Angína, chřipka, nachlazení. Tyto bylinky si s nimi poradí

Málokomu se tyto nemoci v průběhu roku vyhnou. Pokud chcete zvýšit svou imunitu, nebo nechcete užívat vitamíny z lékáren, svěřte se do rukou bylin. Naši předkové věděli, že úlevu skoro od každé nemoci najdou v přírodě.

 

Angínu nepodceňujte

Bolest v krku, otok krčních uzlin a horečka – to jsou nejčastější příznaky angíny. Podezření na ni nepodceňujme. V počáteční fázi se ji můžete pokusit zastavit bylinkami. Černý bez, lípa a plody šípkové růže jsou hlavními bylinami, které v boji s angínou budou mít úspěch. Lípa snižuje horečku. Černý bez podporuje pocení. Proti bolesti v krku pomůže kloktání slané vody nebo výluhu ze šalvěje, která patří mezi nejlepší dezinfekci mandlí a celkově ústní oblasti. Vyzkoušet můžete i popíjení odvaru ze zázvoru a hřebíčku, kdy kolečko zázvoru a hrstku hřebíčků 5 minut povaříte a 10 minut louhujete. Odvar můžete pak obohatit medem nebo citrónem.

Pokud pociťujete příznaky angíny nebo chřipky, měli byste nosit ochrannou roušku proti šíření virů, abyste nekazili nikoho z okolí.

 

Chřipka se musí pořádně vypotit

Kýchání, horečka, zimnice, kašel, malátnost a bolest celého těla patří k příznakům chřipky, která většinou přichází v epidemiích. Víte, že chřipka se musí vyležet a pořádně vypotit. Je proto nutné přísně dodržovat pitný režim. Nejlépe s bylinkovými čaji, které organismus pročistí a dodá mu i potřebné vitamíny a minerály. Opět se zde osvědčuje černý bez, lípa a šípky, které obsahují obrovské množství vitamínu C. Šípky je nutné před zalitím maximálně 100°C vodou (při teplejší vodě se vitamíny ze šípků ztrácí) rozdrtit. Čaj poté pořádně přeceďte, ať vám v něm neplavou chloupky. Trápí-li vás kašel, připravte si nálev z černého bezu (1 díl), anděliky (1 díl), podbělu (2 díly), jablečníku (3 díly) a mateřídoušky (3 díly).

 

Nachlazení se nevyhne nikomu

I obyčejná rýma a kašel nás dokážou docela dost potrápit. Mezi bylinky, které si s nachlazením poradí, patří máta, jitrocel, heřmánek, lípa a černý bez. Všechny krásně uvolňují dýchací cesty a usnadňují vykašlávání. Rýmu zlepší také inhalace mateřídoušky či rýmovníku po dobu 15 minut. Do hrnce dejte pár lístků této rostlinky, zalijte je horkou vodou, nakloňte se nad hrnec, přes hlavu si dejte deku nebo velký ručník a nosem nadechujte výpary a vydechujte ústy. Pokud chcete léčbu víc podpořit, smíchejte černý bez, fenykl, jeřáb, šípek a tymián – vše ve stejném poměru a popíjejte 2x denně. Na chrapot zabírá nálev z jitrocele, plicníku, řepíku a šalvěje.

Cítíte-li, že na vás „něco leze“ a připadáte si unaveni, naložte se večer do bylinné koupele. Celé tělo se vám krásně prohřeje a v pokožce se uvolní póry, přes které se odplaví škodlivé látky z těla a dostanou se do ní všechny výživné a léčivé látky z bylinek.

 

Přeji si, aby se vám nemoci už z dálky vyhnuly, a pokud vás přece jen něco složí, tak víte, že pomoc z přírody je blízko.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím