Příroda v dubnu odkrývá své bylinkové poklady

Jaro už je v plné kráse a láká nás ke sběru bylin, jejich léčivých listů a květů, zvláště ve volné přírodě. Využijte toho a nasměrujte sílu jarních bylin k regeneraci jater, které s měsícem dubna souvisí. Aby naše játra fungovala bez chybičky, je dobré jim dopřát laskavou sílu, pozitivní náhled na svět a byliny, které je podporují v očistě. Více najdete v článku “V dubnu věnujte pozornost játrům, zvláště pokud jste žena”.

Jarní byliny mají poměrně velkou sílu, protože v sobě v tomto období slučují celou řadu látek, které mají blahodárné účinky pro lidské tělo. Navíc sběr jarních bylin má své charakteristické kouzlo, a mnohdy je to právě doba, kdy jim věnujeme nejvíce pozornosti z celého roku. Při sběru bylin přijdeme na jiné myšlenky, a pomocí léčivek se po dlouhé zimě opět dostaneme do potřebné kondice.

 

Kterým bylinám v dubnu věnujme pozornost?

Příroda je velmi laskavá a její první léčivé bylinky nám na jaře vytvářejí prostřený stůl k očistným kůrám, kdy se zbavujeme v těle škodlivin, kterými se přes zimní měsíce zaneslo. Narazíme také na byliny, které nám budou nápomocné při známkách jarní únavy nebo nachlazení a začínají růst i byliny na různé neduhy.

Pro dubnové byliny jsem si vybrala právě ty, které vám mohou být nápomocné ve vašich očistných kůrách a přinesou vám velkou dávku energie. A také zde zmíním některé ženské byliny, které pomáhají i při jiných potížích než se kterými je máme spojené. Snad vám tento přehled nabídne vše potřebné pro sběr základních léčivých bylin a rostlin.

Sběr těchto prvních bylin určitě nepropásněte:

Bříza bělokorá: list břízy je jednou z nejoblíbenějších bylin při léčbě zánětů močových cest, osvědčuje se i při dně, ledvinových kamenech a jako prostředek močopudný.

Kontryhel obecný: skromný a nenápadný kontryhel má přímo ženské a mateřské poslání. Více se dočtete v článku “Byla-li kdy stvořena bylina pro ženy, je to právě kontryhel”.

Kopřiva dvoudomá: celkově jedna z nejlepších posilujících bylin pro ženy. Je bohatým zdrojem železa, vápníku a vitamínu A. Používá se během těhotenství ke zkvalitnění a zvýšení tvorby mateřského mléka a pomáhá proti zadržování vody v těle. Může vás také zajímat “Kopřiva dvoudomá: bylinný multivitamin”.

Olše lepkavá: čerstvé rozmačkané listy působí hojivě na rozpraskané bradavky kojících matek.

Smetanka (pampeliška) lékařská: příznivě ovlivňuje činnost jater a ledvin. Používá se samostatně i ve směsích jako prostředek při zánětech močových cest.

Pitulník žlutý: pomáhá při menstruačních obtížích a onemocněních pohlavních orgánů žen.

Popenec břečťanovitý: přidává se do směsí používaných i při zánětech močového měchýře.

Sedmikráska chudobka: používá se při jarním pročištění organismu, ale i při bolestivé a silné menstruaci. Je vynikající přísadou jarních salátů.

Trnka slivoň: v lidovém léčitelství se dnes používá jako mírný projímavý prostředek, také v čajových směsích na čištění krve a na hubnutí.

Tužebník jilmový: používá se při zánětu žaludku, při chronických průjmech, zánětech ledvin a močových cest. Je účinný při očistě a odkyselení.

Violka vonná: je oblíbená zejména pro schopnost urychlit vylučování škodlivých látek z organismu. Používá se ve směsích při opakovaných zánětech močového měchýře a zejména v tzv. čistících čajích.

Medvědice lékařská: používá se při onemocnění ledvin, močového měchýře a močových cest.

Čekanka obecná: kořen je využitelný zejména pro své ozdravné účinky, které má na naši trávicí soustavu.

Mačka ladní: kořen má v močových cestách i protizánětlivé účinky, a to nejen v močovodech a močovém měchýři.

Ostropestřec mariánský: kořen přispívá k normálnímu trávení a podporuje správnou činnost jater, pomáhá pročišťovat organismus, přispívá k udržení normální hladiny cukru v krvi a k normální činnosti srdce. Podporuje také přirozenou obranyschopnost a odolnost organismu.

Kalina obecná: ze všeho nejvíce se v lidovém léčitelství doporučuje prostředek proti potratům. Zde se ovšem používá výlučně kůra kořene.

Pýr plazivý: oddenek je výtečným ověřeným přírodním lékem na regeneraci jater, pročišťuje a posiluje organismus, prospívá trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Hluchavka bílá: obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, které příznivě působí na ženský organismus, "Objevte léčivé vlastnosti květů".

Kokoška pastuší tobolka: bylina příznivě ovlivňuje zdraví ženských pohlavních orgánů a obecně přispívá k harmonickému průběhu menstruace. Přečtěte si také “Kokoška pastuší tobolka, bylinka, která roste pod nohama”.

Brusnice brusinka: pomáhá při urologických obtížích, zvláště pak při zánětech močového měchýře.

Lichořeřišnice větší: list je skvělý zejména v oblasti močových cest a to na stafylokoky, streptokoky, proteus vulgaris, escherichia coli, salmonely i další druhy bakterií.

 

Další jarní bylinky

Bylin, na které můžete narazit během dubna je řada a svými blahodárnými účinky je lze zahrnout do vaší domácí lékárny. Záleží na vás, čím si ji chcete obohatit. Modřín opadavý (dřevo). Rakytník, modřín a zerav západní (konec mladých větviček), borovice lesní (pupeny). Bedrník, bolševník, dřišťál, kostival, kyprej vrbice, merlík, pelyněk, lopuch (kořen), dřišťál (kůra z kořene). Krušina, modřín, olše, topol, dub, bez černý, dřišťál, jírovec maďal, řešetlák, střemcha, topol, jilm (kůra). Rdesno hadí kořen, devětsil, kokořík, bršlice, kopytník, šater, šťovík, toten, všedobr (oddenek). Podběl, prvosenka, sedmikráska, šacholan, střemcha (květ). Česnáček, kerblík, okřehek, plicník, ptačinec, zběhovec (nať). Arónie, bez černý, bršlice kozí noha, břečťan, hloh, jinan, jmelí bílé, kaštanovník jedlý, kopretina, morušovník, rakytník, šalvěj, netřesk, pumpava, rakytník, rozchodník, sadec, střemcha, večernice, tolice (list). Než se vydáte na sběr bylin, prostudujte si, kdy, kde, jak, co se sbírá a k čemu je bylina určená.

Fotogalerie

foto

Zeptejte se

				
								

Chcete-li publikovat dotaz svým jménem a dostat ode mě upozornění emailem,
registrujte se, nebo se přihlašte prosím