Menstruace a nejčastější problémy s ní spojené

Znalosti o všestranném působení bylin byly vždycky součástí tradičního ženského léčení. I já cítím velkou potřebu vás upozornit na velký potenciál bylin při podpůrné léčbě problémů ve spojitosti s naší menstruací. Menstruace je dar ženství, který nám byl dán, a je třeba se k ní jako k daru chovat. Menstruace a ženství se vzájemně ovlivňují a zrcadlí. Přijmeme-li menstruaci plně do našich životů se vším, co nám přináší, odrazí se to i na našem ženství.

Co se děje během menstruace

Menstruace je periodicky se opakující krvácení z rodidel, které nastává u zdravých žen v reprodukčním období. Menstruační cyklus ženy je zcela podřízen jejímu poslání, přivést na svět zázrak zázraků, nový život. Už během vývoje dívky v děloze matky se její pohlavní orgány připravují na své budoucí poslání. Mimo jiné se připravuje i zásoba vajíček, která budou během plodného období ženy postupně dozrávat a uvolňovat se za účelem oplodnění během ovulace. Vajíček je tolik, že je žena během svého života nedokáže všechny spotřebovat. Aby došlo k oplodnění vajíčka v děloze, výstelka (endometrium), do které se oplodněné vajíčko zaboří a začne růst, musí mít ideální vlastnosti, a proto se musí každý měsíc obnovit. Za předpokladu, že nedojde k otěhotnění, dojde k měsíčnímu krvácení během něhož se tělo zbavuje všech nepotřebných částí, například zmíněného neoplodněného vajíčka, starých buněk, děložní sliznice apod. Tato první fáze se nazývá menstruační, bývá individuální a trvá asi 3 až 5 dní. Druhá fáze cyklu, pojmenovaná folikulární, má na starost dozrávání nového vajíčka, případně vajíček ve váčku. Trvá přibližně 6 dní. Ženy jsou v tomto období velmi energické, přichází nával síly a chutě do všech možných činností. Připadají si také více atraktivní, chtějí si užívat a jsou velmi sociální a komunikativní. Ve třetí ovulační fázi dochází k uvolnění dozrálého vajíčka z váčku do vejcovodu. Trvá přibližně 2 až 3 dny. V této fázi se v ženách probouzí jejich kreativní stránka. Chtějí pečovat o druhé, dávají svému okolí najevo lásku a mají největší chuť na sex. Fázi čtvrtou, luteální, můžeme znát také pod pojmem premenstruační syndrom. Bývá z celého cyklu nejdelší a trvá přibližně 13 až 14 dní. V této fázi je žena velmi tvořivá, ale také dochází k častým změnám nálad, plačtivosti, podrážděnosti.

Menstruace nás vede zpátky k našemu tělu. Pokud žena přijme svou cykličnost, to, že se během měsíce proměňuje nejen její tělo, ale i duše, může získat nečekané poklady.

Nejčastější menstruační poruchy

Problémy při menstruaci, které nás ženy trápí, spočívají v poruchách měsíčního cyklu, tedy v zastavení, vynechávání, nepravidelnosti, v příliš slabém nebo příliš silném krvácení, patří sem také nepřirozené bolesti při menstruaci. Všechny tyto projevy mohou být známky určité nerovnováhy v našem těle. K jejich napravení často stačí pouhá úprava životního stylu. Hlavním doporučením k dosažení zdraví jsou posilující bylinky, správné stravování, dostatečný odpočinek a relaxace, smíření se svým vlastním já a radostný pohyb.

Hlavním problémem u mnoha typů menstruačních poruch je nerovnováha hladiny estrogenu a progesteronu. Tato nerovnováha může mít příčinu vážného onemocnění, často je však tato nerovnováha důsledkem toho, že naše tělo nevylučuje a neodbourává dostatečně jednotlivé hormony. Výše zmíněné hormony se se obvykle rozkládají v játrech a poté jsou z těla vylučovány prostřednictvím ledvin. Pokud však játra nefungují správně, nejsou zmíněné hormony efektivně vylučovány, což má za následek hormonální poruchy. Většinu případů hormonální rovnováhy je možné upravit pomoci stravy a bylinek. Nápomocná může být bylinná směs, která má silné posilující účinky na játra a ženské orgány.

Pokud i přes veškeré snahy na to sama nestačíte, je vhodná návštěva lékaře z důvodu objasnění příčiny menstruačních potíží a vyloučení závažných onemocnění.

Pomocná ruka bylinných směsí

Do mých oblíbených předpisů pro nás ženy zařazuji bylinné směsi týkající se menstruace. Namíchala jsem je prostřednictvím vlastního tvůrčího popisu, s pomocí rad zkušenějších, a hlavně díky vašim ohlasům.

Bylinná směs proti potížím premenstruačního syndromu podporuje tělo i psychickou rovnováhu díky obsaženým "ženským bylinkám". Najdete v ní kontryhel, třezalku, drmek, řebříček.

Bylinná směs pro ženy na utišení bolestivé menstruace obsahuje kozlík, majoránku, třezalku, mátu, meduňku a heřmánek. S jejich pomocí můžeme předcházet menstruačním křečím, případně je zmírnit.

Bylinná směs pro ženy na zmírnění silné menstruace. Ani v tomto případě nás nenechá příroda na holičkách. Směs se skládá z kokošky, truskavce, řepíku, máty, meduňky a měsíčku.

Bylinná směs pro ženy se slabou menstruací. Zneklidňovat by nás měla malá intenzita krvácení, která je odchýlením od běžného stavu po dobu několika měsíců. Potočnice, jablečník, bedrník, divizna a šalvěj, obsažené v této bylinné směsi, vyvolávají nebo zesilují menstruační krvácení, současně posilují dělohu a navrací tělu hormonální rovnováhu.

Bylinná směs pro ženy s nepravidelnou menstruací. Za nepravidelnou menstruaci lze pokládat jakoukoli odchylku od menstruačního cyklu a běžného průběhu menstruace. Pomocí výtažků z puškvorce, dobromysli, kokošky, kontryhele, šalvěje, divizny, měsíčku a sléze lze ustálit pravidelnost menstruace.

Bylinná směs pro ženy na vyvolání menstruace. Dříve, než začnete menstruaci vyvolávat, byste si měly předem uvědomit, proč se prozatím vaše dny nedostavily. Kontryhel, srdečník, řebříček, zázvor, pomerančový květ a jasmín jsou příjemnou souhrou. Kombinace s těmito bylinami vám může menstruaci přivolat.

Pár řádků na závěr

Nejen léčení konkrétního zdravotního problému, ale celkové vytváření harmonie ve svém každodenním životě je důležité. Na to, prosím, nezapomínejte. Nepopírám, že to není jednoduché, ale když to zvládneme, tak začneme činit rozhodnutí, která prospívají nejen nám, ale i našemu okolí.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím