Fenykl obecný, bylina spjatá s mateřstvím

Fenykl obecný se pěstuje téměř po celém světě. Tato původně středomořská bylinka u nás ve volné přírodě neroste, naproti tomu ji pro vynikající léčivé i chuťové vlastnosti nacházíme téměř v každé bylinkové zahradě. Libuje si na teplých, nejlépe vápenitých stanovištích. Ve volné přírodě jej nacházíme ve výslunných křovinatých svazích, pastvinách, na okrajích cest, rumištích, ale to pouze v teplých krajích, nejčastěji kolem středozemního moře.

Jedná se o rostlinu dorůstající do výšky až 2 metry. Je podobná našemu kopru, stejně tak nať je chutí podobná té koprové, ale pěstuje se u nás převážně pro semena jako koření i lék. Má rozvětvenou lodyhu, na dlouhých stonkách rostou péřovitě dělené lístky ve tvaru nitek. Typické jsou drobné květy žluté barvy, seskupené do bohatých okolíků, které se později mění ve tmavé zašpičatělé plody. Plodem je dvounažka s protáhlými nažkami až 1 cm dlouhými.

Sběr, sušení a uchování

Zužitkovat můžeme rostlinu celou, od kořene, přes nadzemní řapíkatou část a listy, až po samotný plod. Ovšem už středověcí bylinkáři předepisovali pro své léčivé účinky hlavně plod. Ten se sbírá převážně od srpna do října za suchého počasí, jelikož nedozrávají najednou, a proto se sklízí pravidelně nahnědlé. Obvykle se sklízí tak, že se seřežou celé zralé nahnědlé okolíky, které se nechávají dozrát na plachtách pod slunečnými paprsky, protože se plody při manipulaci snadno vydrolují. Poté se plody vymlátí a vytřídí se nečistoty a nezralé části. Nebo se suší při umělé teplotě do 35 °C. V říjnu při sběru plodu fenyklu obecného musíme sledovat počasí, protože silné mlhy jim škodí, dostávají šedý odstín. Po usušení mají slámově žlutou barvu, někdy s odstínem zelené. Chuť je nasládlá, kořenitá, ale bez známek hořkosti a má libou vůni. Aby sušené plody neztratily své účinné látky, skladujeme je zásadně v temnu a suchu. 

S čím nám fenykl pomůže

Plody fenyklu obecného používali již starověcí řečtí lékaři ke zvyšování tvorby mateřského mléka u kojících žen. Kojící matky mohou pít 2 až 4 šálky tohoto čaje denně pro zvýšení tvorby mateřského mléka a zlepšení jeho kvality. Příznivé účinky této byliny se s mlékem přenáší i na děťátko, proto je fenyklový čaj výborným prostředkem proti kolikám, nadýmání a podpory trávení, čehož se používá hlavně v dětské praxi. Obecně stimuluje zažívání, reguluje chuť k jídlu.

Fenykl obecný dále zlehčuje průběh menstruace. Zmírňuje menstruační křeče, nevolnost i slabost, tím, že uvolňuje děložní svaly a zlepšuje průtok krve v pánevní oblasti, čímž dochází k útlumu bolesti.

Plody fenyklu mají mnohostranné využití a blahodárný vliv na lidské zdraví:

Celkově posiluje organismus, což se projevuje obzvláště u starých lidí.

Fenyklový nálev

Nálev z fenyklu obecného má světle žlutou barvu. Chutná lahodně s velmi příjemnou typicky výraznou aromatickou kořennou vůní. Postrádá jakékoliv svíravé nebo hořké stopy. Díky své nasládlé “lékořicové” chuti, se fenykl přidává také do směsí s méně chutnými bylinami. Nálev si připravíte tak, že jednu čajovou lžičku sušené léčivky přelijte 1/4 l vroucí vody, nechte louhovat 10-15 minut a poté přeceďte. Odvar se připravuje vždy čerstvý. Pijte dvakrát až třikrát denně.

Čaj pro ženy

Pro regeneraci funkcí všech ženských orgánů smíchejte stejné díly kořene hořce, semene fenyklu, pískavice a natě mateřídoušky. Dvě lžíce směsi dejte do vlažné vody a uveďte do varu. Vychladlý čaj pijte po ½ množství ráno a večer.

Kontraindikace

Při dodržování doporučených běžných dávek a čajových směsí nejsou známy vedlejší účinky. Silnější dávky fenyklového čaje nebo dlouhodobé samostatné užívání může vyvolat podráždění ledvin a trávicích orgánů, dále se mohou vyskytovat slabé narkotické účinky, které vyvolávají pocit opojení.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím