Jak zvládnout zánět močového měchýře s pomocí bylinek?

Poslední dobou stále častěji nacházím v mé poštovní schránce dotazy, jak si poradit se záněty močových cest a podobnými zimními neduhy. Já osobně neznám ve svém okolí snad nikoho, kdo by se se zánětem močových cest ještě nesetkal. Zejména u dospělých žen patří mezi nejčastější potíže, kvůli kterým vyhledávají pomoc v přírodě. A poněvadž je lednová zima obdobím, kdy je důležité posilovat močový měchýř, který je na chlad velmi citlivý, sepsala jsem na toto téma pár řádků, ve kterém se mimo jiné dočtete, jaké návyky je dobré si osvojit v rámci prevence a jaké bylinky jsou vhodné pro zdravý močový měchýř.

Proč záněty močových cest trpí převážně ženy?

Ve většině případů proniká infekce do močových cest proti proudu moči. Ze zevního genitálu šplhá přes močovou trubici do močového měchýře a vzácně i do horních močových cest. Na rozdíl od mužů máme výrazně kratší močovou trubici umístěnou v těsné blízkosti konečníku, odtud nežádoucí bakterie může v počátku odstranit dostatečný přísun tekutin, které způsobují pravidelné močení. Pokud se však již rozmnoží, je usnadněn bakteriím průchod do močových cest a močového měchýře, kde nás dovede pořádně potrápit.

Zánět nejčastěji způsobuje bakterie tělu vlastní, takzvaná Escherichia coli. Běžně se vyskytuje v trávicím traktu, konkrétně v tlustém střevě, kde zabraňuje přemnožení bakterií pro tělo škodlivých. Mimo trávicí trakt však tato prospěšná bakterie dovede napáchat velkou neplechu, například způsobit zmíněný zánět močových cest. Dále zánětu močových cest nahrává:

Pro průnik bakterií do močových cest a vznik zánětu je rozhodující poměr agresivity bakterií a obranyschopnosti močových cest. Infekce může vzniknout i jako důsledek snížené obranyschopnosti organismu vlivem našeho životního stylu. Působí na ni řada faktorů jako je naše pohybová aktivita, strava a pitný režim, regenerace, pracovní nasazení a volný čas, vliv okolního prostředí, sociální vztahy, úroveň lékařské péče a jiné.

Příznaky zánětu močového měchýře

Onemocnění dolních cest močových má charakteristické příznaky, které jsou spojeny s poruchou močení. Může začít velmi nenápadně, tlakem v močovém měchýři a pak dalšími příznaky, za které považuji:

Zdravé návyky jako prevence proti nemocem

O tom, že přijímaná strava významně ovlivňuje náš celkový zdravotní stav, dnes nikdo nepochybuje. Vše, co sníme, vyvolá v těle nějakou odezvu. Jestliže chceme být zdraví, měli bychom usilovat o rovnováhu, jíst převážně zdravé potraviny.

Pokud už jde o rozběhnutou infekci močových cest, doporučila bych pokud možno odstranit nebo velmi omezit přísun cukru a jednoduchých sacharidů, dále pak “zátěžové”, ostré a chuťově výrazné potraviny. V neposlední řadě omezit kouření, alkohol, kávu, sycené nápoje a další.

Ba naopak příznivě působí zvýšený objem tekutin v podobě čisté vody či bylinných čajů, diuretické potraviny (celer, petržel, libeček a další). Protizánětlivé potraviny (brusinky, borůvky, klikvy, ostružiny, česnek, kurkuma, galangal a další). Za nejvýraznější zaléčující potraviny při zánětu močového měchýře považuji vývar, další pak slizy (chia, lněná semínka a další), vyvážený příjem bílkovin a kvalitních tuků.

Z doplňků stravy pak vitamín D, C a vitamíny skupiny B, omega 3, zinek. Případně vitální houbičky (reishi, cordyceps, coriolus a další).

Značný vliv má také pohybová aktivita, délka a kvalita spánku, ale i psychická pohoda. Při akutních potížích přidat na klidovém režimu, teplo na oblast ledvin a chodidel. Zamezit další kontakty s patogeny. Přidat na dostatku spánku a stresu odbourávající techniky. 

V lednu je nejcitlivějším orgánem právě močový měchýř. Zaměřte se na něj.

Metody léčby pro správnou funkci močových cest

Léčba zánětu močového měchýře bývá v mnoha případech zdlouhavá a její selhání je pro nás velké zklamání. Při akutním a nepěkném zánětu dolních močových cest, nebo když se k tomu přidají i teploty a bolesti v bedrech, je zánět již rozšířenější až do horních močových cest, tedy do ledvin. Zde je nutné, a to s mým velkým zdůrazněním, se svěřit do rukou lékaře, jelikož se bude jednat pravděpodobně o závažnější infekci, která vyžaduje delší a náročnější léčbu a případnou spolupráci s dalšími odborníky jako je urolog či i gynekolog. Obecně po vyšetření lékařem jde pacient domů s první dávkou antibiotik nebo chemoterapeutik. Pokud léčba nezabere po několika dnech, lékař dle výsledků kultivace moči nasadí konkrétnější léčbu, která by měla infekci zlikvidovat. Při užívání antibiotik doporučuji užívat probiotika pro správnou obnovu střevní mikroflóry.

V rámci alternativní metody v léčbě močových infekcí saháme zejména po bylinkách, jelikož nám příroda přináší spousty darů. Jejich pozitivního působení využíváme mnohem častěji nejen k léčbě začínajícího zánětu močového měchýře, ale i kvůli prevenci.

Antiseptika

Mezi bylinky a plody se silným přírodním antiseptickým účinkem, což znamená, že zabraňuje množení nežádoucích bakterií, které nám mohou způsobovat dané zdravotní potíže, řadíme medvědici, zlatobýl celík, oman, brusinky, borůvky, rybíz, heřmánek a další.

Diuretika

Zvyšte tvorbu moči a tím podpoříte vylučování škodlivin z těla ven za pomoci skupiny léčivek, které se podílejí na vylučování tekutin. K diureticky působícím bylinám lze přiřadit kupříkladu břízu, pýr, libeček, lípu, vřes, smetánku, kopřivu, lékořici, jestřabinu, mařinku, průtržník, přesličku, svízel, jitrocel, truskavec a další. Tyto léčivé rostliny často patří také mezi antioxidanty a působí rovněž proti virům nebo antisepticky.

Slizové bylinky

Tyto látky obsažené v rostlinách zabraňují usazení bakterií na stěně sliznice močových cest a tím zabrání rozvoji infekce. Omezují uchycení bakterií způsobujících zánět a jejich pomnožení v močovém ústrojí. Můžeme zde řadit tužebník, topolovku, vrbovku či proskurník a další.

Imunitu posilující byliny

Posilujte svou imunitu dostatečným přísunem vitamínu C. Zvyšujete tím svou obranyschopnost a pomáháte okyselit moč, a močový měchýř bývá méně náchylný k působení bakterií. Sáhněte třeba po echinacei, kozinci, lichořeřišnici, rakytníku, šípku, bezu černém, medvědím česneku a další.

Zanícení močových cest nedoporučuji podceňovat. Špatně nebo nedostatečně léčený zánět zapříčiňuje zvýšenou pravděpodobnost opakovaných zánětů, až přechod do chronického stavu a nebezpečí závažnějších zdravotních komplikací. Touto cestou bych vás ráda odkázala na bylinky pro přípravu bylinného čaje nebo bylinné sedací koupele pro správnou funkci močového měchýře. Při prochladnutí močového měchýře je výborným léčebným prostředkem obklad z napařené přesličky rolní a heřmánku pravého.

Na závěr bych chtěla říci

V lednu převažuje vláda nad jednou z oblastí našeho těla, kterou je dobré právě v tomto měsíci posílit. Leden je spojen s energií chladu. V tomto období je ho více než dost, proto je důležité si hlídat svou hladinu energie a vnitřní teplo, jelikož vyčerpání těla po dlouhém zimním období nám může snadno způsobit nepříjemné zdravotní potíže. A jestliže se podíváte na přírodu, v té se v zimě zrovna nic moc neděje, protože zaslouženě odpočívá. Je to velká inspirace pro nás ostatní. Snažte se také více odpočívat a v období klidu se pomaloučku připravte na sběr bylinek a jarní očistu.

 

S láskou Vaše Herbářka

 

Kam dále? V lednu se zaměřme na močový měchýř.

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím