Drmek obecný, účinný spojenec žen

Drmek obecný neboli mnišský pepř je keř či malý strom zhruba 1 až 3 m vysoký. Pochází z jižní Evropy a západní Asie. Pro své léčivé účinky i svůj okrasný vzhled se pěstuje často v teplých oblastech celého světa. V oblibě má humózní propustnou půdu, plné slunce a dostatečnou vlhkost. Listy jsou dlanitě složené, pěti až sedmi četné, s dlouhými řapíky. Jednotlivé lístky jsou přisedlé, svrchu tmavě zelené, zespodu bíle plstnaté. Květy jsou dvoupyské, modré, výjimečně bledě růžové, uspořádané v koncových květenstvích. Plodem jsou drobné peckovice, které dodávají odvaru výraznou aromatickou vůni i chuť. Drmek obecný byl používán již před více než 2 500 lety. Ve starověkém Egyptě, Řecku a Římě byl používán k léčbě řady gynekologických obtíží. Ve středověké Evropě ho používali mniši, kterým díky svým anafrodiziakálním účinkům pomáhal lépe snášet celibát, odtud pochází jméno mnišský pepř.

Sběr, sušení a uchování

Na podzim, během září a října se sbírají zralé, oválné mírně ochlupené plody, olivově hnědé, červenohnědé až černohnědé barvy o průměru až 5 mm a vyskytují se na keři v květenstvích ve skupinkách až po šesti plodech, odkud se vytřásají podle stavu zralosti, kdy již dosoušení není nutné. V případě potřeby se nechávají dozrát na plachtách v suché a dobře větrané místnosti. Nebo se suší při umělé teplotě do 35 °C. Ideálně se drmek skladuje v suchu a temnu. Vhodné jsou vzduchotěsné a dobře uzavíratelné nádoby.

S čím nám drmek obecný pomůže

Drmek obecný posiluje oblast ženského zdraví a příznivě ovlivňuje celý menstruační cyklus, proto se v tradičním lidovém léčitelství užívá především na bolestivou nebo nepravidelnou menstruaci či menstruaci se silným krvácením a v neposlední řadě ke stabilizaci ženských hormonů. Pomáhá také při vynechávání menstruace.

Dále je drmek obecný doporučován ženám při zmírnění náladovosti, úzkostných stavů, nespavosti a těm, které trpí premenstruačním syndromem. Je vynikajícím pomocníkem v boji proti endometrióze, při prevenci vaječníkových cyst různého typu a při léčbě hormonální nerovnováhy u žen. Jeho další vlastností je schopnost podporovat celý ovulační cyklus a pomáhat tak ženám, které si přejí otěhotnět, a to díky blahodárným účinkům, které jsou velmi prospěšné v oblasti reprodukčního systému. Využívá se i při prevenci samovolného potratu u pacientek s nízkou hladinou ženských hormonů. Oceníte je také při porodu i v období šestinedělí, kdy pomáhá při poporodním krvácení a napomáhá odloučení placenty. Své uplatnění nachází také během mateřství, kdy podporuje tvorbu mateřského mléka, zde bych kladla důraz na dodržování předepsaného množství ke konzumaci.

Využijí ho i ženy, které přechází do další etapy svého života, která je čeká po prodělání menopauzy. Drmek obecný totiž vyrovnává sníženou hormonální hladinu, potlačuje návaly horka a celkově zmírňuje nepříjemné projevy klimakteria.

Kromě toho, drmek obecný také: ·

Drmkový odvar

Odvar z drmku obecného má nahnědlou barvu a výraznou aromatickou vůni. Chuťově není příliš lákavý, navíc mírně pálí na jazyku a v ústech, proto je často přidávám do směsí s více chutnými bylinami. Pokud jej budete přeci jen popíjet samotný, můžete si chuť vylepšit lžičkou medu. Odvar se připravuje vždy čerstvý. Jednu lžičku byliny přelijte 1/4 l vroucí vody, nechte louhovat 10 - 15 minut a poté přeceďte. Pijte až třikrát denně, po více jak měsíční kúře udělejte přibližně týdenní pauzu.

Čaj na menstruační křeče

Po předcházení menstruačních potíží, především menstruačních křečí je vhodné podporovat zdraví svých jater pomoci posilujících čajů. Smíchejte 2 díly lopuchu, 2 díly pampelišky, 1 díl skořice, 1 díl drmku, 1 díl lékořice, 1 díl zázvoru, půl dílu pomerančové kůry a pomerančového květu. Čaj si připravte jako odvar. Jednu rovnou polévkovou lžíci bylinné směsi přelijte 1/4 l vroucí vody, nechte louhovat přibližně 10 - 15 minut a poté přeceďte. Pijte 3 - 4 šálky denně po dobu 10 dnů před menstruací.

Kontraindikace

I přesto, že je rostlina mlékotvornou bylinkou, by mělo být její užití v době kojení přiměřené. Dále by se jí měly vyhýbat ženy s gynekologicko-onkologickým onemocněním a s rakovinou prsu. Též je ke zvážení při užívání hormonální antikoncepce a hormonální léčby indikované lékařem. Drmek by se neměl užívat v těhotenství, při užívání hormonů a v době medikace léků na psychiku.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím