Třezalka tečkovaná vznáší do našeho života sluneční světlo

Třezalka patří k nejpopulárnějším léčivým rostlinám. V mírném pásmu po celém světě roste na suchých náspech, zplanělé půdě, na lesních okrajích a mýtinách. Na úhorech a na našich loukách se vyskytuje často, mnoho lidí za ní chodí do přírody. Třezalce se totiž odedávna přisuzuje mnoho léčivých a nadpřirozených sil. Dokáže nás harmonizovat už jen tím, že si k ní přivoníme a zastavíme se alespoň na malý okamžik.

Tato až 70 cm vysoká vzpřímená trvalka vyrůstá každoročně z přezimujícího oddenku s malými přisedlými lístky a rozvětvenými výhony, na jejichž vrcholu se nacházejí zlatožluté květy. Ty se v době největšího slunečního svitu, za letního slunovratu, rozvíjejí. Léčivka vypadá jakoby nasákla světlem. Při pohledu zblízka vidíme na květech černé tečky, které obsahují léčivé olejové žlázky.

Sběr, sušení a uchování

Sběr třezalky tečkované je vděčný. Během července a srpna se sbírají vrcholky rozkvetlé natě bez plodů a zdřevnatělých částí stonků. Sbíráme je ráno po rozkvětu, hned jak oschne rosa za slunného počasí. Nať vážeme do svazků a můžeme sušit přirozeně na dobře větraném místě, ve stínu. Velmi dobře a rychle tak prosychá. Uměle sušíme při teplotě do 35 °C. Správně usušená třezalka má původní barvu, svíravě hořkou chuť a nemá téměř žádnou vůni. Usušenou kvetoucí nať pak nastříhám na menší kousky a uchovám v temnu v dobře uzavřené nádobě.

Účinky třezalky tečkované

Ženám se doporučuje popíjet nálev z třezalky v období menopauzy, jelikož stabilizuje hormonální výkyvy, kterými ženy v tomto stádiu svého života trpí. Díky svým uklidňujícím schopnostem je používána jako přírodní antidepresivum a pomáhá i při kolísání nálad, proto ulevuje také ženám, pro něž menopauza představuje velmi psychicky náročné období. Zde je třezalka tečkovaná vhodná jako doplněk k léčbě, po konzultaci s příslušným lékařem či gynekologem. Dále se používá při různých menstruačních potížích, především upravuje nepravidelnou menstruaci a tlumí příznaky neúnosné menstruace. Mezi nejčastější ženská onemocnění patří zánět rodidel a pochvy. Jejich nebezpečí spočívá především v přechodu infekce až do močových cest nebo děložního hrdla. Vhodné je podporovat přirozenou obranyschopnost organismu a vyhýbat se rizikům, zejména v premenstruačním období, kdy je možnost onemocnění gynekologickými záněty očekávané. Kromě bylinných prostředků na zlepšení hormonální činnosti je vhodné využívat i ty, které obsahují protizánětlivé látky, jako je právě třezalka, zároveň nám pomůže s příznaky premenstruačního stresu. U mladých dívek podporuje vývin ženských orgánů. Zároveň podporuje jejich správnou funkci.

Třezalka je také populární bylinkou při nervových poruchách. Velice účinně zmírňuje symptomy stresu, úzkosti, deprese, vyčerpanost, migrény, sezónní afektivní poruchy, chronického únavového syndromu a poruchy osobnosti.

Třezalka tečkovaná dále umí:

Pomáhá také po úrazech hlavy a odstraňuje otoky. Umí léčit hemeroidy a je vhodná i na revma.

Nálev z třezalky tečkované

Čaj z třezalky je chutný, můžeme jej užívat jako lahodný čaj. Má červenohnědou barvu, slabou vůni a zvláště příjemnou trpce kořenitou chuť. Nálev z natě s květy léčivky zalijeme horkou vodou (těsně pod bodem varu) abychom nezničili její účinné látky. Obvykle dávkujeme jednu čajovou lžičku na 1/4 l horké vody, nechte louhovat 10-15 minut a poté přecedíme. Nálev se připravuje vždy čerstvý. Pije se 2x denně.

Antidepresivní čaj

Ke dvěma dílům natě dobromysli přidejte po jednom dílu natě třezalky, vrby a meduňky. Čaj můžete ještě pro lepší chuť osladit medem a dopřávat si jej kdykoliv během dne ve dvou nebo třech šálcích. Tato bylinná směs utiší vaši rozbouřenou mysl a pocuchané nervy od přehnaných požadavků na pracovní výkony, vysokých finančních nároků, prostředí plného stresu, ale i od špatných mezilidských vztahů.

Kontradikce

Třezalka patří mezi rostliny, jejichž užívání může u citlivých osob vyvolat zvýšenou citlivost na sluneční záření, která se projevuje například výskytem kožních vyrážek. Vysoké dávky léčivky mohou vyvolat průjmy, potencuje léky na snížení krevní srážlivosti. Bylinu není vhodné užívat v kombinaci s antidepresivy a antikoncepcí. Při užívání se doporučuje konzultace s lékařem.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím