Nasbírejte si v červenci létem provoněné bylinky

Při sběru bylinek jsme v nejbližším kontaktu s přírodou. Dávají nám sílu, pohladí po duši a podporují naše přirozené zdraví. Skláníme se k bylinkám k zemi, abychom je otrhali a v následujícím období, až bude potřeba, je využili. Mysleme na to, že se zároveň při každém utržení skláníme k matičce zemi, která nám neustále tyto dary podsouvá. V ten okamžik poděkujme.

Co nám může teplý červenec nabídnout? Můžeme sbírat jednak léčivky, o nichž jsme psala v článku Červnové svatojánské bylinky, ale i ty, které nám přináší první prázdninový měsíc. Opět doporučuji sbírat nadzemní části rostlin, a také nám začínají dozrávat plody. Nejdřív se podíváme na malý přehled bylinek, které můžete sbírat právě teď.

Červencové bylinky rostoucí pro ženy

Vnitřní rovnováha je pro nás ženy nesmírně důležitá. Neustále se střídající vlny emocí, nekončící proudění myšlenek a častá zátěž pro naši tělesnou schránku, mohou znesnadnit pohodové proplouvání každodenním životem. Naštěstí i v červenci najdeme v přírodě léčivky, které jsou pro ženy jako stvořené.

Bylinky, u kterých sbíráme květ

Z květů máme ve většině případů stále šanci nasbírat i ty bylinky, které jsme nestihli v předchozím měsíci a pak ty další, které svými krásnými květy zdobí přírodu poprvé. Měsíček lékařský by neměl chybět v žádné bylinné zahrádce, kterou rozjasní. Je totiž velký pomocník při menstruaci, protože ji upravuje, když se opozdí, zmírňuje její bolesti a mírní ji, když je silná. Hojí infekci a záněty, uklidňuje a působí antibioticky. Pomáhá v boji proti rakovině, především ženských orgánů. Říká se, že čaj z květů divizny velkokvěté je vhodný také při slabé menstruaci, nebo při regulaci menstruačního cyklu. Další bylinkou, která je nápomocná při poruchách menstruace je chrpa polní, která se využívá v případě nepravidelné menstruaci. Tužebník jilmový pro změnu ulevuje od menstruačních křečí při bolestivé menstruaci. Lichořeřišnice větší v močových cestách dokáže bojovat s mnoha druhy nežádoucích bakterií. Svoji pozornost zaměříme také na echinaceu (třapatku), která posiluje velmi silně obranyschopnost, má silné antibakteriální a antivirové účinky, přispívá k normální funkci močových cest. Sléz lesní, vrbovku úzkolistou či vojtěšku si nasušte, pokud často trpíte na zánět močových cest a močového měchýře. Vřes obecný často přidáváme do čajovin na léčení chorob ledvin, neboť výborně dezinfikuje močové cesty, má protizánětlivé účinky. Tím pomáhá při zánětu ledvin, močového měchýře, močových cest, zároveň také rozpouští močové kameny. Levanduli lékařskou zde zařazuji jako uklidňující prostředek při obtížích nervového původu. Poradí si dokonce i s takovými nepříjemnostmi, jako jsou nezastavitelná třesavka, migréna a hysterické stavy.

Další bylinky, u nichž sbíráme květy: čekanka obecná, heřmánek pravý, heřmánek římský, hluchavka bílá, hluchavka nachová, jerlín japonský, jetel luční, lípa srdčitá, měsíček lékařský, pcháč oset, proskurník lékařský, růže turecká (damascénská), řebříček obecný, sedmikráska obecná, sléz přehlížený, světlice barvířská, topolovka růžová, třezalka tečkovaná, úročník bolhoj, zimolez ovíjivý.

Bylinky, u kterých sbíráme nať

Vynikající bylinkou, která se používá k hormonální regulaci a zmírnění premenstruačního syndromu (PMS) je brutnák lékařský. Černohlávek obecný má velmi dobrý účinek na všechna zánětlivá onemocnění, proto po něm sáhnete, pokud trpíte na záněty ženských orgánů, gynekologické záněty, zánět vaječníků nebo zánět močových cest. Čím dál více do popředí se dostává také jako podpůrný prostředek při rakovině prsu, rakovině dělohy, při endometrióze, při cystách nebo myomech. Dobromysl obecná je pro ženy důležitá tím, že při vynechání menstruace ji opět vyvolá, napomáhá pravidelnosti menstruačního cyklu a uvolňuje křeče. Má velmi dobrý účinek na nervovou soustavu. Do bylinných koupelí ji přidáváme pro posílení celého organismu, velmi dobře se tyto účinky projevují u slabých dětí. Vrbovka malokvětá, průtržník lysý, drchnička rolní a bukvice lékařská jsou šikovní pomocníci na zánět močových cest a močového měchýře. Krtičník hlíznatý je velmi efektivní při svědivém pocitu ve vagině žen (u mykózy, kvasinkového, plísňového onemocnění vaginy). Kyprej vrbice napomáhá při silném menstruačním krvácení. Majoránka zahradní má silně tišící vliv na nervovou soustavu. Zároveň ulehčuje problémovou menstruaci. Podporuje laktaci. Libeček lékařský se využívá při nepravidelné menstruaci. Jestřabina lékařská a pěťour maloúborný podporují tvorbu mateřského mléka. Podražec křovištní snižuje tonus dělohy a sílu jejích stahů, proto se doporučuje při menstruačních obtížích. Upravuje menstruační krvácení, jeho intenzitu a nepravidelnosti. Rdesno ptačí truskavec je velmi efektivní při léčbě různých urologických potíží. Saturejka zahradní vyvolává vzrušení, je považována za afrodiziakum a pomáhá při impotenci a frigiditě. Sporýš lékařský účinkuje při neplodnosti (stimuluje vaječníky) a při bolestech hlavy v období menstruace. Šalvěj lékařská je zahřívající a posilující bylinkou a má výbornou schopnost obnovovat vitalitu a sílu během dlouhodobého ochoření. Navíc během zástavy laktace je šalvěj jedinečným pomocníkem. Šanta kočičí je mírným přírodním sedativem a je vhodná k tlumení menstruačních křečí během bolestivé menstruace. Zároveň se užívá při psychickém vypětí, nespavosti, podráždění a dalších nepříjemných projevech.

Další bylinky, u nichž sbíráme nať: bažanka roční, bolševník obecný, čechřice vonná, čertkus luční, česnáček lékařský, čistec lesní, čubet benedikt, dvouzubec trojdílný, hadinec obecný, hluchavka bílá, hulevník lékařský, hvozdík karafiát, chrastavec rolní, jablečník obecný, jarmanka vyšší, jestřábník chlupáček, kakost smrdutý, karbinec evropský, kerblík lesní, kohoutek luční, kokoška pastuší tobolka, komonice lékařská, konopice bledožlutá, kontryhel obecný, kopr vonný, kopretina maří list, kopretina řimbaba, kozinec sladkolistý, kozlík lékařský, kručinka barvířská, lnice květel, lžičník lékařský, mák setý, merlík všedobr, měrnice černá, mochna husí nátržník, mochna stříbrná, mydlice lékařská, ostropes trubil, ožanka kalamandra, pakmín větší, pelyněk brotan, pelyněk černobýl, pelyněk estragon, pelyněk pravý, pcháč oset, pilát lékařský, popenec břečťanovitý, protěž bažinná, proskurník lékařský (ibišek), přeslička rolní, ptačinec žabinec, pryšec mandloňovitý, rozchodník prudký, rozrazil lékařský, rozrazil potoční, řebříček obecný, řepík lékařský, řeřicha rumní, sadec konopáč, sedmikráska obecná, silenka nadmutá, sléz přehlížený, srdečník obecný, starček přímětník, světlík lékařský, svízel syřišťový, šrucha zelná, štětka planá, třezalka tečkovaná, turan kanadský, úhorník mnohodílný, úročník bolhoj, užanka lékařská, večernice vonná, violka rolní, vrbina penízková, vrbovka úzkolistá, vřes obecný, yzop lékařský, zaplevanka rozkladitá, zavinutka podvojná, zemědým lékařský, zběhovec plazivý, žindava evropská.

Bylinky, u kterých sbíráme listy

Vynikající lahodnou zeleninou, která se na našich zahrádkách vidí zřídka kdy, je hadí mord španělský. Je to poměrně škoda, protože právě tato léčivka léčí i chronické záněty močových cest a ledvinové kaménky. Jitrocel kopinatý je velmi oblíbený ve směsích pro bylinnou napářku, kde se využívá hlavně u špatně se hojících ran při poporodním poranění. Pelyněk černobýl je vynikající bylinkou při regulaci menstruačního cyklu u mladých dívek. Rozmarýn lékařský pomáhá při ženských chorobách, upravuje menstruaci a léčí výtok u žen. Celkově posiluje nervovou soustavu. Sadec konopáč posiluje nespecifickým způsobem imunitní systém, játra a lymfatický systém. Topinambur hlíznatý je vhodný pro těhotné ženy, neboť jeho požívání zmírňuje těhotenské křeče i nevolnosti a působí proti potratu. Zavinutka podvojná tlumí menstruační bolesti.

Další bylinky, u nichž sbíráme listy: artyčok, bedrník obecný, brusnice borůvka, devětsil lékařský, dub letní, hloh jednoblizný, jasan ztepilý, jmelí bílé, jírovec maďal, kopretina maří list, kopytník evropský, kostival lékařský, lichořeřišnice větší, lípa srdčitá, líska obecná, máta peprná, morušovník bílý, netřesk střešní, ostropestřec mariánský, smetánka obecná, pelyněk černobýl, prvosenka jarní, proskurník lékařský, rakytník řešetlákový, sléz lesní, sléz přehlížený, střemcha hroznatá, třapatka nachová, večernice vonná.

Bylinky, u kterých sbíráme plody

Zde je potřeba uvést anýz vonný, který je oblíbený u kojících matek pro své příznivé účinky na tvorbu mateřského mléka, a obsažené látky prospívají miminku. Dále pak ostropestřec mariánský na posílení jater. Podporuje jejich správnou funkci a pomáhá játrům odlehčit. Uvádím zde tuto bylinku, protože játra mohou být spojená s hormonální nerovnováhou. Vytvářejí totiž řadu základních stavebních látek, které jsou nezbytné pro tvorbu hormonů a pomáhají regulovat hormonální činnost.

Na závěr

Příroda je mocná a my se v ní cítíme tak dobře proto, že z ní sami pocházíme. Pobyt v ní nám pomáhá vrátit se k přirozenosti a napojit se na své vnitřní já, které pod nánosem každodenností může dřímat a odpočívat natolik, že máme pocit, že přestáváme slyšet jeho hlas. Ať už budete tedy trávit svůj volný čas kdekoliv v přírodě, načerpejte její energii a využijte této příležitost a nasbírejte si létem provoněné byliny.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím