zmírnit za pomoci obkladů z přesličky rolní. Sušené stonky (50 g) dejte na 5 minut povařit do 1 litru vody, nechte ji 10 minut louhovat a poté ji přeceďte. Obklady namáčené do výluhu aplikujte na daná místa 2x denně. Přesličku rolní je vhodné také využít na celulitidu. Sušenou nať (5 g) dejte do 250 ml horké vody a nechte ji 15 minut louhovat. Poté výluh přeceďte. Užívejte 1 hrnek před spaním.

Při prochladnutí močového měchýře s křečovitými bolestmi není lepšího prostředku, než když necháme 10 minut působit na měchýř páry ze spařené přesličky. Když to několikrát zopakujeme, tak onemocnění brzy pomine.

Při silných bolestech zánětu vejcovodu a vaječníku nebo při rakovině prsu je užitečný obklad s přesličkou. Dvě vrchovaté hrsti přesličky pověsíme do síta nad hrnec s vařící vodou. Přeslička se napaří vystupující vodní párou. Vysypeme ji na čistý kus lněné či bavlněné tkaniny a přiložíme na bolestivé místo. Necháme působit tak dlouho, dokud nevychladne. U prsou necháme působit několik hodin, nebo přes noc.

Při příliš silném krvácení z dělohy připravíme čajovou směs ze stejných dílů turanky, kokošky, truskavce a přesličky. Čaj z této směsi pijeme několik dní, 1-2x denně. Současně 2-3x denně uděláme sedací koupel ze silného odvaru směsi natě řebříčku, truskavce, kokošky a heřmánku.

Kontradikce

Při dodržování zmíněných dávek nejsou známy vedlejší účinky. V opačném případě při dlouhodobém užívání nebo používání větších dávek způsobuje nevolnost, nechutenství a lehkou otravu. Užívání přesličky není vhodné během těhotenství a není vhodná pro naše nejmenší.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím