Podpůrné bylinky při chybějící menstruaci

Podobně, jako se ve středu Země nachází zemské jádro, v pomyslném středu ženského těla se nachází děloha, kde se zhušťuje a uchovává energii. Tu můžeme nejvíce cítit, pokud máme přirozený menstruační cyklus a necháváme svůj vnitřní hlas promluvit, žádá-li si být vyslyšen. Může nás upozornit právě na menstruační dysbalanci v podobě chybějící menstruace. A jestli vás znepokojuje právě tato zmíněná menstruační porucha, můžete se začíst do článku, ve kterém se dozvíte vše potřebné, co jste chtěly o chybějící menstruaci vědět a pochopitelně se dočíst, které bylinky mohou být nápomocné.

Co se s námi děje během menstruace

Menstruace, menses či lidově řečeno měsíčky, se pravidelně opakuje ve stejně dlouhých intervalech v rámci takzvaného menstruačního cyklu. Délku tohoto cyklu má každá dospělá žena jinou, je to velmi individuální, ovšem obvykle se udává 28 dnů. Z toho se pak odvozuje, že žena je lunární bytostí, protože za tuto dobu oběhne Měsíc kolem matičky Země. Nebojte se, pokud váš cyklus trvá i 21 nebo 35 dnů, je to běžné a naprosto normální. Krvácení k nám přijde vždy na začátku menstruačního cyklu a trvá zhruba 3 až 5 dnů, v pořádku je i interval 2 až 7 dnů. Během menstruace žena ztratí průměrně 20 – 80 ml krve. Díky menstruačnímu cyklu se připravuje děložní sliznice na uhnízdění oplodněného vajíčka a jeho další vývoj. Nedojde-li k oplodnění, je část vytvořené sliznice vypuzena a dochází k menstruačnímu krvácení.

Chybějící menstruace (amenorea)

Amenorea znamená dlouhodobou nepřítomnost menstruačního krvácení. Rozlišujeme u ní, zdali se jedná o primární nebo sekundární vynechání menstruace.

Primární amenorea je situace, kdy dívka do dovršení věku 15 let nezačala spontánně menstruovat. Fyziologické období pro nástup menstruačního cyklu je mezi 10. až 15. rokem, kdy jsou dívky v období jak fyzického, tak psychického dospívání. Menstruační cyklus přibližně 2 roky po první menstruaci (menarché) není obvykle pravidelný, ale nejedná se v tomto případě o žádnou zdravotní komplikaci. Každá dívka s primární amenoreou musí být podrobně gynekologicky vyšetřena, aby byla zjištěna příčina nedostavení se menstruačního krvácení.

Sekundární amenorea označuje menstruační poruchu, při které žena, která již dříve menstruovala pravidelně, má nyní alespoň 3 měsíční absenci menstruačního krvácení dospělých žen v reprodukčním věku. Příčiny absence menstruace může být:

Bylinky, které pomůžou menstruaci vrátit

Amenorea v žádném případě nemusí být jev nevratný. Prvním krokem, jak dát věci opět do pořádku, je vůbec začít. Při výběru vhodných bylin či přípravků z nich je důležité znát příčinu, která stojí za ztrátou naší menstruace a ruku v ruce s podpůrnou bylinnou léčbou na ni pracovat.

V tradičním bylinkářství se používá pelyněk černobýl na podporu menstruace u žen s amenoreou, působí jako stimulant dělohy. Dále pak hořec žlutý. Další bylinkou, která se používá při vynechané menstruaci, je mateřídouška obecná, která se pro své zklidňující účinky využívá i při bolestivé menstruaci. Ploštičník hroznatý může způsobit menstruační krvácení, při bolestivé a silné menstruaci, kterou provází křeče. Srdečník lékařský může napomoci k vyvolání opožděné nebo vynechané menstruace a podporuje ustálení menstruačního cyklu. Jablečník obecný se v minulosti v tradičním bylinkářství využíval pro vyvolání menstruace a pro zesílení příliš slabé. U řebříčku obecného byl zaznamenán kladný vliv při vynechané menstruaci. Šalvěj lékařská se také používá při vynechané, slabé, nepravidelné nebo bolestivé menstruaci. Dobromysl obecná je také důležitá tím, že při vynechané menstruaci ji opět vyvolává. Dále napomáhá v pravidelnosti menstruačního cyklu a přispívá k jejímu hladkému trvání. Fenykl obecný se v lidové medicíně také používá k vyvolání menstruace. Pomoc s opožděnou menstruací může i pupalka dvouletá. Ke stimulaci menstruace se někdy používá i kontryhel obecný, třezalka tečkovaná, myrhovník, šanta kočičí, vratič obecný, dřišťál obecný, chvojník čínský, andělika čínská, zázvor, libeček nebo petržel.

U práce s bylinkami doporučuji na začátek střídmost a opatrnost. Sledujeme, jak naše mysl i tělo na bylinky reagují a podle toho upravujeme naši bylinnou terapii. Pokud stále váháte jak začít, můžete vyzkoušet nejprve mou bylinnou směs na návrat menstruace.

Slabá menstruace

Jestliže nás slabá menstruace provází velkou částí našeho života, nemusíme se znepokojovat. Dokonce ženy se slabou menstruací lépe využívají energii pánevního dna, což se může pozitivně projevovat v mnoha směrech života. Zneklidňovat by nás měla malá intenzita krvácení, která je odchýlením od běžného stavu po dobu několika měsíců. Byliny obsažené v této bylinné směsí vyvolávají nebo zesilují menstruační krvácení, současně posilují dělohu a navrací tělo do rovnováhy.

Závěrem

Pevně věřím, že cesta k vitalitě a kráse vede především skrze vnitřní sílu, která blahodárně proměňuje celou naši osobnost a vnitřní krása se pak přirozeně projevuje a září i navenek. Posilujme svou hladinu ženské energie v dostatečné míře na to, abychom vždy jednaly v souladu se svou charakteristickou podstatou.

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím