Objevte léčivé vlastnosti květů

Ve světě bylinek najdeme celou řadu druhů, u nichž si nejvíce ze všeho ceníme květů. Právě tyto části mnohdy obsahují nejvíce léčivých látek, proto je ideální udělat si dostatečné zásoby na dobu, kdy naše poklady rádi zužitkujeme, a která nás zpátky zavede do období teplých dnů, kdy jsme tyto květy sbírali. Léčivé květy jsou nejen zdraví blahodárné, ale plní i estetickou úlohu. V bylinkových směsích nás přirozeně na prvním místě vždy bude zajímat uzdravující vlastnosti, ale je třeba dodat, že mohou být i krásné na pohled.

Jedna z takových bylinek, u které sbíráme květy nejen pro její léčivé účinky, je hluchavka bílá

Květy hluchavky jsou zeleným pokladem pro ženy. 

 

Všudypřítomná hluchavka bílá

Hluchavku bílou poznáte podle bílých až krémově bílých květů, které mají zvoncovitý polootevřený kalich a jsou posázené kolem stonku jako věneček. Vůně je slabě medová, chuť nasládle slizovitá, později poněkud nahořklá. Jako příklad bylinek s léčivými vlastnosti květů, jsem si ji vybrala, jelikož obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, které příznivě působí na ženský organismus. Ne nadarmo se o ní říká, že je druhou nejdůležitější bylinkou pro ženy (hned po kontryhelu obecném) a přidávám jí prakticky do všech bylinkových směsí pro přípravu čajů i sedacích koupelí pro ženy. Nálev má světle žlutou barvu, příjemnou slabě medovou vůni a lehce slizovitou chuť.

Hluchavka pomáhá při různých ženských obtížích (posiluje dělohu, pomáhá při zánětu vaječníků a zastavuje výtok a bělotok) a menstruačních poruchách (harmonizuje nepravidelnou menstruaci, tlumí menstruační potíže, zabraňuje nadměrnému menstruačnímu krvácení). S oblibou ji kupříkladu přidávám do bylinných směsí - bylinný čaj cysty, bulky a zatvrdliny, bylinný čaj při potížích s otěhotněním a bylinný čaj ženský výtok a bělotok.

Jestli k vám tato bylinka promluvila, je vhodné vědět něco o sběru. Květy se vytrhávají z kalichů nebo se sbírají celé kvetoucí vršky rostliny. Sbírají se prakticky po celou sezonu, od května do srpna. Hluchavka roste v stinných zahradách, křovinách, lesích, příkopech, plotech i na rumištích od nížin až vysoko do hor. Sbíráme ji pouze za suchého počasí a vyhýbáme se časnému ránu nebo podvečeru, kdy se na bylince usazuje rosa, která by následně mohla ztěžovat proces sušení. Hluchavka je velmi choulostivá na skladování, snadno vlhne a bývá napadena hmyzem. Květy hluchavky bílé sušíme v tenké vrstvě v dobře větrané místnosti bez přímého slunečního záření. Posléze je uchováváme v temné, dobře uzavřené nádobě.

 

Získání dostatečného množství květů hluchavky bílé je poměrně náročnou záležitostí, ale věřte, že to za to stojí.

 

S láskou vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím