V září bylinky stále září

Chladná rána, zkracující se dny a barvící se listí stromů jsou neklamnou známkou přicházejícího podzimního času. Houfují se divoké husy a spolu s dalšími stěhovavými ptáky odlétají na svá zimoviště. Většina zvířat se začíná postupně připravovat na přicházející zimu.

V září se obnovuje rytmus, který v letním žáru trochu měnil dynamiku. Vystihuje jej opětovné vstoupení do každodennosti. Tento měsíc tak nabádá k zamyšlení a nasměrování nás samých na další směr naší cesty, abychom pak mohli podzim přivítat vyrovnaně.

Bylinky sbírané v září

Září je také pro nás časem sklizně a prvních příprav na blížící se zimu. I v tomto měsíci můžeme pokračovat ve sběru mnohých bylinek, které jsme nestihli sbírat v srpnu, o tom více ve článku “Bylinky z přírody ještě v srpnu nekončí”, a pozvolna přecházíme na sběr podzemních částí bylin a plodů.

Z květů věnujeme svou pozornost celíku zlatobýlu, heřmánku pravému, hluchavce bílé, chmelu otáčivému, měsíčku lékařskému, sedmikrásce chudobce, zeměžluči lékařské. Z listů se zaměřme na borůvku brusnici, brusnici brusinku, jitrocel kopinatý, ostružiník křovitý. Nať sbíráme u dobromysli obecné, macešky violky trojbarevné, zeměžluči lékařské, zlatobýlu celíku. Plody a semena pak využijeme z černého bezu, drmku obecného, fenyklu obecného, jalovce obecného, jeřábu ptačího, kaštanu jírovce maďalu a šípkové růže. Oddenek sbíráme u fialky violky vonné, kozlíku lékařského, puškvorce rotanovitého, pýru plazivého a totenu krvavce. Kořeny zpracováváme u čekanky obecné, kostivalu lékařského, libečku lékařského, lopuchu většího, smetánky lékařské, pupavy bezlodyžné.

Uskladnění bylinek

Léto se pomalu chýlí ke konci, nastupuje čas pozdního léta, bylinková sezóna vrcholí a my si vytváříme zásoby v domácí zelené lékárně, kde musíme dbát na skladování a konzervaci, aby se během zimních měsíců nezačaly znehodnocovat blahodárné účinky jednotlivých bylin. Ideálně se bylinky mají skladovat v suchu a temnu. Vhodné jsou vzduchotěsné a dobře uzavíratelné nádoby. Vystačíte si se šroubovacími sklenicemi nebo vzduchotěsnými plechovými či plastovými potravinářskými krabicemi. Bylinky můžete uschovat také do skleněných nádob, ovšem nezapomeňte je umístit do tmavé části mimo dosah slunečních paprsků, nejlépe do suché, větrané místnosti se stabilní teplotou. Nezapomeňte si také nádoby s bylinkami dobře popsat, abyste se v nich vůbec vyznali. I když si říkáte, že bylinky poznáte, za rok se v nich můžete začít ztrácet, a to mluvím z vlastní zkušenosti. Léčivky je vhodné skladovat přibližně rok od sklizně.

Pozor na látkové či papírové pytlíky, bylinky znehodnocuje vlhko, světlo, teplo a vzduch, rozhodně je neskladujte v těchto možnostech, protože tyto materiály neuchrání bylinky před vlhkostí a unikají jimi aromatické látky.

Pomyslná tečka na závěr

Každá bylinka je živou bytostí, která má svůj hlas. Otevřete tedy své srdce, naučte se těmto hlasům naslouchat a všímejte si drobných zázraků, které nás svými blahodárnými účinky dokážou obohatit. Náš život je dar, který jsme dostali, a tito malí pomocníci nás při této cestě doprovází.

 

 

S láskou Vaše Herbářka

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím