V lednu se zaměřme na močový měchýř

Příroda dávno odevzdala své plody a shodila listí, začala regenerovat a prozatím odpočívá. To samé bychom měli dělat my - žít v souladu s přírodními cykly a šetřit svou životní sílu.

I v lednu převažuje vláda nad jednou oblastí našeho těla, kterou je dobré právě v tomto měsíci posílit. Měsíc leden je spojen s energií chladu. V tomto měsíci je ho více než dost, proto je důležité si hlídat svou hladinu energie a vnitřní teplo, posilovat močový měchýř, který je na chlad velmi citlivý a ve spojitosti s vyčerpáním těla po dlouhém zimním období, nám může snadno způsobit nepříjemné zdravotní potíže.

Jak funguje močový měchýř?

Jako každý orgán, tak i močový měchýř hraje v naší vylučovací soustavě nezastupitelnou úlohu. Představme si močový měchýř jako sběrnou nádobu, ve které se shromažďuje moč, kterou produkují ledviny a je to něco jako voda plná odpadu a toxinů, které je potřeba vyloučit, aby naše tělo nebylo zbytečně vystaveno námaze. Správná funkce močového měchýře přispívá k vodní a minerální rovnováze v našem těle.

Prevence potíží močových cest

Zdravotní nesnáze spojené s močovým ústrojím nebývají nikterak vzácné. Zatímco některé z nás nepotkají za celý život ani jednou, jinými se mohou neustále vracet a časem tak nabýt až chronické povahy. Jak už to tak bývá ve všech oblastech lidského zdraví, i zde je především důležitá prevence.

Díky příjmu většího množství vhodných tekutin se bakterie nebo další škodlivé látky jednoduše vyplavují z močového ústrojí. Tímto způsobem odstraňujeme jejich velkou část, která tak redukuje a usnadňuje celkovou léčbu v případě, dojde-li k narušení rovnováhy v močovém ústrojí. Vhodnými tekutinami se rozumí především voda, které bychom měli vypít 2 až 3 l. Kombinovat lze s bylinnými čaji. Není nutné připomínat, že škodlivé je nadměrné popíjení velkého množství alkoholu a kávy.

Pomoci si můžeme také stravou a doplňky stravy. V lednu je chlad, a proto je třeba organismus více zahřívat, teplá strava je na denním pořádku. Pamatujte však, že nadměrné solení, používáním velmi ostrého koření a pepře není vhodné. Jídelníček celkově odlehčete a zařaďte více ovoce a čerstvé nebo dušené zeleniny. Nedoporučuje se konzumovat nadměrné množství živočišných bílkovin. A určitě víte, že škodlivá je také nadměrná konzumace rafinovaného cukru.

Pokud přikládáme váhu i duchovním příčinám zdravotních potíží, možná vás nepřekvapí, že o nemocech močového měchýře se traduje, že pocházejí z lpění na starých zvycích a názorech, strachu z nového a také nesouladu a nedorozumění v partnerských vztazích, špatné rodinné atmosféry nebo nevyrovnaných vztahů s partnerem, dětmi a rodiči. To vše oslabuje organismus a zvyšuje možnost vzniku onemocnění močového ústrojí.

Bylinky, nebo moderní medicína?

Velmi účinné jsou byliny, které můžeme využít jako podpůrnou léčbu při onemocnění močového ústrojí. Ve všech případech je dobré léčbu pojmout komplexně, protože všechno souvisí se vším, jelikož v těle máme takový uzavřený koloběh. Můžeme využít účinek jednotlivých bylin, ale v souvislosti s výše uvedeným se spíše přikláním ke kombinaci bylin obsažených v bylinných směsích, které můžeme používat k vnitřnímu užití za pomoci popíjení bylinného čaje nebo k vnějšímu užití prostřednictvím bylinných sedacích koupelí a obkladů či nejlépe jako kombinaci všech uvedených.

Nejčastěji se ženy potýkají s akutním či chronickým zánětem močového měchýře, ledvinovým pískem či ledvinovými kameny, inkontinencí či enurézou. Každé onemocnění močového měchýře vyžaduje svoji specifickou bylinnou léčbu, ale u tohoto je více než jindy důležité, aby lidé podstoupili vyšetření a aby příčinu zdravotních potíží určil lékař. Moderní medicína se většinou zaměřuje na konkrétní problém, ale bylinky pomáhají komplexně. V případě léčby je ovšem potřeba znát nejen fyzický, ale také duševní stav člověka.

Zbavte se všeho, co vám škodí

V dnešní době si obvykle myslíme, že se své nemoci zbavíme tak, že vystačí polykat pár pilulek. Na vyléčení se musí, mimo jiné, i sám člověk podílet a to nejen zdravým životním stylem, ale jde i o změny v postojích vůči svému okolí a sobě samému, změny v záměrech, konání a nastavení mysli. Není divu, že je mimo jiné močový měchýř orgánem měsíce ledna, kdy začínáme obvykle s čistým štítem.

 

Ve článku Jak zvládnout zánět močového měchýře s pomocí bylinek se seznámíme s konkrétními bylinami které nám uleví od specifických problémů s močovými cestami.

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím