Otěhotnění, těhotenství, porod a poporodu v doprovodu bylinek

Tento článek je věnovaný ženám, jež se rozhodly udělat ve svém životě jeden z nejdůležitějších kroků, který jim změní celý dosavadní svět, mateřství. Při tomto období více než kdy předtím pociťujeme silné propojení s přírodou, protože víme, že v ní nalezneme láskyplnou náruč, porozumění a pomoc.

Přirozené otěhotnění

Pro některé ženy, které touží po miminku, je někdy náročnější přirozeně otěhotnět a je třeba tomu trošku pomoct. Společníkem při této cestě nám může být příroda a její dary. Pokud se ženě nedaří otěhotnět, má na to vliv spousta faktorů, především dnešní uspěchaná doba a velká zátěž stresem. Důležitou prevencí pro podporu plodnosti je zdravý životní styl, kvalitní strava, dostatečná relaxace, psychické uvolnění a spánek. Přirozené otěhotnění lze podpořit také bylinami a ozdravnými postupy.

Bylinky, které pomáhají k otěhotnění

Bylinka, stvořená ženám na míru je kontryhel. Krásně posiluje ženské orgány a nejvíce účinných látek z něj čerpá děloha. Pomáhá zlepšit její stav v případě větší náchylnosti k potratům a zvyšuje možnost početí. Kontryhel je také nápomocný k udržení plodu v děloze a zvyšuje záruku donošení miminka a snadnějšího porodu. Kopřiva dvoudomá, která je většinou brána jako plevel, obsahuje velké množství vitamínů a dalších prospěšných látek. Čistí krev a dodává ženě energii a potřebné železo. Květ hluchavky bílé příznivě působí na ženský organismus. Velmi účinná při léčbě úzkosti, melancholie a psychického vypětí, které se u žen, jež mají s otěhotněním problémy, projevují je třezalka tečkovaná. Kombinace kontryhelu, kopřivy, třezalky, hluchavky bílé, šalvěje lékařské a měsíčku lékařského v bylinné směsi, dokáže být nápomocná při přirozeném otěhotnění a podporuje plodnost.

Tyto bylinky, ve správném poměru, najedete u mě v bylinné směsi na otěhotnění.

Bylinky, které nás provedou těhotenstvím

V okamžiku, kdy žena objeví na těhotenském testu dvě čárky, změní se jí celý svět a začne o sebe víc pečovat a dbát na správnou životosprávu. Pro většinu žen je to jedno z nejkrásnějších období, ovšem mnohdy to není zrovna procházka růžovou zahradou, aspoň ze začátku. Mnění se nejen tělo, ale i duševní rozpoložení a priority. Je důležité udržovat v těhotenství rovnováhu, a v tom nám může pomoct správná kombinace bylinek v bylinkové směsi, která má pozitivní účinky na organismus každé nastávající maminky. Bylinky s námi můžou putovat celým těhotenstvím, nejlépe po ukončení prvního trimestru do jeho velkého finále.

Ke konci těhotenství, ve 34. – 36. týdnu, se většina žen už pomalu chystá na porod, po psychické i po té fyzické stránce. Nyní je ten pravý čas popíjet předporodní čaj, jelikož bylinky v něm obsažené, mají blahodárné účinky na činnost hladkého svalstva a dokážou změkčit porodní cesty. Mimo to, že ulehčují porod, mírní i porodní bolesti. Zde bych chtěla vyzdvihnout maliník, který obsahuje třísloviny, jež mají velmi příznivý vliv na průběh druhé doby porodní a samotný porod dokážou urychlit. Čajová předporodní směs může pomoci i ženám, které přenášejí. K uvolnění porodních cest, k psychickému vyklidnění a relaxaci, pomáhá i předporodní bylinná napářka, která podpoří přirozený průběh porodu, zklidní mysl a dodá budoucí mamince duševní energii. Jak správně napářku provádět, se dozvíte v tomto článku, který je věnovaný právě jí.

Bude-li pro vás napářka příjemná, nemusíte se jí vzdávat ani po porodu, právě naopak ji doporučuji. Bylinná napářka po porodu dokáže krásně hojit rány, ty tělesné i duševní, jelikož porod patří mezi jeden z nejnáročnějších zážitků ženy v celém jejím životě. Pokud není pro vás vhodná bylinná napářka, doporučuji po porodu sedací koupele, které zevnímu hojení také velmi prospívají.

Čaj z bylinkové směsi pro normální stav dělohy podporuje posílení celé pánevní oblasti. Po porodu přispívá k zahojení vnitřních porodních zranění, napomáhá snadnějšímu zavinutí dělohy a dezinfikuje porodní cesty. V této směsi nalezneme silné zastoupení ženských bylinek – dubovou kůru, kopřivu, kontryhel, maliník a mátu.

Poporodní splín je naprosto normální. S čerstvými maminkami a hlavně s prvorodičkami, dokáže pořádně zamávat i psychika. Najednou je tady nový človíček, život otočený vzhůru nohama, priority se neuvěřitelně mění. Ujišťuji vás, že je v pořádku pociťovat i jiné emoce než ty radostné a pozitivní. Nebojte se, tyto pocity jako je třeba smutek, strach či vyčerpanost časem zmizí. Lépe vám toto období pomůže zvládat i šálek bylinkového čaje, který obsahuje heřmánek, lípu, meduňku, kopřivu, růži a levanduli. Byliny, jež pomáhají k uklidnění a uvolnění jak mamince, tak skrze mateřské mléko i miminku.

Podpora kojení pomocí bylinek

Při kojení vzniká mezi maminkou a miminkem láskyplné pouto, budování důvěry, pocit bezpečí a blízkosti. Většina žen začne kojit samovolně a s tvorbou mléka nemá problémy. Některé ženy může zase kojení ze začátku potrápit, ovšem i pro tyto potíže je tady pro nás příroda a léty prověřená pomoc v léčivých rostlinách. Pro podporu tvorby mléka je nejdůležitější dostatečný pitný režim a stejně tak i strava.

O pozitivních účincích na zvýšení tvorby mléka, podpory kojení a urychlení toku mléka, se samostatně nebo v kombinaci s dalšími bylinkami, osvědčil anýz vonný. Podporuje činnost mléčných žláz, čímž pomáhá zvyšovat tvorbu mateřského mléka. Další bylinkou, která odpradávna stimuluje tvorbu mateřského mléka, je fenykl. Zároveň mají tyto léčivky i příznivé účinky na děťátko, jelikož pomáhají proti nadýmání a kolikám, přirozeně podporují trávení. Bylinný čaj na podporu tvorby mléka obsahuje kromě již zmíněného anýzu a fenyklu i další bylinky, které si spolu rozumí a plní účel, ke kterému byly stvořené.

Slovíčko závěrem

Mateřství je celoživotní dar a úděl, který přísluší nám, ženám. Ať už se během tohoto období setkáme s pozitivními či méně příjemnými pocity a různými překážkami, nebojme se uchýlit k přírodě. Sama jsem maminkou a vím, co to všechno obnáší, tak se mě nebojte na cokoli zeptat, ráda vám poradím a společně najdeme odpovědi na vaše otázky nejen v bylinkách. Přeji vám všem, ať už se nacházíte v jakékoli fázi tohoto období, ať dopadne v pořádku a radujete se z miminka. Mateřská láska je na celý život.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím