Přírodní louka aneb bylinný a kvetoucí trávník na zahradě

Na sběr léčivek se můžete vydat i na vlastní jedlý trávník, a v případě, že rádi pěstujete rostliny a zajímáte se o přírodní zahradničení, je právě takovýto trávník pro vás tím správným výběrem. Bylinný a kvetoucí trávník na zahradě je pestrou a živou alternativou k jednotvárným velkým zeleným plochám kolem domů, které dnes víceméně zejí prázdnotou. Díky zastoupení pestrého složení bylinného a kvetoucího trávníku, je zahrada všeobecně více odolná vůči chorobám a škůdcům, je užitková pro nás i pro jiné živé organismy, mnohem více vydrží při zátěži a vyžaduje minimum práce.

 

Kvetoucí louka pod zub i do léčivých přípravků

Jedlý trávník je v podstatě každý květnatý trávník, který slouží pro sběr rostlin určených k přípravě pokrmů nebo jiných léčivých přípravků. Když nemáte na rozkvetlou louku na své zahrádce příliš prostoru, vymezte pro ni alespoň nějakou část. Louku si lze udělat pod ovocnými stromy, jako srdce zahrádky. Tedy někde v jejím středu, jako jeden či několik samostatných záhonů s plevelnými a lučními bylinami.

Jedlá a bylinková zahrádka dokáže nakrmit a vyléčit vás i vaši rodinu. Jsou rovněž velkým lákadlem pro živočišný svět. Na rozdíl od jednodruhového trávníku, který navíc pro svůj dobrý vzhled potřebuje ještě neekonomicky zavlažovat, což je v dnešní době sucha skutečná marnivost, poskytuje květinová louka prostor mnoha různým formám života. Díky ní si na zahrádce udržíte užitečné druhy živočichů, které budou vaše ovocné stromy a zeleninu chránit před škůdci. Tak se udrží dokonalá rovnováha, kterou mnozí z nás neustále poškozují nejen snižováním počtu druhů rostlin, ale i pesticidy, které by se neměly v žádné koncentraci dostat do lidského těla.

 

Nechte zahradu žít svým životem

Péče o bylinný a kvetoucí trávník je nenáročná. Prořezávání trávníku, různé postřiky proti plevelům a hnojení jsou v tomto případě nepotřebné a škodlivé, protože svým způsobem snižují druhovou pestrost, která je podstatou těchto porostů. Používání syntetických přípravků na ošetřování trávníku není nutné. Látky v nich obsažené pronikají do pletiv rostlin, jež zde rostou, a ty se pak rychle dostanou spolu se stravou do lidského organismu.

Jestliže chcete na své zahradě mít trávník, na němž porostou rozmanité druhy plané zeleniny a léčivek, zcela se vyhněte používáním těchto přípravků, které slouží spíše pro ošetření výsadeb plnících výhradně estetickou funkci. Pokud přeci jen chcete některým náročnějším druhům dopřát živiny, přihnojte je dobrým kompostem. Většina léčivek nesnáší příliš nízké a časté sečení. Pokud tedy chcete v trávníku udržet co nejvíce druhů, určitě to nepřehánějte.

Odměnou vám bude zahrádka bez práce. Okrasná a užitková současně. Bude ji milovat vaše rodina i všichni návštěvníci, broučci, ptáčci, včely a další tvorečkové. Z mrtvého trávníku se stane louka dýchající životem.

 

Plané i pěstované léčivky na zahradě

Na vlastní zahradě si můžeme léčivé rostliny buď vypěstovat sami, či nechat svůj trávník na pospas proměně na planě rostoucí rostliny, nebo kombinací obou dvou možností. Bezesporu vždy záleží na stanovištních podmínkách. Ve vlhké půdě bude růst zcela jiný sortiment než v půdě lehké, dobře propustné nebo v půdě bohaté na písek. Přesto tu existuje řada léčivek, které se i přes různorodost stanoviště vyskytují téměř všude.

 

Veselá mysl = půl zdraví

Díky tomu, co vše příroda stvořila, nás neustále učí pokoře a velké tvořivosti. Kreativita květinové louky, osobitý ráz a vztah k přírodě začíná být teprve tím pravým zdrojem radosti. Je plná života a proměn – plná barev, vůní a zvuků. Nadarmo se neříká, že veselá mysl je půl zdraví – vše do sebe krásně zapadá.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím