Endometrióza přírodní cestou

V předchozím článku "Průvodce pro ženy s endometriózou" jsme se s endometriózou seznámily. Řekly jsme si, co je vlastně zač, jak ji poznat a nastínily jsme si i léčbu. V tomto článku se zaměříme na to, jaký vliv na ni má výživa, životní styl a především se zaměříme na bylinky, které bychom měly do svého života zařadit v případě, že se nás endometrióza týká.

Projevy endometriózy se dají zmírnit různými způsoby. Je na každé z nás, kterou cestu si zvolíme. Neexistuje jedna správná, jelikož u každé z nás mohl vzniknout problém jinak, a každá z nás může reagovat na různé postupy jiným způsobem. Ať už si zvolíte metody moderní léčby nebo se vydáte bylinnou cestou či od každého trochu, bezpochyby by měla jít léčba ruku v ruce s péčí o ženské tělo, duši a psychiku ženy.

Bolest těla a volání duše o pozornost

Na vývoj endometriózy můžou mít velký vliv emoce. Především vztahy v rodinném kruhu a ty partnerské, a také vystavování těla i duše dlouhodobým stresovým situacím. Případným dalším aspektem ženských potíží je odmítání ženství a přijetí vlastní sexuality.

Pomůže, když se každá z nás soustředí sama na sebe, jen tak si udělá čas od času radost a užívala si každou chvilku svého života pouze krásnými myšlenkami, aby nepřemýšlela tolik o svých trápeních a omezila co nejvíce nepříznivé emoce.

Jezte pro zdraví a vitalitu

Správná a zdravá strava má velký vliv na rovnováhu ducha a těla. Ovlivňuje psychický i tělesný stav člověka, a právě proto by strava a její úprava měla být přirozenou součástí našeho života.

A i přesto, že vznik endometriózy je způsobený či ovlivněný mnoha vnitřními (mnohokrát neovlivnitelnými) i vnějšími faktory, mezi které patří mimo jiné i výživa, je důležité co nejvíce věnovat pozornost prevenci a jako vhodný doplněk léčby, se soustředit i na úpravu stravy.

Doporučuje se strava bez potenciálně zánětlivých složek, vhodné je doplňovat omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, u kterých byl prokázán významný protizánětlivý efekt. Některé studie ukazují, že strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny zkracuje dobu přežívání endometriálních buněk v těle a brání jejich uhnízdění mimo dělohu. Navíc zmírňují menstruační bolesti. Dobrými zdroji jsou hlavně čerstvé, co nejméně tepelně upravené ryby nebo mořské plody. Dále je najdete například v oříšcích nebo pupalce.

Za další preventivní faktory jsou považovány vitamíny a minerální látky:

Ujistěte se, že přijímáte do těla hodně bílkovin, ovoce, zeleniny a mléčných výrobků. Dostatek vlákniny v naší stravě zabrání zase tomu, aby se přebytek estrogenu znovu vstřebával do našeho těla.

Naopak špatný životní styl může vést k estrogenové dominanci a mít vliv na rozvoj endometriózy. Vyhýbejte se rafinovaným potravinám, jako jsou zpracované, mražené a nezdravé potraviny. Dále škodí nadměrná konzumace tuků (přesněji nasycených a trans-MK), častá konzumace červeného masa a masných výrobků. Zda konzumace sóji a výrobků ze sóji, lepku, alkoholu a kávy, dále pak kouření, může mít vliv na rozvoj endometriózy, je stále rozporuplné. Bylo ovšem prokázáno, že konzumace kávy sice riziko vzniku endometriózy nezvyšuje, ale může zhoršovat projevy tohoto onemocnění. Dlouhodobé pití alkoholu a kouření zase narušuje imunitní reakce a následně podporuje tvorbu protizánětlivých látek.

Pomáhá také pravidelný pohyb, který nám pomůže snížit stres. Udělejte si tedy čas na trochu cvičení, kdy se krásně odreagujete a máte perfektní příležitost věnovat se chvilku jen sama sobě.

Endometrióza bylinnou cestou

Obdobně jako u dalších ženských potíží, tak i u endometriózy poslední dobou mnoho z nás směřuje cestou přírodní léčby. Kombinace přírodních terapií dokáže přinést úlevu od řady negativních projevů, či úplně minimalizovat potíže spojené s endometriózou a především i zabránit jejímu vzniku. Léčení nemoci rostlinami se v tomto konkrétním případě zaměřuje na hormonální, imunitní, lymfatickou regulaci, také na byliny proti bolesti a bylinky uvolňující stahy hladké svaloviny.

Hormonální rovnováha

Za špatným vylučováním endometria z ženského těla stojí nerovnováha hormonální hladiny estrogenu (ženský pohlavní hormon) a progesteronu (mužský pohlavní hormon). Tyto dva hormony dominují v ženském těle, spolupracují spolu, a přesto mají v těle opačnou funkci.

Pokud tělo nevylučuje a neodbourává dostatečně jednotlivé hormony, které jsou pak v nerovnováze, může docházet ke zvýšení estrogenu. Tato estrogenová dominance vůči nižší hladině progesteronu má za následek řadu nepříznivých zdravotních důsledků a jedním z nich je právě endometrióza. Hlavním smyslem léčby endometriózy je tedy jeho snížení, jelikož za špatným vylučováním endometria z ženského těla stojí právě estrogenová dominance.

Vhodné bylinky

Bylinky napomáhající při hormonální regulaci jsou andělika čínská, drmek obecný, jeřáb ptačí, kůra kaliny obecné, lékořice lysá, ostružiník maliník, řebříček obecný a další.

Další bylinkou, která je považována za ženskou bylinku a často je doporučována na veškeré ženské problémy, nevyjímaje na endometriózu, je kontryhel obecný. S užíváním kontryhele bych byla opatrná, poněvadž hojně pomáhá růstu děložní sliznice, což je nutné pro správné uhnízdění vajíčka, nicméně to u ženy trpící endometriózou není žádoucí, jelikož s vyšším nárůstem sliznice dochází k většímu menstruačnímu krvácení, které na nesprávných místech napáchá více škody. Kontryhel se v tomto případě doporučuje jedině, pokud chce žena trpící endometriózou otěhotnět, ale s tím se pojí jeho správné dávkování a načasování. Nepříznivě působí i jetel luční.

Imunita

Z hlediska imunologie jsou endometriózou ohroženy ženy se sníženou funkcí imunitního systému. Dobře fungující imunitní systém je významný i v souvislosti s menstruací, a to podle tzv. teorie retrográdní menstruace, kdy dochází při každé menstruaci k tomu, že se endometrium dostává v nepatrném množství přes vejcovody až nejčastěji do dutiny břišní a dál. Správně fungující imunitní systém tuto zaběhnutou tkáň zničí a vše je, jak má být. Pokud ale imunita dobře nefunguje, nedokáže si s endometriem poradit, a to se poté uchytí na orgánech a tkáních na nežádoucích místech v těle, dále se rozrůstá a pracuje. Správně fungující imunitní systém tedy dokáže zabránit vzniku nemoci, případně ji alespoň zmírnit nebo zamezit jejímu dalšímu rozrůstání a šíření.

Vhodné bylinky

Bylinky vhodné na podporu imunity jsou černucha setá, černý rybíz, čertův kořen, lékořice lysá, rakytník řešetlákový, šípek obecný, třapatka nachová, ženšen všehoj a další.

Podpora lymfatického systému a detoxikace

Lymfatický systém je téměř všudypřítomnou složkou našeho organismu, který je součástí imunitního systému a podílí se tak na obraně organismu. Tento systém, který se skládá z lymfatických cév a uzlin, kterými proudí lymfa, odvádí z našeho těla nahromaděné nežádoucí toxické látky. Pokud ovšem lymfa v našem těle neproudí tak, jak má, může to přinést řadu zdravotních problémů. Pokud se prostřednictvím dostupných bylinek zlepší průtok lymfy, zlepší se tak stav imunitního systému, což pomůže s vypořádáním se s chronickými záněty a samotnou endometriózou.

Vhodné bylinky

Bylinky vhodné na podporu lymfatického systému jsou kopřiva, ostropestřec, svízel, tužebník, vratič, vřes a další.

Čím si ještě můžeme pomoct

Vhodné je také zajistit očistu organismu, kdy svou pozornost věnujeme játrům, kde pomohou kořen čekanky, kurkumy, lopuchu, omanu, pampelišky. Z květů pak můžeme sbírat měsíček a řebříček. Z listu pak pampelišku. Z natě čekanku, jablečník, řepík a zeměžluč. Ze semen pak ostropestřec, který je takovou nejúčinnější bylinkou působící na játra. Nesmíme zapomenout na ledviny a močový měchýř. Ty je vhodné prolévat z kořene pýru, bedrníku a anděliky. Z květu pak lichořeřišnicí. Z listu břízou či medvědicí. Z natě truskavcem, vrbovkou, tužebníkem či svízelem. Při očistných kúrách střev je vhodné popíjení bylinného čaje z listu ostružiníku.

Jak už jste se mohly dočíst dříve, endometrióza je příčinou vzniku určitých druhů zánětů, tak je potřeba využít léčivky s protizánětlivým a pozitivním působením, jako jsou olše, lichořeřišnice, rakytník, svída.

Dále je vhodné se zaměřit na byliny s proticystickým působením, jako jsou černohlávek, mateřídouška, měsíček, ořešák, vřes, vrbka a další.

Regenerace sliznic je v tomto stavu také velmi důležitá, a tak doporučuji kopřivu nebo přesličku.

Endometrióza přináší s sebou bolest a nepohodlí, a pro tyto potřeby nám mohou být nápomocné léčivky, jako jsou dobromysl, heřmánek, hluchavka, mateřídouška, prvosenka, pupalka, řebříček, srdečník a další. Endometrióza ve své zákeřnosti útočí také na psychický stav žen. Není výjimkou, že žena trpící endometriózu trpí nejen fyzicky, ale i psychicky.

Pro harmonizaci nervové stránky organismu, zlepšení a prohloubení spánku jsou výborné brutnák, lípa, meduňka, třezalka, kozlík a další.

Byliny od Herbářky

Ráda doporučuji přírodní cestu všem ženám, které zdánlivě ztratily naději. A i přesto, že léčba bylinami je dlouhodobá, není výjimkou, že po určitém čase užívání se mohou příznaky endometriózy zmenšovat. Na zmírnění příznaků endometriózy je velmi nápomocná bylinná směs pro přípravu čaje Mimoděložní výstelky. Účinné jsou i sedací koupele z řebříčku a šalvěje. Obě tyto byliny jsou protizánětlivé, a protože při endometrióze krvácejí částečky děložní sliznice i na jiných místech, na kterých se následně tvoří záněty, je klíčové co nejdříve po menstruaci tyto záněty pomoci tělu vyhojit, aby ho dále neoslabovaly. Pro zmírnění potíží jsou vhodné i teplé obklady z ricinového oleje, které zlepší cirkulaci a tiší bolesti.

 

S láskou Vaše Herbářka

 

 

Částečně čerpáno:

Endometrióza, prevence doplňky stravy a bylinami. Gabriela Tuatti [online]. [cit. 2021-8-30]. Dostupné z: https://gabrielatuatti.cz/
Endometrióza a bylinky. Alena Dvořáková [online]. [cit. 2021-8-30]. Dostupné z: https://alenadvorakova.cz/endometrioza-a-bylinky/
Endometrióza. Naděje byliny [online]. [cit. 2021-8-30]. Dostupné z: https://nadeje-byliny.eu/content/29-endometrioza
Výživa a endometrióza [online]. Brno, 2020 [cit. 2021-8-30]. Dostupné z: https://is.muni.cz/th/a4vgp/Monika_Drabkova_-_Vyziva_a_endometrioza.pdf. Bakalářská práce. Masarykova univerzita v Brně, Lékařská fakulta.

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím