Ženská bylinná napářka, intimní propojení s přírodou

Bylinky nám prospívají nejen jako lahodné a uzdravující čaje či jako teplá uklidňující lázeň, ale také jako napářka pro naše lůno. Že jste o ní ještě neslyšely? Pojďme se na ni blíže podívat spolu.

Bylinná vaginální napářka existuje již po staletí, a nyní se k ní ženy po celém světě začínají vracet, jelikož, stejně jako já, věří moudrosti a zkušenosti našich předků a v sílu mocné přírody. Napářka je pro nás ženy taková fyzická i duševní očista a zároveň relaxace. Během ní vnímáme více samy sebe, své tělo, své myšlenky, své emoce, své duševno. Je to intimní chvilka s bylinkami, která nám pomůže ulevit od ženských potíží a podpořit zdraví našeho lůna. Pára z bylinkové směsi krásně prohřívá ženské orgány a skrz sliznici a pokožku se léčivé účinky rostlin dostávají až do našeho těla, kde krásně plní svůj účel, ke kterému byly stvořeny.

Příznivé účinky napářky

Napářka preventivně pomáhá při gynekologických potížích, jako jsou výtoky, záněty, kvasinkové infekce, cysty, nádory, hemeroidy. Dále také uvolňuje svalové napětí, tlumí křeče, působí protizánětlivě a zlepšuje oběh krve v malé pánvi. Napomáhá vylučování škodlivých látek z těla. Bylinková pára příznivě působí na pokožku, která díky ní získává hebkost. Napářka upravuje menstruační cyklus. Po porodu velmi dobře spolupracuje s čerstvými mateřskými emocemi a dá do pořádku i naše tělo. U žen v přechodu pomáhá ke zvlhčení vagíny a mírní také další nepříjemné projevy této životní etapy. Velké pozitivní účinky má také na naši psychiku a přináší nám pocit svěžesti a čistoty. Cítíme se díky ní více žensky, probouzíme v sobě bohyni a navracíme se ke kořenům matky Země a do náruče vlídné přírody.

Pozitivní vliv má i na plodnost a před porodem ji doporučuji provádět až od 38. týdne těhotenství, kdy je miminko připraveno se podívat na svět. Napářka ženu uvolní a zmírní její přirozené obavy z porodu. Napářku doporučuji při přípravě na porod i během něj.

Bylinky jsou tu pro nás i v těžší situaci, jakou je rozloučení s miminkem, kdy má spousta žen nejen „šrámy“ na těle, ale hlavně na duši. Příroda je tak mocná, že nám i v tuto chvíli dokáže pomoci.

Ženy, které trápí endometrióza, v ní najdou podpůrnou přírodní léčbu, která jim pomůže zmírnit bolesti a získat zpět zdravé sebevědomí.

Pomáhá udržovat zdravý menstruační cyklus a v případě, že vás trápí menstruace kratší než 27 dní, upraví vám rozhozenou hormonální nerovnováhu a podpoří tvorbu krve.

Nemáte-li žádné vážné potíže, můžete si dělat preventivě napářku na posílení ženského lůna, kdy na chvíli utečete z každodenních starostí a dopřejete si pocit relaxace a uvolnění.

Na co buďte opatrné

Bylinnou napářku neprovádějte během těhotenství před 38. týdnem, menstruace a vaginální či kvasinkové infekci. Při infekcích doporučuji bylinkové sedací koupele. Také není vhodné se jí věnovat hned po porodu během šestinedělí, hlavně ne při silném krvácení a odvádění očistek. Jakmile začnete špinit, je možné s tím pomalu začít.

Během menstruace je děloha dostatečně prokrvená a sama se přirozeně čistí, napářka může způsobit větší krvácení, a to v tuto dobu není žádoucí.

V těhotenství může napářka vyvolat předčasný porod, jelikož podporuje otevírání děložního hrdla. Vhodná je naopak u přenášení, kdy napomůže k otevírání porodních cest.

Dále ji neprovádějte, máte-li nějaké otevřené rány či puchýře, zde je prioritní udržovat pohmožděnou část v suchu a na vzduchu, aby se co nejdříve zahojila.

Některé zdroje uvádí, že by se napářka neměla dělat, pokud máte nitroděložní tělísko, jelikož by se mohlo uvolnit, ale toto zatím není prokázané.

Napářka není doporučována, pokud máte horečku, kdy vaše tělo potřebuje spíše zchladit než zahřát.

Celkově není vhodné ji provádět, pokud na ni nemáte čas, nedokážete se uvolnit anebo se nacházíte ve fázi menstruačního cyklu, kdy se cítíte, že by vám momentálně nesedla. Je potřeba poslouchat své tělo a vnímat jeho signály.

Jak probíhá samotné napařování?

Připravte si příjemné domácí prostředí, kdy vás nikdo a nic nebude vyrušovat. Vybranou bylinnou směs krátce povaříte a necháte trochu zchladnout na příjemnou teplotu. Posadíte se nad hrnec se směsí (existují speciální stoličky přímo pro tento účel s vyřezaným otvorem), zachumláte se do deky a relaxujete. Můžete u toho popíjet bylinkový čaj nebo čistou vodu (doplňovat tekutiny během této procedury i po ní je velmi důležité), poslouchat hudbu nebo meditovat. Vnímejte vůni bylinek, a to, jak pára prochází vašim lůnem, jak hladí vaší pokožku, jak vás její teplo nádherně prohřívá.

Příprava bylinné směsi

Do 2 l vroucí vody vsypte 25 g bylinné směsi, krátce povařte po dobu přibližně 10 minut a na stejnou dobu pak odstavte. Nechte louhovat a chladnout do té doby, než bude mít pára přijatelnou teplotu, aby nedošlo k opaření. Teplotu páry vyzkoušejte nejdříve tím, že nad hrnec dáte zápěstí. Pokud je příjemná, můžete se nad hrnec posadit, ale ucítíte-li, že by směs potřebovala ještě trochu vychladnout, tak jí dejte ještě čas. Vše je individuální, nesedejte nad páru za každou cenu, pára vás nesmí pálit.

Zabalte se do deky a bylinnou napářku provádějte 10 až 30 minut. Zkoušíte-li ji poprvé, doporučuji začít na 10 minutách. Poté si dopřejte dostatek odpočinku a pohodlí. Lehněte si a nechte všechno v sobě doznít. Následující den by se měl také nést ve volnějším a klidnějším duchu.

Spotřeba mých bylinných směsí na napářku u 100g balení vystačí pro 4 napářky, 250g balení je pro 10 napářek a 500g balení vystačí pro 20 napářek.

Kolik času je potřeba napářce věnovat?

Máte-li menstruační cyklus bez větších obtíží, tak vám napařování postačí provádět 1 – 2x za měsíc. V případě problémů, jako je například nepravidelná menstruace či bolesti při ní, doporučuji napářku provádět ideálně 2x týdně, dokud se cyklus neupraví.

Před porodem je vhodné napářku provádět 2x – 3x týdně po dobu alespoň 30 minut. Pokud se vám tato technika zalíbí, můžete si ji pak dopřát dle libosti a svých pocitů klidně každý den, ideální je to po porodu, jestli vám to vaše možnosti dovolí.

Slůvko závěrem

Udělejte si z napářky rituál, během kterého se proměníte v sebevědomou bohyni a oslavíte své ženství. Čas investovaný do sebe a svého zdraví, je to nejlepší, co můžete udělat. Své bylinné směsi na napářku budu do budoucna rozšiřovat a nebojte se na mě obrátit s konkrétním problémem, bude-li to v mých silách, ráda pomůžu.

 

S láskou Vaše Herbářka

 

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím