Vaginální výtok pod dohledem bylinných směsí

Pochva patří mezi orgány v našem těle, které se vyznačují dokonalými samočisticími procesy. Ty se starají o její zdraví, ochranu proti infekci a poškození poševních stěn, a také dostatečné zvlhčení. Poševní prostředí tvoří řada složek (poševní sliznice a slizniční imunitní systém, hormonální vliv, kyselé poševní pH a poševní flóra), které jsou na sobě závislé a navzájem na sebe působí. Tyto složky souhrnně vytváří velmi složitý poševní ekosystém. Ke vzniku potíží dochází při poruše rovnováhy ekosystému poševního prostředí, kde všechny části musí být v rovnováze, a pokud dojde ke změně jedné ze složek, jsou ovlivněny i zbývající části.

 

Vaginální výtok - kdy je vše v pořádku, a kdy by měla žena zbystřit?

Mezi obranné a přirozené mechanismy patří tvorba výtoku. Běžný výtok slouží především ke zvlhčení pochvy, čistí její prostředí, zajišťuje ochranu před vstupem infekcí a pro zachování správného reprodukčního fungování je zcela nezbytný. Za běžného a zdravého stavu je tento poševní mok čirý či mléčně bílý, čichově neutrální a nedráždivý.

Problém nastává tehdy, kdy výtok neplní úlohu prevence, ale je důsledkem vzniklých potíží. Pokud se konzistence výtoku změní, začne zapáchat, doprovází ho svědění nebo pálení i bolest rodidel, bolest při pohlavním styku či bolest při močení, v závažnějších případech může dojít ke zduření lymfatických uzlin v tříslech, může se jednat o varovný signál těla ohlašující problém, který je třeba řešit. Příčinou vzniku takových vaginálních výtoků je zpravidla infekce, a to buď způsobená bakteriemi, viry či plísněmi, anebo mechanickým poškozením rodidel. Jeho konečný vzhled a množství závisí na původu vzniku a na vyvolávající příčině.

 

Pomocná ruka přírody

Základem, pro nás ženy, je dbát na správný životní styl a zdravou životosprávu. K tomu nám matka příroda nechala vyrůst několik bylin, které umí utišit naši rozčeřenou hladinu. Léčivé byliny a další přírodní terapie pomáhají při specifických ženských problémech, a byla by škoda nevyužít jejich velký potenciál.

„Svatou čtveřici“ ženských bylinek, které dokážou vnitřně bojovat s výtoky, tvoří řebříček, heřmánek, hluchavka a měsíček.

Udržujte si zdravý poševní ekosystém, ve kterém se nacházejí příznivé bakterie, které jsou v rovnováze. Pokud se vám ekosystém rozhodí, může to mít za následek zápal pochvy a zevních rodidel, což se projevuje svěděním, výtokem, pálením a bolestí při pohlavním styku. Pozor si dávejte i na zdraví svého močového měchýře.

Podpořte své ženské orgány a udržujte také svou hormonální rovnováhu.

 

Čaj, nebo koupel?

U nás dosud nejběžnějším a nejpoužívanějším způsobem užívání bylin jsou čaje. Již samotná příprava čaje nás vtáhne do léčebného procesu a jeho popíjení nás příjemně naladí. Příprava čaje je radostně jednoduchá, protože čaj nejčastěji získáváme výluhem. Ten připravujeme z jemnějších částí léčivek, včetně listů, květů a aromatických částí. Při přípravě výluhu zalijeme léčivky vroucí vodou a necháme louhovat po nějakou dobu.

Čajovou proceduru můžeme doplnit bylinnými sedacími koupelemi či výplachy. Příprava je také velmi jednoduchá. Bylinnou směs přelijeme horkou vodou (těsně pod bodem varu) a vše necháme po nějakou dobu louhovat, poté nálev scedíme do vany s vodou. Následně do koupele ponoříme své tělo až po oblast ledvin, obvykle na dobu kratší než 20 minut. Důležitá je správná teplota vody, která by měla být kolem 38°C. Tato teplota přiměřeně zvyšuje činnost srdce, a tím podporuje větší aktivitu krevního oběhu. Pokožka se nám krásně prohřeje a uvolní se póry, přes které se díky mírnému pocení odplaví škodlivé látky z těla. Kůže je v tuto chvíli schopna přijímat všechny výživné a léčivé látky, které jsou v bylinkách obsaženy.

Koupele nás také osvobodí od nepříjemných pocitů ve vagíně, včetně svědění. Poševní ekosystém můžeme udržovat v rovnováze vnitřně pomocí čajové směsi, i zvenčí, kdy nám je nápomocná koupel. Totéž platí o močovém měchýři.

 

Hodně žen se na toto téma stydí mluvit, ale nebojte, nejste v tom samy. Vaginální výtok se v životě nevyhne skoro žádné z nás. Naštěstí máme po ruce přírodu a její dary v podobě bylinek, které úspěšně využívaly ženy i v předchozích generacích.

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím