Anýz vonný, prastará léčivka s omamnou vůní a příjemnou chutí

Původní domovinou této rostlinky je mírné a středozemní pásmo. V našich podmínkách je pěstování limitováno teplejšími oblastmi, jelikož mu prospívá slunečné stanoviště. Půda by měla být spíše lehčí, písčitohlinitá. Na živiny není anýz náročný, nejvíce si však potrpí na dostatek vápníku. V průběhu léta ho pravidelně zaléváme odstátou vodou. Záhony s anýzem udržujeme nakypřené a bez plevelu.

Anýz vonný je jednoletou bylinou, který dorůstá do výše 30 až 60 cm s bílými květy uspořádanými v okolíky s několika paprsky v průměru 3 mm. Plodem anýzu je 3 až 6 mm dlouhá dvounažka, která obsahuje nejvíce účinných látek. Má tři rozdílné tvary listů. Spodní listy jsou jednoduché, srdčitě okrouhlé a zubaté. Prostřední jsou zpeřené a horní trojčetné peřenosečné. Léčivka má tenké kořeny.

Sběr, sušení a uchování

Známkou dozrávání plodů je to, že květenství anýzu začne hnědnout, a právě tehdy se rostlina celá seřízne a dojde tak k její finální sklizni. Plody sklízíme tedy podle situace konkrétního roku od srpna do září. Sklízet je potřeba za suchého počasí, nejlépe v poledních hodinách. Sklizené okolíky sušíme na vzdušném, světlém místě, nikoliv na přímém slunci, v tenkých vrstvách, kde jsou rozložené na plachtě nebo zavěšené. Pak musíme plody z okolíku vyklepat, odstranit na sítech nečistoty a necháme doschnout. Při sušení umělým teplem nesmí teplota přesáhnout 35 °C. Dobře usušený zralý plod anýzu vonného má silně kořenitou vůni a nasládlou kořennou chuť. Aby sušené plody neztratily své účinné látky, skladujeme je zásadně v temnu a suchu.

Účinky anýzu vonného na naše zdraví

Malebná přírodní zákoutí nás ohromují nespočetným množstvím darů, dávají nám sílu a léčí nás. Mezi nejcennější dar pro kojící maminky bezesporu patří byliny na podporu laktace.

O pozitivních účincích na zvýšení tvorby mléka, podpory kojení a urychlení toku mléka, se samostatně nebo v kombinaci s dalšími bylinkami, osvědčil právě anýz vonný. Podporuje činnost mléčných žláz, čímž pomáhá zvyšovat tvorbu mateřského mléka. Dalším jeho vynikajícím účinkem je podpora trávení a vstřebávání živin v trávicím traktu a pomáhá tak zabezpečit zvýšené množství živin pro zotavení ženy po porodu. Navíc má celkové posilující účinky, podporuje regenerační procesy organismu, zlepšuje imunitu a přímo působí proti některým virům a bakteriím. Má dobré větropudné účinky při střevních a žaludečních kolikách. Od nadýmání uvolní jak maminku, tak skrze mateřské mléko i děťátko.

Anýz vonný se dále používá:

Nálev z anýzu vonného

Nálev z anýzu vonného má velmi světle žluté zabarvení. Chuť je mírně nasládlá s příjemnou, typicky výraznou aromatickou vůní. Jednu čajovou lžičku sušené léčivky přelijte 1/4 l vroucí vody, nechte louhovat 10-15 minut a poté přeceďte. Odvar se připravuje vždy čerstvý. Pijte dvakrát až třikrát denně.

Nadýmání a bolesti bříška u dětí

Stejným dílem pro přípravu bylinného čaje smícháme fenykl, anýz, heřmánek a dobromysl. Dávkujeme tak, že si připravíme 1/4 l vody na půl až jednu lžičku směsi, spaříme a necháme 15 minut louhovat, posléze přecedíme. Čaj podáváme našemu děťátku během dne neslazený, v lahvičce nebo po lžičkách.

K tomu je vhodný teplý obklad na bolavé bříško z heřmánku. Ten si připravíme tak, že 3 lžíce heřmánkových květů přelijeme 0,5 litrem vroucí vody a necháme 20 minut louhovat. Pak scedíme. Obklad namočíme do čaje, pak ho vymačkáme a přiložíme na břicho. Přes něj dáme ještě jeden suchý ručník. Zábal necháme působit 25 minut.

Případně můžeme využít anýzový olejíček pro masáž bříška ve směru hodinových ručiček.

Kontradikce

Při dodržování terapeutických dávek nejsou známé vedlejší účinky, a to ani v dětské praxi. Pokud ovšem dojde k výraznému překročení dávek, může se otrava projevovat snížením svalového tonusu, nejprve euforií, posléze hlubokou ospalostí.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím